Educació

Educació no cedeix ni un pam

Cambray manté la decisió d’avançar el calendari del curs davant del Consell Escolar

No accepta la petició d’una moratòria d’un any

El Consell ha de fer ara el dictamen perquè s’aprovi el calendari

No estava previst que el ple extraordinari del Consell Escolar de Catalunya (CEC) servís ahir per negociar l’avançament del calendari escolar, sinó perquè el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, hi donés les explicacions oportunes, després de la indignació que va provocar en els consellers assabentar-se’n en el mateix moment que la premsa. I així va ser. El conseller havia demanat comparèixer davant de la cinquantena de representants de sindicats, famílies, patronals, administracions locals, docents, alumnes i moviments de renovació pedagògica per explicar-los l’esperit del canvi de calendari. En la sessió, el conseller va defensar que es tracta d’una mesura bona per a l’alumnat, especialment per al més vulnerable, perquè es redueix la desconnexió de l’aprenentatge que provoca l’estiu. Va assegurar també que la reducció de les vacances estivals és “una mesura àmpliament demanada per la comunitat educativa” i va afirmar que va haver-hi unanimitat al CEC a acceptar que és una bona mesura per a l’alumnat. “Tothom està d’acord amb el què i ara cal veure el com”, va assegurar a la sortida del ple.

El CEC s’ha manifestats en diverses ocasions sobre el fet abstracte que el temps escolar s’ha de repensar emmarcat en el pacte de la reforma horària, però ara que el departament ho imposarà apareixen els interrogants, i així es va manifestar ahir al ple: com es pagarà la franja de la tarda, com s’organitzaran els centres educatius, quines entitats de lleure assumiran les extraescolars destinades a mantenir l’horari actual, el paper dels ajuntaments... Gonzàlez-Cambray va deixar clar que l’hora de la tarda un cop acaba el temps de migdia l’assumirà el departament, per a l’escola pública i la concertada. En aquesta segona s’ha de definir encara la fórmula del pagament de les extraescolars.

El representant del sindicat Ustec-STEs al CEC, Xavier Díez, va negar que hi hagués unanimitat en relació amb l’avançament del calendari i es va mostrar decebut per la “inflexibilitat” de Gonzàlez-Cambray: “No ha fet cas de les múltiples demandes que se li han fet.” Entre altres, la moratòria d’un any per avançar el calendari escolar. També s’hi va referir Rosa Maria Villaró, representant de CCOO. “Gonzàlez-Cambray no escolta la petició de moratòria ni les raons per aplicar-la, tant tècniques com de consens, tot i ser una proposta majoritària plantejada per diferents organitzacions”, va explicar. El conseller va argumentar que hi ha prou temps per aplicar el nou calendari i va assegurar que la decisió, que “està presa”, és “compatible amb el debat, el consens i el diàleg”, en el sentit que el departament està obert a valorar les aportacions que faci el CEC. Les transformacions educatives, va dir, “no es poden demorar” ja que “venim de dos anys de pandèmia”. El curs vinent, doncs, començarà el 5 de setembre per a infantil i primària i el 7 per a secundària. Avui es reunirà la comissió de programació del CEC, que començarà a treballar en el dictamen que ha d’incorporar la publicació de l’ordre de calendari. El dictamen, preceptiu però no vinculant, s’haurà d’aprovar a mitjans de març. Educació ha demanat que es tramiti per la via d’urgència, ja que el calendari s’ha de publicar al maig.

Era previsible que la compareixença davant del màxim consell consultiu d’Educació no comportés cap canvi. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ja havia advertit al matí que el govern està disposat a dialogar amb els representants educatius sobre l’avanç del calendari escolar però que per al govern “no hi ha marxa enrere”. Pel que fa als sindicats, encara no han acordat les dates dels cinc dies de vaga al març que van anunciar divendres passat. D’altra banda, la Intersindical, la COS, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans i la Ustec van presentar ahir el preavís per convocar una vaga el 23 de març en resposta a la sentència del 25% de castellà a tot el sistema. Els sindicats demanen que es reconegui el català com a llengua de docència en les matèries no lingüístiques, que s’inverteixi el 6% del PIB en educació, que es reverteixin les retallades i que es consolidi el lloc de treball dels interins.

LES FRASES

La decisió d’avançar el curs, que està presa, és compatible amb el debat, el consens i el diàleg
Josep Gonzàlez-Cambray
Conseller d’Educació
El conseller no ha fet cas de les múltiples demandes que se li han fet
Xavier Díez
Representants del professorat per part del sindicat USTEc-Stes

Mig miler d’esmenes al currículum

Rosa M. Bravo

L’esborrany del currículum de primària i secundària, que s’ha de començar a aplicar el curs vinent, ha rebut mig miler d’al·legacions, un cop el Departament d’Educació va tancar, divendres passat, el termini de recollida d’aportacions. El departament va enviar l’esborrany als centres educatius el 27 de gener passat i va obrir inicialment un període de set dies per recollir al·legacions. Finalment, ho va allargar fins al 18 de febrer per la queixa de falta de temps que van expressar docents i sindicats. Segons recull l’agència Efe, arrenca ara el treball d’estudi de les propostes, que acabarà a l’abril. Entre altres, s’haurà d’estudiar si es manté l’assignatura de filosofia com a optativa a quart d’ESO. S’iniciarà llavors el tràmit legal, i el departament espera que al juny es pugui publicar el decret oficial d’ordenació dels ensenyaments de l’educació bàsica i iniciar les formacions als equips directius i docents, per començar a aplicar-ho el mes de setembre que ve.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA