Educació

Ensenyament

Els estudis de secundària de l'institut d'Hostalric a Breda

Bon inici, futur per definir

Satisfacció dels professors i els alumnes en l'estrena de la subseu d'institut a Breda

“S'havia lligat el primer any d'ESO amb el Departament, però per al segon no hi havia res negociat sobre l'emplaçament”, diu el regidor d'Educació

“Marxar [a Hostalric] és despertar-se més aviat. És més còmode [quedar-se aquí] i ens faciliten una possibilitat per estudiar.” El subdelegat de primer A, Jordi Badia, analitza l'estrena dels estudis de secundària a Breda. És dimarts al matí, l'hora d'anar al pati, i els alumnes agraeixen no haver d'anar a Hostalric. “Els professors estan més a sobre del que fem. De vegades, desdoblem els grups, i som set o vuit a l'aula”, assegura la delegada, Estel Castellón.

La insistència de les famílies de Breda i les gestions de l'anterior equip de govern, de CiU, van fer possible que l'institut Vescomtat de Cabrera d'Hostalric fos el primer de les comarques gironines a tenir dues seus. De moment, els estudiants fan classe a l'Espai Jove. A partir del curs que ve, se n'haurien d'anar a uns mòduls prefabricats a prop del col·legi públic Montseny. “El primer any d'ESO a Breda estava lligat amb el Departament d'Ensenyament, però pel que fa a l'emplaçament del segon no hi havia res negociat”, diu el regidor d'Educació de Breda, Andreu Pujol (ERC).

Negociant la cessió

L'Ajuntament de Breda negocia amb l'empresa propietària d'uns terrenys a prop de l'escola del poble. És el lloc on aniran a estudiar els alumnes de primer i de segon d'ESO de Breda a partir del curs 2016/2017. “A l'Espai Jove no hi caben i ara hem de negociar perquè ens cedeixin els terrenys on han d'anar els mòduls. Però tot estava per començar”, destaca Pujol.

L'institut d'Hostalric té 530 alumnes, incloent-hi els 31 de Breda. La directora és Elena Herberg i la professora Mònica Ruscalleda és la cap d'estudis adjunta i la coordinadora dels estudis a Breda. Hi ha nou professors que s'han de desplaçar des d'Hostalric a impartir classes. “Quan fem els horaris, intentem que quedin com més compactats millor per al professorat. No sol haver-hi el handicap del desplaçament. Per a aquest curs vam haver de mirar que les classes d'aquí fossin a primera hora o a última hora del matí perquè hi hagués temps per fer el desplaçament.” Entre el final d'una classe a Breda i l'inici d'una altra a Hostalric (o viceversa), l'equip directiu va preveure que hi hagués, com a mínim, una hora.

Escolars “orgullosos”

La línia pedagògica és la mateixa. La falta del costum d'haver de ser a dos llocs ha convertit el curs en atípic. Ruscalleda admet que els alumnes i les famílies estan molt satisfets de tenir ESO a Breda. “Aquí, com que som al mig del poble, tot és més accessible. Els nanos se senten molt orgullosos. «Som els de l'institut.» I això és important com a poble.”

Hi ha dues seus i també dues associacions de mares i pares (una a cada poble). Les docents valoren el fet que amb 12 anys els adolescents no hagin d'anar-se'n a Hostalric. “Els nens al mateix poble es veuen petits. Passar d'un col·legi de primària a un institut és tot un canvi”, diu Herberg. Ruscalleda hi afegeix: “Les famílies veien gran l'institut d'Hostalric, i això els espantava. Però és cert que, si surts, veus noves cares i noves dinàmiques.”

31
alumnes
de primer d'ESO estudien a Breda. Són els primers representants de la subseu de l'institut Vescomtat de Cabrera d'Hostalric al municipi veí. Hi ha 10 quilòmetres entre els dos municipis.
35
minuts dura el període d'esbarjo dels alumnes de Breda. El pati és fora del centre, a la Bassa del Molí, que es tanca per als escolars en horari lectiu de dilluns a divendres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Totes les cries del musclo del Delta acabaran venint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona
GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

GIRONA
societat

Menys supermercats i més usos culturals al nou Pla de Ciutat Vella

barcelona
Societat

Els pisos de l’illa del carrer Canigó s’hauran de reforçar

Badalona
religió

Montserrat vol que el seu ‘Mil·lenari’ sigui obert a tota la societat

Montserrat
societat

Nou projecte d'habitatge amb serveis per gent gran i accés per als joves

Manresa