Educació

El curs vinent hi haurà 75 grups més de primer de secundària

Ensenyament ofereix cinc classes menys de P3 en la preinscripció d’aquest mes

El 2018/2019 hi haurà set nous centres: una escola d’infantil i primària i sis instituts

El Departament d’Ensenyament va presentar ahir l’oferta inicial de places per a la preinscripció escolar del curs 2018/2019, que redueix lleugerament el nombre de grups de P3, d’acord amb la tendència a la baixa de la natalitat, i augmenta el de primer d’ESO, un segment d’edat en què encara es registren augments de població en espera d’una pròxima caiguda.

Així, l’oferta inicial, en espera que es tanqui tot el procés, redueix en cinc el nombre de grups de P3 (que queden en 3.149), malgrat que s’ha augmentat el nombre de places, i augmenta en 75 les del primer curs de la secundària obligatòria (amb un total de 2.893 grups). Per titularitat dels centres, les escoles públiques perden dos grups de P3 i les concertades tres, mentre que a secundària la pèrdua és de 1.924 grups en la pública i 969 en la concertada.

La tendència demogràfica a la davallada de places a primària i a l’augment a secundària ha fet que els darrers anys el Departament d’Ensenyament hagi emprès una sèrie de mesures per ajustar-se a aquesta realitat. D’una banda, hi ha el tancament de grups de P3 allà on no hi ha prou alumnes i l’ampliació de places d’ESO allà on en falten. Els tancaments de grups, però, han estat fortament criticats pels sindicats i les associacions de pares, que reclamen a l’administració que aprofiti la davallada de la natalitat per establir unes ràtios (nombre d’alumnes per mestre) més baixes per poder, d’aquesta manera, atendre millor els alumnes.

El Departament d’Ensenyament és contrari a una baixada generalitzada de les ràtios, però els darrers anys sí que ha aplicat aquesta mesura en els centres anomenats d’alta complexitat. Ensenyament treballa amb la previsió que, tot i l’augment d’alumnes d’ESO d’aquests últims anys, en els pròxims cursos arribarà la davallada demogràfica que ja s’està registrant en la primària i s’ho pensa dos cops a l’hora de construir nous instituts.

En aquesta línia, cada vegada hi ha més escoles de primària que comparteixen espais amb centres de secundària o edificis públics que tenien altres usos i que s’han adaptat perquè també hi vagin els estudiants d’ESO. Paral·lelament, l’augment del nombre d’alumnes d’ESO dels darrers anys fa preveure un increment del nombre d’estudiants de secundària postobligatòria (tant de FP com de batxillerat), que és a més una aposta del Departament d’Ensenyament. Amb tot això al cap, el curs vinent hi haurà set nous centres en relació amb l’anterior: una escola d’educació infantil i primària a Barcelona i sis instituts de secundària a l’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Barcelona, Mollerussa, Sabadell i Terrassa. Pel que fa a les novetats en la preinscripció, aquest curs el procés ha començat més tard per permetre que hi hagi més alumnes que s’hi puguin inscriure de manera ordinària i s’han endurit les mesures per controlar el frau en els barems de puntuació.

LA DATA

13.04.18
Comença
el procés de preinscripció en educació infantil, primària i ESO, que s’acaba el 24 d’abril.

Denuncien l’aposta per la privada

La Federació d’Associacions de Mares i Pares de Catalunya (Fapac) va denunciar ahir “la preferència per l’escola concertada” del Departament d’Ensenyament a l’hora de planificar l’oferta de places de l’educació obligatòria. Segons les dades de la Fapac, des del període educatiu comprès entre els anys 2011 i 2017 hi ha hagut 675 tancaments de grups de P3, 551 dels quals correspondrien a centres públics (un 82%) i 124 a concertats (un 18%). “Els tancaments de grups en l’escola pública s’han fet per sobre de les necessitats d’escolarització”, va denunciar la presidenta de la Fapac, Belén Tascón, que veu en aquesta dada una “intenció de privatitzar l’educació. La federació d’AMPA argumenta que, així com des de l’any 2005 la proporció de grups de P3 que s’obrien o es tancaven en l’escola pública transcorria de manera paral·lela als vaivens de la natalitat, el nombre de grups dels centres concertats es mantenien estables, sense gairebé cap variació. “Hi ha un traspàs intencionat de l’escola pública a la concertada”, va assegurar la presidenta de la Fapac.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona