Societat

Nacions Unides

75è aniversari

Les Nacions Unides fan introspecció

Es feliciten d’haver evitat una guerra mundial en un moment en què falten “solucions multilaterals” als reptes actuals

La veu dels joves exigeix que s’acabin les reunions buides de contingut i la inacció climàtica

Tots els països van aprovar per aclamació una resolució buida de contingut

Les Nacions Unides van celebrar ahir el seu 75è aniversari enmig d’un context en què el multilateralisme pateix per la seva fragilitat, amb clams incessants de reformulació d’un sistema global que, als problemes que ja arrossegava, hi ha afegit la pandèmia de coronavirus, una estocada que ha mostrat encara més esquerdes. La mateixa ONU té dubtes de com sortir victoriosa d’aquest “gran temps de disrupció al món” accentuada per les crisis sanitària, econòmica i social. “Sortirem més forts i preparats per treballar plegats? O la desconfiança i l’aïllament creixeran encara més?”, es llegeix a la pàgina web creada per celebrar l’efemèride.

Tots els països van aprovar per aclamació una resolució buida de contingut, on es limiten a defensar els principis amb els quals es va crear l’organització i amb la promesa de més cooperació. Un “compromís amb el multilateralisme”, en paraules de secretari general António Guterres, que cada vegada necessita que els països hi posin més esforç, de manera més efectiva, amb una “visió, ambició i impacte” comuns. “Avui dia tenim un excedent de reptes multilaterals i un dèficit de solucions multilaterals”, va confessar el mateix Guterres, per a qui l’èxit més gran de l’ONU en l’aniversari és que ha evitat una tercera guerra mundial, un fet del qual s’ha d’estar orgullós i “s’ha de preservar” per molts anys.

La pandèmia de coronavirus va provocar que per primera vegada en la història la participació dels líders mundials fos plenament virtual, amb discursos pregravats. S’esperava que el president dels EUA, Donald Trump, fes el primer discurs com a amfitrió i líder de la primera potència planetària, però no va aparèixer i tampoc va donar explicacions de la seva absència, deixant palesa la desídia per la institució i potenciant el seu discurs aïllacionista.

De fet no va enviar ni l’ambaixadora nord-americana davant l’ONU: qui va parlar en nom dels EUA va ser la número dos de l’organisme (un càrrec interí), Cherith Norman Chalet. “El 75è aniversari és el moment adequat per qüestionar-se les fortaleses i debilitats de la institució, revisar i aprendre de les errades, i celebrar els èxits”, va dir. Guterres, conscient de les reticències que cada vegada més desperta l’ONU, va haver de dir explícitament que l’organisme no pretén suplantar els governs estatals. “Ningú vol un govern global, però hem de treballar plegats”, va implorar.

En la reformulació de l’organisme, Guterres vol incloure les noves generacions i donar un paper protagonista a joves líders activistes, que també van tenir veu en la celebració. Des de fa temps són els més crítics davant una classe política que veuen totalment ineficaç per resoldre els problemes de present i de futur, especialment en l’aspecte climàtic, i ahir van tornar a deixar-ho clar. “Hem de fer alguna cosa més que una simple commemoració, alguna cosa més que paraules en reunions buides”, va dir Charles Hamilton, un jove de les Bahames, crític amb uns governs i institucions que agreugen la situació actual. El francès Nathan Méténier es va afegir a la queixa: “En quin món viuen? Quin món ens han preparat?”, va qüestionar als representants dels 193 països de les Nacions Unides, tot exigint accions i un compromís immediat.

Avui comença l’Assemblea General de l’ONU amb un menú ple de plats forts. En la jornada inaugural s’esperen que facin els seus discursos anuals els presidents dels EUA, la Xina, Rússia, el Brasil, Turquia, Cuba, l’Iran i França.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia