Societat

municipal

corrupció

La Comissió Anticorrupció del Voltreganès denuncia irregularitats urbanístiques

Presenta al jutjat de Vic casos de presumptes delictes de prevaricació i tràfic d'influències, entre d'altres

Els projectes i les obres són d'entre el 2009 i el 2011

L'associació Salvem el Voltreganès, Comissió Anticorrupció del Voltreganès –en actiu des de fa un any i registrada al Departament de Justícia el 17 de febrer–, dijous passat, va presentar una denúncia al jutjat de primera instància número 4 de Vic per posar en coneixement de les autoritats judicials diverses presumptes irregularitats que podrien ser constitutives dels delictes de prevaricació, usurpació de personalitat, falsedat i tràfic d'influències, entre d'altres. La denúncia es basa en alguns contractes d'obres que l'Ajuntament de Sant Hipòlit i el de les Masies de Voltregà van fer entre els anys 2009 i 2011.

L'Ajuntament de les Masies, amb Sergi Vilamala d'alcalde (PSC), va atorgar la primera fase de rehabilitació de la Casa Forta del Despujol (actual seu del consistori) a Excavacions Osona (Excosa), que va guanyar el concurs per a unes millores valorades en 109.000 euros, de què 51.000 eren per al pàrquing de l'ajuntament. “Només hi ha voral i una mica de grava”, segons David Ventura, portaveu de la comissió. “Ho hem fet valorar per dues empreses i aquesta partida l'avaluen com a molt en 7.000 euros.” La comissió també denuncia, per exemple, que es va calcular una extracció de runa de 2.460 m³ quan la casa fa 2.585 m². “Això representaria treure tota la casa, més de 200 camions de runa, quan un treballador diu que no se'n van treure més de 20.” Davant aquestes i altres millores del tot desproporcionades, la comissió lamenta que “ningú no hagi dit res, ni arquitectes ni regidors”.

Posteriorment a aquesta obra, l'Ajuntament de Sant Hipòlit, governat per Xavier Vilamala (germà de l'alcalde de Masies), va adjudicar “per error” la reforma i ampliació de la residència de gent gran i centre de dia Fundació Gallifa també a Excosa, per un import de 582.616 euros. Segons Ventura, “l'Ajuntament va dir que els serveis tècnics s'havien equivocat a l'hora de fer les sumes i davant el recurs presentat i guanyat per l'empresa Acertis, li van haver d'adjudicar l'obra”.

En mans dels mateixos

Un altre tema portat a la justícia, en la mateixa denúncia, són les irregularitats a Sant Hipòlit en l'adjudicació de concursos, “que sempre acaba guanyant l'arquitecte Carles Crosas, germà de la secretària municipal i soci de l'arquitecte municipal”, explica Ventura. És el cas del projecte de la Casa Mallol o de la pista d'hoquei del Club Patí Voltregà. En aquest últim cas, es va fer un concurs negociat (no públic) i es van demanar pressupostos a tres arquitectes (escollits per responsables de l'Ajuntament) que estan relacionats entre si.

La comissió també ha detectat casos en què coincideixen empreses contractades per Xavier Vilamala a títol personal i contractades per l'Ajuntament. El Punt Avui ha intentat contactar amb els dos alcaldes però no ha estat possible.

Traves per accedir a la informació pública

La Comissió Anticorrupció del Voltreganès posa de manifest casos en què considera que hi ha hagut desviació de fons públics per a finalitats partidistes del PSC, i que fins i tot regidors de Som Voltregà (ERC), grup municipal soci del PSC a Sant Hipòlit, “facin d'encobridors, retardant i impedint al màxim les nostres investigacions”, explica David Ventura. “La nostra funció social és perseguir irregularitats i, si n'hi ha, portar-les als jutjats”, diu. Segons ell, si s'ha tardat tant temps a portar aquesta última denúncia al jutjat ha estat “per les reiterades traves” que els posen “per accedir a la informació pública”. La comissió lamenta que la seva raó de ser sigui permanentment qüestionada i que no s'hagi aprovat cap moció contra la corrupció, com ha demanat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Portu regala la Champions al Girona

Girona
la crònica
La crònica

Jugar no és només cosa de nens

OLOT

Simulacre d’emergències al Recinte Firal d’Olot

OLOT
equipaments

Solsona inaugura una nova pista poliesportiva

SOLSONA
patrimoni cultural

Homenatgen una trentena de ‘casillers’ del canal d’Urgell i les seves famílies

El Palau d’Anglesola
tradicions

La samarreta de la Patum llueix a la plaça Sant Pere de Berga

BERGA
societat

Fundesplai engega la campanya de casals i colònies d’estiu amb 90.000 places

prat del llobregat
SOCIETAT

La falta de pluja canvia la maceració de la ratafia

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

Alella fa una crida a participar del consell agrari municipal

alella