Reportatge

Edificis reconvertits en museus

Una de les sortides de futur per als fars és transformar-se en centres d'interpretació o en museus. Alguns ja han posat mans a l'obra, com el far del cap de Creus, on se situa l'oficina d'informació del parc natural del Cap de Creus; el de Tossa, rehabilitat per albergar el Centre d'Interpretació dels Fars de la Mediterrània; el de la Banya, que funciona com a extensió del Museu del Port de Tarragona. O el de Vilanova i la Geltrú, seu del Museu del Mar.

Des del 1981, l'edifici del far de Vilanova alberga un museu que recull i guarda tot el que quedava en les casetes de la platja i en les botigues del barri de mar (ormejos, nanses, xarxes, gàbies…). Es va recopilar també documentació, fotografies i altre material per constituir una interessant col·lecció relacionada amb el mar i l'ofici dels homes del mar.

A Tossa, on la plaça de faroner va desaparèixer el 1999, la torre ha esdevingut un espai expositiu gestionat per l'Ajuntament, que proposa al visitant apropar-se al món dels fars com a element actiu del patrimoni marítim català. També el Museu del Port de Tarragona dóna a conèixer els aspectes generals d'aquest món i els específics dels fars de la zona marítima de Tarragona.

Altres fars han iniciat el camí per avançar en aquest sentit: el de Sant Sebastià, a Llafranc, ja té projecte per ser adequat com a espai públic, mentre que el de Calella albergarà un Centre d'Interpretació del Far i entrarà en funcionament aquest dilluns. La inauguració oficial (10.30 h) s'emmarca dins dels actes de festa major. El museu es podrà visitar els divendres, dissabtes i diumenges, de 17 a 21 h.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Barcelona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà