Societat

Crit unànime contra les retallades

Estudiants, professors, metges i altres funcionaris es manifesten per reclamar més dotacions, millores laborals i abaratiment de taxes

Exigeixen la fi de l’austeritat i el retorn a les condicions prèvies a la crisi

La jornada coincideix amb diverses convocatòries de vagues al sector

Una multitud d’unes 8.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, es va manifestar ahir pel centre de Barcelona. S’hi van aplegar estudiants, mestres, professors de secundària i d’universitats, així com altres col·lectius de la funció pública com ara bombers i assistents socials, així com els treballadors de la sanitat, que ja fa dies que fan mobilitzacions, per reivindicar uns pressupostos que donin per finalitzada l’austeritat dels llargs anys de crisi que ha impactat directament en els serveis públics.

Darrere d’una pancarta amb el lema Per uns pressupostos socials, revertim les retallades, la manifestació va fer un llarg recorregut entre la plaça de la Universitat i el Parlament, corejant consignes dels diversos sectors implicats, cridant a la reducció del nombre d’estudiants per aula, a la recuperació del poder adquisitiu, exigint la rebaixa de les taxes universitàries, el retorn de les pagues extres endarrerides i la consolidació dels interins, entre moltes altres.

La marxa, que va tenir rèpliques semblants en altres ciutats importants de Catalunya, com ara Girona, Tarragona, Lleida i Tortosa, coincidia amb el quart dia de la vaga convocada a l’atenció primària, amb una jornada d’aturada a l’ensenyament públic i amb una vaga parcial de dues hores, de dotze a dues del migdia, a la funció pública. Entre els convocants de les protestes hi havia els sindicats d’ensenyants Ustec-STEs (IAC), el de professors de secundària Aspepc-SPS i la CGT, que rebien el suport de les associacions de famílies d’alumnes, com ara la Fapac, i d’altres entitats com el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC). Tots plegats justificaven la necessària millora de les condicions laborals dels treballadors públics per la fi de la crisi econòmica i pel compromís que al seu moment van assumir molts responsables polítics en el sentit que les retallades tindrien un abast puntual i no definitiu.

Unió de col·lectius

Assumpta Barbens, secretària general del sindicat de funcionaris IAC-Catac, considerava que la manifestació havia estat “un èxit”, ja que havia aconseguit reunir tot el sector públic. Barbens va recordar que el col·lectiu que representa, entre altres reclamacions, insta el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, perquè en els pròxims pressupostos “es recullin les propostes de resolució del Parlament que es comprometien a no trigar més de dos anys a retornar les pagues extres endarrerides”. “Cal complir els nostres propis mandats”, va reblar Barbens. Per la seva banda, el president del sindicat de funcionaris CSIF, Joan Escanilla, veia una “burla” en el calendari proposat pel govern perquè els empleats públics no recuperin abans de vuit anys les pagues extres pendents.

Marc Casanovas, portaveu de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), va subratllar que “després de cinc anys de creixement econòmic” encara hi ha un terç del personal públic que pateix la precarietat i l’infrafinançament.

Des de la USTEC, Ramon Font calibrava ahir en 7.200 el nombre de professors que caldria incorporar al sistema educatiu per retornar-lo a la situació de fa vuit anys, fet que exigiria multiplicar el pressupost d’Ensenyament. Per Font, la “línia vermella” és la recuperació de l’horari previ a les retallades, però també troba necessari revisar el sistema de substitucions perquè aquestes siguin immediates i replantejar el decret de plantilles que estableix com s’ha d’organitzar la tria de personal dels centres.

Seguiment de l’aturada

Quant a l’impacte de la vaga, les universitats públiques la van secundar de forma massiva, segons la Secretaria d’Universitats de la Generalitat. En alguns centres, com la Universitat de Barcelona, alguns estudiants van organitzar piquets que bloquejaven l’accés a algunes facultats, com també ho van fer al campus de Bellaterra de la UAB. Més normalitat hi va haver a la Pompeu Fabra, que va obrir els campus i va engegar l’activitat a dos quarts de deu del matí, i a la Politècnica, tret de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura i el campus de Manresa, on el seguiment de l’aturada es va acostar al 90%.

Els percentatges d’adhesió també van ser alts a la Universitat de Girona. Per la seva banda, el Departament d’Ensenyament va xifrar a mitja tarda el seguiment de la vaga dels docents en un 11,6%, amb més impacte a les àrees de Barcelona, el Baix Llobregat i el Vallès.

Quant a l’alumnat de secundària, segons els serveis territorials d’Ensenyament el seguiment va ser molt heterogeni segons la zona, fins a un 65,9% en algunes comarques. La Generalitat també va informar que l’aturada de dues hores convocada pels sindicats de la funció pública havia tingut una incidència modesta, d’un 1,1%. Finalment, a l’atenció primària tres quartes parts dels professionals van secundat la quarta jornada de vaga de la setmana, convocada pel sindicat Metges de Catalunya i la CGT.

LES FRASES

Cal que els pressupostos recullin les propostes de resolució del nostre propi Parlament
Assumpta Barbens
secretària general del sindicat de treballadors públics IAC-CATAC
Caldria incorporar uns 7.200 professors al sistema per retornar-lo al nivell d’abans de la crisi
Ramon Font
portaveu del Sindicat de docents USTEC-STes-IAC
El calendari del govern que proposa recuperar les pagues extres en vuit anys és una burla
Joan Escanilla
President del sindicat de funcionaris CSIF


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet
infraestructures

L’Estat promet una inversió de 260 milions a l’Eix Pirinenc

LLEIDA
PORTBOU

L’Ajuntament comença els tràmits per licitar el nou servei de l’aigua

PORTBOU
medi ambient

Prova a Mollerussa per detectar electrònicament males olors

MOLLERUSSA
GIRONA

Cedeixen dos solars per construir 48 pisos de lloguer social a Domeny

GIRONA
educació

Tortosa farà llars d’infants als barris del Temple i Ferreries

TORTOSA