Societat

pobresa energètica

sancions

El govern sancionarà Gas Natural per la mort de Reus

La companyia no ha justificat al Departament d'Empresa per què no va avisar els serveis socials abans del tall de subministrament

“No negociarem eternament per firmar convenis”, diu Aregio

El govern multarà Gas Natural pel tall de subministrament a la Rosa, la dona de 81 anys de Reus (Baix Camp) que va morir d'asfíxia el dia 14 en un incendi al seu pis provocat per una espelma amb la qual s'il·luminava perquè feia dos mesos que no tenia electricitat. El secretari d'Empresa i Competitivitat, Joan Aregio, va explicar ahir que la informació que ha enviat la subministradora atenent el requeriment del govern no justifica per què no es va avisar els serveis socials bàsics abans de fer el tall , tal com indica la llei 24/2015. Ara, per tant, s'obre un expedient sancionador en el qual s'haurà de decidir la quantia de la sanció.

Aregio ho va explicar a la segona reunió de la Taula d'Emergència sobre Habitatge i Pobresa Energètica que es va celebrar ahir al matí a l'Hospitalet de Llobregat. “El que va passar és molt greu” i “la llei és clara”, va subratllar el secretari d'Empresa a la Taula i ho va repetir als periodistes, tot i que va especificar que la incoació de l'expedient és un procés llarg. Va insistir també que hi ha un protocol que indica com aplicar la llei i va explicar que Gas Natural va fer com a mínim una consulta per carta el desembre passat a l'Agència Catalana de Consum per saber com s'havia d'aplicar la llei i se li va respondre. “Això dóna validesa al protocol”, va concloure.

Una altra de les qüestions sobre com solucionar la pobresa energètica és la firma de convenis, un punt inclòs a la llei. Aregio va recordar que amb les subministradores d'aigua s'han firmat vint convenis que cobreixen el 95% del territori, mentre que per al gas i l'electricitat no se n'ha firmat cap. Malgrat que els convenis són voluntaris, va plantejar un ultimàtum: “Després de 25 reunions farem un esprint final i parlarem les hores que faci falta, però no negociarem eternament.” Si se segueix sense resultats, va dir, “estudiarem altres mesures per fer complir la llei” . Consum ha obert 115 expedients per talls indeguts –a Endesa, Iberdrola, EBP i Gas Natural– i ha comunicat 25 sancions. A més de govern i ajuntaments, a la reunió hi havia entitats socials i les empreses elèctriques, que, segons diverses fonts, no van intervenir en cap moment.

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, va explicar que aquest any es destinaran més de 111 milions a ajuts al lloguer, el doble que fa cinc anys. Pel que fa al parc públic, va indicar que es disposa de 3.660 habitatges per respondre a emergències.

LA XIFRA

3.200
desnonaments
aturats en 9 mesos amb ajuts urgents per a lloguers i hipoteques, fent mediació i adjudicant pisos.

Les entitats proposen una tarifa social de gas i llum per a llars vulnerables

Les entitats socials van insistir a lamentar ahir, després de la reunió de la Taula d'Emergència d'Habitatge i Pobresa Energètica, que “el govern no hagi actuat quan ja fa setze mesos que es va aprovar la llei 24/2015 i hi hagi una persona morta”. Maria Campuzano, portaveu de l'Aliança contra la Pobresa Energètica, va ser contundent: “La llei s'ha de complir i s'ha de fer complir.” La posició respecte a Gas Natural i el cas de Reus és la que ja van demanar divendres al conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget: una sanció d'un milió d'euros, perquè “una vida no té preu”. “Hem transmès el malestar –va subratllar Campuzano– per la inacció de la Generalitat durant setze mesos i perquè hem de lamentar la mort d'una persona.” Una de les solucions que plantegen les entitats per evitar més talls i més morts és la concreció d'una tarifa social de gas i de llum que protegeixi les persones vulnerables i que assumeixin les companyies.

Pel que fa a habitatge, el portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Carlos Macías, va lamentar “la falta de compromís polític” per complir el compromís d'arribar al 15% de parc públic, tal com es va fixar per a l'any 2027. Una altra de les qüestions que va posar a sobre la taula és la necessitat de millorar els protocols amb justícia per poder evitar desnonaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins