Societat

Societat

Debat i oratòria entre reixes

Dos estudiants igualadins han format en oratòria alguns presos

Equips de reclusos s'han enfrontat en una lliga de debat

Els igualadins David Prat i Núria Vicens van formar part de l'equip de la Universitat Pompeu Fabra que va guanyar la lliga Universitària de Debats dels Països Catalans (Xarxa Vives) el mes d'abril passat. Amb aquest precedent no és estrany que hagin format part dels estudiants seleccionats per formar els reclusos de la presó de Can Brians 2 que participaven en una lliga de debat. La segona edició d'aquesta experiència pionera a l'Estat, impulsada per la Universitat Pompeu Fabra, es va celebrar la setmana passada.

Cada estudiant feia de capità i formador d'un equip de quatre presos. Durant un mes van formar-los en tècniques d'oratòria i llenguatge no verbal per preparar-los per als debats.

Els igualadins han passat estones de les dues darreres setmanes a Can Brians, i David Prat reconeix: “Entres amb molts prejudicis, estigmes, amb un punt de morbositat fins i tot, perquè les coses te les imagines moltes vegades com el que es veu a les pel·lícules.” Núria Vicens també comenta: “Anava amb molts recels, perquè no sabíem què ens trobaríem.”

D'aquesta experiència a la presó, els estudiants se n'emporten la motxilla carregada: “Hi ha coses que són molt més normals del que ens pensem”, diu Prat, que hi afegeix que “és una immersió a la realitat molt bèstia”. Núria Vicens ha après “a valorar les petites coses del nostre dia a dia, la llibertat de triar la pròpia rutina, que ells tenen tan marcada i condicionada”.

Els debats han proporcionat una lliçó vital, que “la paraula és la forma més eficient d'arribar a acords”, diu Vicens, que hi afegeix que l'ha sorprès “molt positivament el potencial dels interns en oratòria”. Una capacitat clau quan surtin de la presó, segons Prat.

L'aprenentatge més gran, però, se l'emporten els estudiants. Prat assegura que “et donen cada dia una lliçó de vida” i Vicens reconeix: “Hem après a no prejutjar les capacitats de les persones.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia