Educació

obituari

Martí Vergés, pioner de la informàtica a l'educació

Va crear la xarxa XTEC que uneix els mestres catalans
i va ser un avançat
dels ordinadors a classe

Es fa estrany recordar que fa 30 anys gairebé no hi havia ordinadors als centres educatius ni a les aules universitàries, que tampoc n'hi havia a les empreses petites i a les llars, que internet no existia fora de cercles militars i universitaris molt restringits, i que encara passarien anys fins la irrupció massiva de la informàtica i les telecomunicacions en la societat, l'economia i la vida de les persones. Martí Vergés va contribuir decisivament a fer que aquesta transició tingués lloc a Catalunya com a impulsor de les primeres generacions d'informàtics, des de l'Escola d'Enginyers Industrials de Barcelona i el centre de Càlcul de la UPC, després, com a creador i director del Programa d'Informàtica Educativa de la Generalitat i en tot lloc i moment com a personalitat de gran prestigi, apreciada unànimement per tothom qui, des del món de l'educació, de la Universitat, de la tecnologia i de l'empresa hagi tingut el privilegi de tractar-lo. Martí Vergés, Doctor Enginyer Industrial i Llicenciat en Matemàtiques, va morir a Barcelona, ciutat on nasqué fa 83 anys i capital del país que ha estimat amb passió erudita, sàvia i humanista.

L'activitat capdavantera del Programa d'Informàtica Educativa va tenir un gran impacte en el sector educatiu i va atraure l'atenció de governs, professors, empreses d'informàtica i investigadors d'àmbit internacional.

La sorpresa dels visitants era trobar l'afable professor Vergés, envoltat del seu equip, en un pis antic del carrer de les Jonqueres ple de taules, ordinadors i embalatges, i poder gaudir amb la seva conversa en un despatx petit i auster il·luminat per les pantalles dels equips on es provaven i documentaven perifèrics, targetes, sistemes operatius, mòdems, xarxes i programes de tota mena destinats al sistema educatiu català. Des d'aquest lloc va dirigir l'imponent desplegament del Programa d'Informàtica Educativa i de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC) i ho va fer amb entusiasme incansable, coneixement i visió de futur, exercint sempre una saludable i irònica falta de respecte per la burocràcia i qualsevol ànsia individual de protagonisme. En aquest despatx va crear, a final dels anys 80, l'Adhoc, el primer programa corrector de català par a ordinadors PC, seguit de Vora, per a l'aranès, mentre contribuïa a la normalització de la terminologia informàtica i posava lliurement a disposició de la comunitat una combinació única de cultura, coneixements de lingüística, programació i informàtica teòrica. En reconeixement d'aquests mèrits, la Generalitat li va atorgar el 2002 la Creu de Sant Jordi.

Com a persona que va tenir durant nou anys el privilegi de treballar al seu costat i compartir projectes i il·lusions, puc afegir que el geni real de Martí Vergés consistia en la capacitat d'inspirar, de recolzar, de liderar sense manar tot facilitant l'encaix de les preferències personals en els objectius de l'organització. A una falta absoluta d'elitisme hi afegia la confiança vers els col·laboradors i la disposició a tenir sempre temps per a la seva autèntica passió: les persones.

El llarg camí que va de la XTEC i dels ordinadors del PIE dels anys 80 als mòbils del projecte mSchools es fonamenta en l'obra del professor Martí Vergés. El seu llegat perdura i perdurarà al nostre sistema educatiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona