Educació

Places extres per a l’FP

Educació assegura que tot l’alumnat que vulgui cursar un grau mitjà ho podrà fer

Es creen 6.539 places noves i es podran fer a distància els graus més demanats

Cauen les inscripcions a totes les etapes educatives excepte a FP

El juliol passat van saltar les alarmes al Departament d’Educació quan es va detectar un increment excepcional del nombre de sol·licituds dels estudis de formació professional. L’oferta inicial era de 38.000 places i va haver-hi 52.000 sol·licituds en la preinscripció. Uns 24.000 aspirants es van quedar, d’entrada, sense plaça. La demanda era un 23% superior a la del curs anterior, quan la diferència habitual era del 2%. A final de juliol, el departament va anunciar l’obertura de 60 nous grups, el que implicava la creació de 4.215 noves places. Al setembre s’han obert vuit grups més i s’ha incrementat la capacitat dels cicles amb més demanda que oferta. Un cop acabat el procés de matrícula i s’ha vist la demanda real, perquè més d’un sol·licitant ha acabat renunciant a la plaça, els instituts sumaran 6.539 noves places als cicles de grau mitjà. A més, s’ha obert una matrícula il·limitada a tots els cicles que imparteix, a distància, l’Institut Obert de Catalunya –set a grau mitjà i onze al superior–. Especialment als que tenen més demanda: cures auxiliars d’infermeria i sistemes microinformàtics i xarxes.

Amb tot plegat, “cap alumne que vulgui fer un cicle formatiu de grau mitjà es quedarà sense plaça”, va assegurar ahir el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, en la presentació del nou curs, que començarà dilluns. Segons el conseller, fins que no ha conclòs el període de matrícula ordinari no s’ha pogut conèixer la situació real, ja que “molts fan preinscripció alhora als cicles mitjans i al batxillerat, i als cicles superiors i la universitat”.

Pel que fa als cicles de grau superior, el conseller no va ser tan taxatiu. Va apuntar a una situació similar a la dels cicles mitjans, amb molta més demanda que oferta, però va avançar que el departament actuarà com fan les universitats, que no garanteixen necessàriament plaça a tothom que en demana. El conseller va augurar: “Amb el temps l’excés de demanda també s’equilibrarà, però des del departament no fem aquesta aposta com al cicle mitjà”, va dir. Posteriorment, des del departament es va concretar que als cicles superiors l’oferta al període extraordinari és de 2.800 places noves, de les quals 1.724 són per increment de la capacitat i 1.076, per places vacants un cop finalitzat el procediment ordinari de matriculació.

Nous centres educatius

Dilluns comença un curs marcat novament per la pandèmia i per una lleugera reducció de l’alumnat inscrit com a conseqüència dels canvis demogràfics. El curs començarà amb 1.561.627 alumnes inscrits, 2.173 menys que el curs passat. El lleuger descens és proporcional en totes les etapes, tant als centres de titularitat pública com privada, amb excepció de l’FP, i per primera vegada l’ESO perd alumnat, amb 3.820 alumnes menys. Es repartiran en 5.470 centres educatius, amb 21 centres públics nous. Tres d’ells són de nova creació, dos són centres d’FP específics per trasllats de cicles, hi ha 11 nous instituts escola i cinc centres canvien de titularitat i s’incorporen a la xarxa pública d’educació.

El departament mantindrà els 8.200 reforços extraordinaris que es van incorporar al sistema el curs passat, amb motiu de les adaptacions que es van haver de fer als centres, i aquest curs s’incrementarà la plantilla amb 1.200 professionals: 894 són mestres i professors i la resta es reparteixen entre personal d’atenció educativa, d’administració i serveis, d’educació inclusiva i d’acompanyament.

Gonzàlez-Cambray va destacar, pel que fa a la plantilla, el procés d’estabilització que va començar el departament el 2018 amb la convocatòria d’oposicions. Aquell any el percentatge de personal interí era del 34%, i amb els diferents processos d’oposicions el departament preveu que la xifra baixi al 10% l’any 2025.

També va posar l’èmfasi en la necessitat de vetllar per la salut emocional de l’alumnat. El departament posarà en marxa el pla de benestar emocional i salut mental que, entre altres aspectes, inclourà un qüestionari universal per conèixer l’impacte de la pandèmia i una aplicació que, a través de la intel·ligència artificial, detectarà l’estat emocional de l’alumnat. S’han contractat 101 professionals per acompanyar els més vulnerables i s’habilitarà un espai itinerant perquè els joves expressin com se senten.

LES XIFRES

6.539
noves places
es generaran el curs vinent en els cicles formatius de grau mitjà.
3.820
alumnes
d’educació secundària menys s’han inscrit per al nou curs, el primer cop que baixen els inscrits d’ESO.

El 53% dels adolescents, vacunats

X. Aguilar

D’acord amb les previsions del Departament de Salut, l’arrencada del nou curs als instituts es farà ja amb dues terceres parts dels alumnes amb la pauta completa de la vacuna contra la Covid-19. Actualment la cobertura en el col·lectiu d’entre 12 i 19 anys se situa encara al voltant del 53%, però ja hi ha un 68% dels adolescents que han rebut la primera dosi i una bona part tenen previst completar la immunització en els pròxims dies. La secretària de Salut Pública, la doctora Carmen Cabezas, va explicar ahir que una de les prioritats del govern és que el curs arrenqui amb la millor situació epidèmica possible, i d’aquí que es resisteixi a obrir encara l’oci nocturn i que, en canvi, estableixi punts de vacunació a diverses universitats. La UAB ha obert un punt de vacunació sense cita prèvia i la Universitat de Girona ho farà en els pròxims dies. El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va reiterar ahir la crida a vacunar els majors de 12 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Portu regala la Champions al Girona

Girona
la crònica
La crònica

Jugar no és només cosa de nens

OLOT

Simulacre d’emergències al Recinte Firal d’Olot

OLOT
equipaments

Solsona inaugura una nova pista poliesportiva

SOLSONA
patrimoni cultural

Homenatgen una trentena de ‘casillers’ del canal d’Urgell i les seves famílies

El Palau d’Anglesola
tradicions

La samarreta de la Patum llueix a la plaça Sant Pere de Berga

BERGA
societat

Fundesplai engega la campanya de casals i colònies d’estiu amb 90.000 places

prat del llobregat
SOCIETAT

La falta de pluja canvia la maceració de la ratafia

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

Alella fa una crida a participar del consell agrari municipal

alella