Educació

l'espluga de francolí

Homenatge a l'esforç dels petits als Baldiri Reixac

La Fundació Lluís Carulla va lliurar ahir premis a 70 classes d'escoles catalanes en la 33a edició dels tradicionals guardons

Mas compara els valors dels alumnes amb els que faran créixer el país

Centenars d'escolars i mestres van ser ahir fidels a la cita amb la considerada festa major de l'escola catalana: el lliurament dels premis Baldiri Reixac, que des de fa 33 anys la Fundació Lluís Carulla entrega al Casal de l'Espluga de Francolí. Els protagonistes van ser les setanta aules d'escolars de tots els nivells educatius i especialitats que han rebut un dels guardons que tenen l'objectiu d'afavorir la qualitat en l'ensenyament en llengua catalana.

L'acte de lliurament dels guardons, que com és habitual va ser multitudinari, va estar presidit pel president de la Generalitat, Artur Mas, que va glossar els valors dels alumnes en paral·lel amb els necessaris per “fer créixer el país”. El president va aplaudir especialment els valors de “l'esforç, la creativitat, la imaginació i del sentiment” que representen els premis de la Fundació Lluís Carulla, i els va comparar a les “arrels” de l'arbre català.

En el mateix sentit es va expressar el president de la Diputació, Josep Poblet, que va considerar que la “festa”, tant dins com fora del Casal de l'Espluga, representava “una projecció del país cap al futur”. L'alcalde de l'Espluga, David Rovira, va aprofitar la visita de Mas per reclamar-li que treballi per eliminar la burocràcia i aconseguir el consens al Parlament.

Dotació

Enguany, els premis Baldiri Reixac (batejats així en honor de l'autor d'un llibre sobre l'educació en català durant el segle XVIII) han tingut una dotació de 111.200 euros finançats a través de la venda del llibre nadala que es fa arribar cada any a persones interessades en la llengua catalana. Ahir, en aquesta edició, a banda dels setanta premis a alumnes, també es van entregar dos premis especials per a experiències que han fomentat la comunicació en català entre l'alumnat tant dins com fora de l'aula.

“Aquests premis són un referent d'un país que comença a fer-se des de l'escola”, va destacar la presidenta de la fundació, Montserrat Carulla, que va recordar els inicis complicats de la fundació, quan encara no s'havia reinstaurat la Generalitat.

Quinze premis per a alumnes del Camp i l'Ebre

D'entre els setanta premis a alumnes que ahir va lliurar la Fundació Lluís Carulla (cadascun valorat en 700 euros), quinze van ser per a escoles de les comarques tarragonines. Així, l'escola municipal de música Robert Gerhard de Valls ha estat l'única guardonada en la seva especialitat pel treball Srebrenica, la música d'un oblit. També van tenir guardó tots els alumnes de l'escola Enxaneta pel seu treball sobre les Decennals, o els de Sant Blai, a Bot, per Nits d'hivern a la vora del foc, entre molts d'altres guardonats.

Dimecres passat ja es van entregar part dels premis Baldiri Reixac en un acte, al Palau de Pedralbes de Barcelona, presidit per la consellera d'Ensenyament. Llavors va ser el torn dels guardons a escoles i mestres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT