Educació

formació professional

Creix la demanda laboral d'estudiants d'FP dual

Ensenyament rep més sol·licituds d'empreses de les que pot oferir

S'ha detectat un dèficit de professionals en els serveis i la nova oferta de cicles formatius s'encamina al turisme i la restauració

Els ensenyaments de formació professional (FP) en la modalitat dual –la que combina part de l'aprenentatge a les empreses amb pràctiques remunerades– s'ha convertit per als joves en una entrada real al mercat laboral i amb una demanda creixent. El director dels serveis territorials d'Ensenyament a Girona, Josep Polanco, va destacar que l'experiència, que va començar de manera pionera el curs 2012/13, s'està consolidant, ja que reben més sol·licituds de les que poden cobrir: “Les empreses ens demanen molts més estudiants dels que som capaços de generar.” El pròxim curs s'oferiran 1.080 places de formació professional (FP) dual, fet que representa pràcticament el 10% de les places disponibles. L'objectiu de futur és afegir cada cop més places.

Polanco va recordar que, mentre són a l'empresa, els estudiants disposen de contracte laboral i tenen les mateixes obligacions i drets que la resta de treballadors.

En la modalitat d'FP dual, l'alumne realitza un mínim del 33% de les hores del cicle –aproximadament 950 hores– en un entorn laboral. L'empresa, a través d'un conveni de col·laboració, accepta alumnes mitjançant contracte laboral o beca de formació. Del centre únic que oferia FP dual el curs 2012/13, s'ha passat als trenta centres que n'oferiran el curs 2017/18.

Polanco hi va afegir que s'ha detectat un dèficit de professionals en el sector serveis a la demarcació i, en aquest sentit, la nova oferta en cicles formatius s'encamina a suplir-ho. Pel curs 2017/18 hi haurà cinc nous cicles formatius de grau mitjà i grau superior en àrees com la pastisseria i confiteria (IES Olivar Gran, de Figueres, i IES Ramon Coll i Rodés, de Lloret de Mar), també de cuina i gastronomia (INS Pere Borrell, de Puigcerdà) i un perfil professional enfocat a l'animació turística (IES Olivar Gran). Una altra novetat és el cicle formatiu de grau mitjà en jardineria i floristeria a l'INS Salvador Espriu, de Salt.

Polanco va posar èmfasi en el fet que els nous estudis es creen en funció dels contactes que mantenen amb empreses i gremis, que els orienten en les especialitats on falten determinats perfils professionals per adaptar-se a les necessitats dels mercats laborals. Així, va destacar que el cicle formatiu de grau superior de desenvolupament d'aplicacions multiplataforma que s'ofereix a l'institut Rafael Campalans, d'Anglès, s'ha orientat cap als videojocs i l'oci digital.

Els serveis territorials d'Ensenyament van presentar l'oferta dels estudis postobligatoris a la demarcació pel curs vinent. En total s'oferiran 22.990 places, de les quals 9.030 seran de batxillerat, 8.220 de cicles formatius de grau mitjà i 5.520 de graus superiors. Altres novetats del pròxim curs són l'augment del nombre d'instituts que ofereixen la doble titulació de batxillerat i diplomat de baccalauréat, el batxillerat català-francès (batxibac). Als onze que ho feien aquest curs, se n'hi afegeixen dos: l'institut de la Jonquera i l'institut Sa Palomera, de Blanes. La demarcació lidera l'oferta de doble batxillerat en el conjunt de Catalunya.

LA XIFRA

22.990
places
són les que s'oferiran en els estudis postobligatoris a les comarques gironines pel curs 2017/18

LES FRASES

La formació dual s'està consolidant i volem avançar en aquesta línia i sumar més places
Josep Polanco
director dels serveis d'ensenyament a girona
Els estudiants s'han adonat que l'FP és una bona aposta per continuar formant-se i garanteix una entrada al mercat laboral


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró