Ciència

Nou projecte per editar les cèl·lules i tractar malalties incurables

El Centre de Regulació Genòmica de Barcelona participa en aquesta investigació internacional

Durant sis anys s’estudiarà la manera de controlar la maquinària cel·lular amb precisió mol·lecular

El Centre de Regulació Genòmica de Barcelona (CRG) participa en el projecte internacional Unleash, que pretén desenvolupar una nova tecnologia que permeti editar les cèl·lules. La tècnica ha de facilitar que s’ometi o es reorganitzi la informació emmagatzemada a l’ADN per comprendre la seva biologia i poder abordar malalties fins ara “intractables”.

L’Unleash es va iniciar l’1 de juny i compta amb un finançament de 10,2 milions d’euros per part del Consell Europeu de Recerca (ERC) i de l’UK Research and Innovation (UKRI). S’allargarà durant sis anys i pretén controlar la maquinària de les cèl·lules amb precisió molecular i, amb això, revolucionar la investigació biomèdica per tractar malalties humanes, informa Efe.

Els investigadors saben que les cèl·lules utilitzen eines d’edició per intercanviar, ometre o incloure segments específics d’ADN a l’ARN missatger, una capacitat que els permet alterar l’expressió gènica o crear versions lleugerament diferents d’una proteïna amb funcions úniques. Els humans tenim uns 20.000 gens als genomes, però les cèl·lules poden produir moltes més proteïnes que el nombre de gens disponibles per adaptar-se a entorns canviants i dur a terme funcions més complexes.

Segons els científics del CRG, per accelerar el descobriment de dianes terapèutiques per a malalties que abans es consideraven intractables calen noves eines i mètodes experimentals per estudiar els mecanismes biològics subjacents a les cèl·lules. Amb aquest projecte es vol identificar i desenvolupar noves molècules petites que eventualment puguin funcionar com a fàrmacs.

El projecte combinarà l’experiència complementària als grups de recerca de David Gray i Angus Lamond (Universitat de Dundee), Michael Sattler (Helmholtz Munic) i Juan Valcárcel, del CRG, emprant un enfocament interdisciplinari que combina mètodes químics, estructurals, cel·lulars i de biologia de sistemes, amb enfocaments computacionals d’aprenentatge profund.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró