Reportatge

De nord a sud per la costa

Els fars són l'element més destacat del paisatge costaner i patrimoni de tots

Des del cap de Creus fins al delta de l'Ebre, Catalunya té un total de 580 quilòmetres de costa. Si la resseguim de nord a sud, ens surten 280 km de platges, escampades per 70 municipis litorals. De tots els béns immobles del patrimoni marítim (casetes de pescadors, embarcacions, estacions de salvament...), segurament els fars són l'element més destacat del paisatge costaner. Potser per la seva ubicació, que els fa esdevenir excel·lents miradors del litoral; potser perquè els envolta una aura de misteri i de llegenda; potser perquè la seva silueta es retalla impertorbable en llocs emblemàtics de la costa catalana. Sigui quin sigui el motiu, el cert és que els fars estan molt lligats a les maneres de viure dels pobles. Més de vint fars catalans fixen la mirada en el mar.

Des de temps immemorial, els fars, guaites immòbils de la costa, han estat llum i guia de navegants i mariners. Enmig del pany de blau, una llum a la costa representava trobar el camí, arribar a bon port.

Avui dia, però, han perdut la seva funció primitiva d'orientar el navegant, el qual disposa d'instruments més moderns i precisos. Els fars ja estan automatitzats, fins i tot un parell en desús (el de Barcelona i el de Tarragona). Els vaixells podrien navegar a cegues, però ningú no ho fa. Si és de nit i hi


ha tempesta, encara que el vaixell tingui radar i GPS, el navegant vol veure el far igualment. Tranquil·litza.

Els fars són testimoni viu de l'activitat marinera dels ports i formen part del patrimoni del país. Per aquest motiu, cal assegurar la seva pervivència, no només com a testimonis d'antics sistemes de comunicació, sinó també de formes de vida tradicionals de la gent de mar.

Tots els fars

La Generalitat ha publicat el catàleg Els fars de Catalunya. De nord a sud per la costa, en què es repassen tots els fars de la costa catalana des de Portbou fins a les Cases d'Alcanar. La guia inclou també una referència breu a la gran diversitat de museus marítims, centres d'interpretació i altres equipaments que posen en valor la rica tradició marinera de Catalunya. Hi ha prop d'una quinzena d'equipaments d'aquest tipus, des del Museu Marítim de les Drassanes de Barcelona fins al Museu de la Pesca de Palamós o el Museu del Mar de Lloret de Mar. No oblida tampoc els fars del delta de l'Ebre, que s'endinsa dotze milles en la mar, amb un fons poc profund. A mitjan segle XIX, després de nombrosos naufragis a la zona, les autoritats van redactar un pla que incloïa la instal·lació de tres fars: a la punta de la Banya, a la punta del Fangar i a l'illa de Buda. Es van il·luminar l'any 1864.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.