Societat

La guia Peñín valora com a excel·lents 90 vins empordanesos

Per primer cop, un vi de la DO Empordà és qualificat d'“excepcional” entre els vins més ben puntuats de la guia

La guia Peñín 2017 classifica per primera vegada un vi de la DO Empordà en la selecta llista de vins “excepcionals” de la guia, aquells que aconsegueixen la màxima puntuació, de 95 a 100 punts. Es tracta del Finca Garbet 2009, del celler Peralada, un vi negre de criança que obté 95 punts. En la mateixa publicació, 87 vins empordanesos assoleixen l'excel·lent (entre 90 i 94 punts). Aquesta xifra representa un notable increment respecte als 68 excel·lents assolits per vins empordanesos en l'edició vigent del 2016 i dobla els 43 del 2015. L'augment encara és més evident si es compara amb les notes de fa una dècada, en què només un vi empordanès arribava als 90 punts en la guia Peñín del 2005.

Més vins “excel·lents”

Després del Finca Garbet 2009, els vins més ben valorats de la denominació empordanesa obtenen 94 punts i són: el vi dolç INO, del celler Masia Serra, i el vi negre Aires de Garbet 2013, del celler Peralada. Amb 93 punts, hi ha una quinzena de vins, el triple que a la guia Peñín 2016. Els vins negres, majoritaris a la denominació, acaparen la major part d'excel·lents a la guia Peñín del 2017, amb 47 dels 87. A continuació, hi figuren els vins blancs, amb 27 excel·lents, i els dolços, amb 11 excel·lents. El celler amb més excel·lents és Peralada (17 vins), seguit del Celler Cooperatiu d'Espolla (8 vins). La guia Peñín valora els vins de 31 cellers DO Empordà, i d'aquests, en destaca 25 amb un o més vins a la categoria d'excel·lent. També s'ha escollit un vi de la DO Empordà com un dels quatre finalistes del premi Vi Revelació (que s'entregarà a final de mes): el rosat L'Escumador 2014, del Celler Cooperatiu d'Espolla.

El Gran Vinari d'Or, també per a la DO Empordà

Els vins empordanesos també han triomfat en l'edició 2016 dels premis Vinari, ja que un vi de la DO Empordà ha estat escollit Gran Vinari d'Or, el premi que distingeix el millor vi català de l'any entre les 850 referències que hi han participat. Es tracta del vi Vd'O 1.10 2010, de Vinyes d'Olivardots, que ha rebut el guardó ex aequo amb el vi Finca Mas de la Rosa 2013 del celler Vall Llach. VD'O 1.10 2010 és un vi negre de guarda, amb criança en fusta de setze mesos i elaborat amb la varietat negra samsó (carinyena), plantada en sòls de pissarra. El jurat destaca que el vi mostra el terrer i l'expressió de l'Empordà, procedent de les vinyes velles que va adquirir Vinyes d'Olivardots en la cerca de varietats autòctones entre Vilamaniscle i Rabós d'Empordà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona