Reus, Valls, Tarragona i el Vendrell integraran immigrats amb els castells

Els Xiquets de Reus faran els tallers per Sant Pere i els Nens del Vendrell repeteixen l'experiència

Els Nens del Vendrell ja van participar, conjuntament amb els Marrecs de Salt, els Sagals d'Osona i els Margeners de Guissona, en la prova pilot que es va realitzar l'any passat. L'experiència va ser positiva i ara repeteixen, però, a més, s'hi adhereixen 24 colles més de les 56 existents. Al Camp de Tarragona hi participaran aquesta temporada els Xiquets de Reus, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, la Colla Joves Xiquets de Valls, la Colla Jove Xiquets de Tarragona, els Xiquets del Serrallo i, per segon cop, els Nens del Vendrell.

Els tres tallers de què consta el programa consisteixen a fer una primera presa de contacte amb la colla i algunes nocions dels castells, per després ensenyar i fer participar els nouvinguts en la construcció d'un castell. Es tracta, doncs, «d'un primer contacte amb un món desconegut» per a molts immigrats, explica la vicepresidenta de la coordinadora, Anna Guasch. Per això, segons matisa Alfons Gonzàlez, dels Nens del Vendrell, la qüestió no és tant que els nouvinguts entrin a formar part de la colla com «difondre el fet casteller entre la població que el veu com a llunyà».

No obstant això, el president dels Xiquets de Reus, David Barceló, entén que «és una oportunitat per a totes les bandes: de fer créixer la colla i la cultura catalana i que la gent se senti integrada». Per això, han escollit la festa major de Sant Pere, a final de juny, per fer els tallers, «perquè la gent no només conegui els castells, sinó la festa catalana». Per aquesta colla ja han passat alguns nouvinguts i des de l'any passat s'hi ha apuntat un noi senegalès que té una certa influència sobre aquest col·lectiu de la ciutat. I, de fet, aquesta és la manera més efectiva per fer difusió del programa: a través de persones del mateix col·lectiu i sobretot, hi afegeix Guasch, a través dels centres de normalització lingüística i dels tècnics d'immigració, que tenen els contactes dels col·lectius; tot i que també s'han editat díptics en nou idiomes amb la col·laboració del Departament de Cultura i de la secretaria d'Immigració.

Pel responsable d'Immigració, Oriol Amorós, «els castells són una metàfora del que ha de ser la construcció social» i alerta que, tot i la davallada de l'arribada d'estrangers, «ara comença la feina de debò, perquè les persones que han vingut de fora se sentin catalans; i l'esforç no els correspon només a ells, sinó a la política i al conjunt de la societat». Per Adam Manyé, director dels serveis territorials de Cultura al Camp de Tarragona, el programa té sentit perquè «el repte de la construcció nacional es basa en la cohesió de la societat d'acollida».

L'efectivitat de la proposta es podrà començar a valorar a partir d'ara, no només perquè s'hi afegeixen més colles, sinó també perquè les colles que van participar en la prova pilot comprovaran si tornen alguns dels qui van fer el taller l'any passat. En el cas del Vendrell, van acudir als tallers una vintena de persones, la majoria magribines, però serà ara quan podran valorar l'efectivitat de la proposta, ja que, per qüestions de calendari, els tallers es van fer quan s'acabava la temporada.

LA PROVA PILOT

Colles
Marrecs de Salt
Nens del Vendrell
Sagals d'Osona
Margeners de Guissona
Participants
194
Procedència
Magribins: 27,3%
Subsaharians: 21,1%
Europeus: 20,1%
Autòctons: 17,5%
Llatinoamericans: 13,9%
Per gènere
Homes: 63,4%
Dones: 36,6%
Grups d'edat
Fins a 20 anys: 26,3%
Entre 20 i 30 anys: 34,5%
Entre 30 i 45 anys: 32,5%
Majors de 45 anys: 6,7%


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.