Educació

Un jutjat anul·la les resolucions que van permetre que mestres de primària impartissin classes de 1r i 2n d’ESO

El departament d’Educació recorrerà la sentència

Recorda que van ser mesures ’’excepcionals’’

Un jutjat de Barcelona ha donat la raó als professors de Secundària que a través del sindicat ASPEPC van recórrer la mesura d’habilitar mestres de Primària per impartir classes de llengua catalana, llengua castellana i matemàtiques a 1r i 2n d’ESO, i anul·la les resolucions publicades pel Departament d’Educació l’any passat. El sindicat ASPEPC s’ha mostrat satisfet de poder ’’tombar’’ un projecte ’’a mig termini’’ del Departament que podria ser la base d’un ’’cos únic’’ de professorat per anar ’’omplint els instituts amb mestres’’. Per enguany, només un centenar de mestres van acollir-se a aquesta possibilitat. El Departament ja ha anunciat que recorrerà la sentència i ha recordat que es va adoptar la mesura de forma ’’excepcional’’ per resoldre les dificultats en les substitucions als instituts.

L’advocat del sindicat, Ignasi Fernández, ha definit la resolució dels jutjats com a ’’clara, meridiana i absoluta’’, i ha explicat que quan sigui ferma anul·larà per complet les resolucions d’Educació i per tant, els mestres no podran impartir classes a Secundària. El Departament però, té uns dies per recórrer aquesta sentència i per tant, el més provable és que el curs vinent, els mestres que van ocupar una plaça en institut, puguin mantenir-la.

Per Fernández, la justificació que posa el jutjat és que la legislació és clara amb els requisits per regular les especialitats i per tant, si un mestre només pot adquirir una especialitat de mestre, no se’l pot habilitar per impartir classes a Secundària, una situació que qualifica de ’’frau de llei’’ perquè el Departament es va ’’inventar’’ un sistema per fer-ho possible malgrat la legislació bàsica.

El secretari general d’ASPEPC, Xavier Massó, ha recalcat que han estat l’únic sindicat que va recórrer aquestes tres resolucions que possibilitaven el canvi i ha assegurat que la manca de professorat en aquestes especialitats no és real sinó que es podria modular amb canvis a la borsa de treball que permetin més flexibilitat entre els docents. Per Massó, la mesura va deixar professors de Secundària sense feina perquè prioritzava el nomenament, per un any, d’aquests mestres, amb ’’tants caps, tants barrets’’ i ho considera un ’’atemptat’’ a la qualitat del sistema perquè no es van demanar els mateixos requisits que els professors de Secundària.

Per Massó, el més important de la sentència és que es ’’tomba’’ un projecte d’Educació que preveuen que vol ’’anar omplint els instituts de mestres de Primària’’, com a primer pas per apostar pel ’’cos únic’’ de professorat. Massó creu que el Departament ja s’ensumava una sentència contrària, i que per això, enguany no ha fet cap convocatòria per habilitar nous mestres.

El Departament recorrerà la sentència

Educació ja ha anunciat que recorrerà la sentència. En declaracions a l’ACN, el director general de professorat, Ignasi Garcia Plata ha reconegut que sabien que la mesura no respon a l’actual marc normatiu però ha assegurat que hi havia ’’raons’’ per justificar la seva adopció. Ha recalcat que sempre es va defensar com una mesura ’’excepcional’’ per respondre a la manca de professorat substitut en diferents especialitats. Per Garcia Plata, l’administració ha de poder respondre a aquestes limitacions situant per davant l’atenció a l’alumnat com a màxima prioritat a respondre ’’de manera àgil’’.

Garcia Plata ha recalcat també que els requisits per aquests mestres són els mateixos que es van tenir en compte quan es va implementar la LOGSE i que el control de qualitat estava garantit en aquest aspecte i gràcies a l’entrevista que els directors de centre havien de fer als aspirants.

El director general de Professorat també ha reconegut l’excepcionalitat de la mesura pel fet que pel curs vinent no s’ha obert, tot i que les substitucions encara pateixen algunes dificultats. ’’No es pot intoxicar’’, ha rebatut Garcia Plata. Pel director general, l’oposició a aquesta mesura només prové d’un sol sindicat i la demanda de continuïtat de directors de centres, és una mostra de la satisfacció en el seu resultat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona