Societat

Societat

Mòbil, tabac i fracàs escolar

Un estudi relaciona l'ús addictiu dels adolescents de les tecnologies de la comunicació amb el fet de fumar, consumir alcohol i deixar els estudis

Un 50% de les noies d'entre 15 i 17 anys reconeixen que miren el telèfon cada cinc minuts

L'addicció als mòbils i en general a les noves tecnologies per part dels adolescents ha augmentat molt en els últims anys. Un estudi recent de Desconect@, una entitat que treballa per ajudar els joves a allunyar-se del mòbil, ha posat de manifest que un 50% de les joves d'entre 15 i 17 anys reconeixen que miren el telèfon intel·ligent 275 vegades cada dia. Això vol dir que miren el mòbil cada cinc minuts. En el cas dels nois, aquest percentatge baixa lleugerament. Un 31% el miren entre 200 i 300 vegades, és a dir cada set minuts. I quan se'ls pregunta si podrien viure sense el telèfon, un 55% de les noies i un 31% dels nois responen que no.

Aquesta és la realitat. Però no es tracta només de constatar una evident addicció a les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) per part dels joves. Un estudi efectuat per investigadors de l'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària (IDIAP) que acaba de publicar la revista BMC Pediatrics ha vinculat aquesta addicció creixent amb el fracàs escolar, el consum de tabac i les intoxicacions alcohòliques. I alerten que aquest ús inadequat de les tecnologies pot acabar generant problemes de salut com ara agressivitat, ansietat, depressió, trastorn de son i en alguns casos fins i tot aïllament social. “Cal intervenir en edats molt primerenques per enfortir la relació saludable dels joves amb les tecnologies”, recomana Raquel Muñoz, investigadora principal i infermera de l'ICS a Manresa, que explica que l'estudi també ha detectat que aquells joves que tenen bones relacions familiars i participen en activitats extraescolars tenen menys risc de fer un ús problemàtic de les noves tecnologies

L'estudi, fet amb 5.538 estudiants d'ESO de 28 instituts públics i concertats de la demarcació de Barcelona, ha revelat un ús problemàtic d'internet en el 13,6% dels enquestats i ha conclòs que un 2,5% dels joves tenien problemes amb els mòbils i un 6,2% amb els videojocs. Pel que fa a l'addicció a internet, l'estudi ha posat de manifest que és més freqüent entre les noies (un 17% respecte a un 10,6% dels nois) i ha constatat que aquells que tenen més problemes amb internet també tenen més risc de fracàs escolar.

Tot i que l'estudi s'ha publicat ara, les enquestes es van fer entre els anys 2010 i 2011, per aquest motiu distingien entre l'ús del mòbil i l'accés a internet. Muñoz és conscient que la fotografia actual encara seria més alarmant “perquè l'accés a internet a través del mòbil, la interacció en les xarxes socials i els jocs en línia i el seu ús generalitzat entre els adolescents són encara més significatius”.

Les enquestes es van fer a joves d'instituts de Sabadell, Castellar del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Polinyà, Palau de Plegamans i Santa Perpètua de Mogoda. Es va veure que les noies eren més addictes als mòbils i internet i que els nois s'enganxaven més als videojocs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona