Educació

FRANCESC GINÉ

DIRECTOR DE L’ESCOLA POLITÈCNICA SUPERIOR DE LA UNIVERSITAT DE LLEIDA (UDL)

“L’objectiu de la UdL és que Igualada tingui un campus potent”

La Universitat de Lleida farà una aposta el curs vinent per donar resposta a les necessitats de les empreses de l’Anoia creant un grau de formació dual de professionals de tecnologies de la informació

Què ofereix la Universitat de Lleida a Igualada?
A partir del curs vinent tindrem dos campus, un a Lleida i un altre de situat a Igualada. L’Escola Politècnica de Lleida va néixer el 1991 i va impartir estudis d’enginyeria informàtica, el 1997 vam començar els d’enginyeria tècnica industrial en l’especialitat mecànica, i el 2004, els d’arquitectura tècnica. La industrial es va ampliar el 2008 amb l’enginyeria electrònica industrial i automàtica i l’any passat vam començar un grau en energia, enginyeria i sostenibilitat. A Igualada hi havia escola d’enginyeria adscrita a la UPC, però fa anys van començar una política de tancament de centres o titulacions i aquesta en va ser una. Des del 2015 la UdL ja impartia aquí estudis d’infermeria, fisioteràpia i nutrició.
Mantenen les titulacions?
Mantenim el grau en Enginyeria Química, i el grau en Enginyeria en Organització Industrial i Logística l’hem reestructurat posant molt èmfasi a reforçar totes les assignatures de la part logística. I l’any que ve obrim un nou grau de la branca d’informàtica, el grau en Tècniques d’Interacció Digital i Computació. Es contracta una plantilla nova, però durant els primers anys el nostre professorat vindrà de Lleida per tutelar-los.
Hi havia molta demanda empresarial per fer aquest grau?
Hi ha una demanda mot forta de l’associació TIC Anoia, formada per més de 50 empreses, 500 treballadors i una facturació de 50.000 euros. El problema important és que els falten professionals de l’àmbit, com passa a Catalunya, Espanya i pràcticament a tot Europa, però aquí s’amplifica perquè no teníem cap titulació i els estudiants anaven a Barcelona i s’hi quedaven. Això genera un empobriment del sector i alguna empresa marxava perquè no tenia possibilitat de créixer per falta de professionals.
Què ofereix el grau?
Primer que és de tres anys, però l’especificitat més important és que és en formació dual. Volem que sigui un grau molt imbricat al territori i el sector professional. Només hi ha una facultat, a Arrasate, que té un grau en formació dual, però a Alemanya, França i EUA és una metodologia molt integrada dins la formació universitària. Consisteix que una part dels continguts s’imparteixen des de l’empresa. No són pràctiques tradicionals, perquè l’estudiant passa a tenir rol de treballador en formació. L’estudiant té un contracte laboral i forma part de la plantilla i compagina la seva jornada amb la formació. I una part de la seva formació es fa dins de l’empresa i l’altra, dins l’aula universitària.
Qui fa l’avaluació?
Hi haurà assignatures cent per cent impartides a les aules, d’altres a l’empresa i d’altres seran mixtes. Sempre tindran un tutor d’universitat i un de l’empresa. És un repte i el primer any s’ha de trencar la inèrcia que els estudiants marxin a Barcelona, però abans de llançar-nos-hi, a Lleida ja tenim experiència de fa dos anys amb dos màsters, el d’enginyeria informàtica i el d’enginyera industrial, que impartim amb formació dual i que ens funcionen molt bé. Per a les empreses és una manera de formar gent a la seva mida.
I molts estudiants s’hi queden?
La gran majoria. Amb el sistema tradicional un enginyer, quan va a una empresa, tarda un temps a ser productiu i ara durant la seva formació ja s’hi implicarà, tot i que significa molta més dedicació per la seva part en compaginar una feina amb estudis. Amb l’empresa pactem uns horaris, un sou mínim, etc. I tot es farà gràcies al fet que TIC Anoia fa d’únic interlocutor amb les empreses. Una part dels seus treballadors han de formar els estudiants i posar-los nota. Aquest és el futur i d’aquí a uns anys els graus es faran amb aquesta metodologia.
Quantes empreses s’han ofert?
No n’hi ha cap que hagi dit que no vol participar-hi. Fem moltes vistes a instituts per atreure els alumnes i dir-los que són de molta qualitat. Som l’única universitat de l’Estat amb tots els graus acreditats internacionalment.
Quines sortides professionals ofereix el nou grau?
La principal sortida és la de desenvolupadors i dissenyadors d’aplicacions interactives, com ara de mòbil i de web. L’altre vessant d’aplicacions interactives és el de dissenyador d’interfícies, tot el que és l’àmbit de la usabilitat i accessibilitat de les aplicacions. Al grau s’hi afegeix la paraula computació perquè formarem un professional amb tota la part bàsica que ha de tenir un enginyer informàtic perquè sigui versàtil i pugui afrontar projectes de seguretat, administrador de sistemes i de bases de dades o desenvolupador de programari d’empresa.
Quins projectes té la UdL a Igualada?
L’objectiu és que Igualada tingui un campus potent, però hem de consolidar les noves titulacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mifas ajuda els afectats per un accident de trànsit a ser autònoms

GIRONA

Vint anys al servei de les famílies més vulnerables

Badalona
societat

Dignitat a les Vies presenta les seves queixes a Renfe

barcelona
Societat

Només troben llar per a un dels 45 usuaris de l’alberg que han tancat a Badalona

Badalona
Olot

Els sants tornen a la façana de Sant Esteve

Olot
societat

Pressió social per a la pacificació de l’N-2

mataró
política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona