La Seu Vella comptarà amb un espai on tots els lleidatans hi puguin celebrar actes de simbologia nacional i històrica

L'Ajuntament de Lleida, Diputació de Lleida i Generalitat han anunciat aquest dimecres en el marc de la commemoració de l'11 de novembre, dia de la caiguda de la capital del Segrià en mans de tropes de Felip V ara fa 302 anys, que encarregaran un estudi per la creació d'aquest espai que estarà ubicat a la Seu Vella, per la simbologia històrica del monument, on es podran fer actes commemoratius i de celebració d'esdeveniments com ara l'11 de novembre, dia de la caiguda de Lleida en mans de Felip V o la commemoració, l'any vinent, de l'any Màrius Torres entre altres.

Algunes de les propostes és que l'espai compti amb un peveter tot i que la seva configuració sortirà de l'estudi encarregat. Es preveu que l'espai s'habiliti l'any vinent i que el pròxim 11 de novembre ja s'hi pugui celebrar l'acte institucional de commemoració de caiguda de la ciutat.

Àngel Ros ha destacat que una ciutat ha de tenir llocs on celebrar fites històriques i per homenatjar persones que han treballat per la ciutat i pel territori. En aquest sentit, ha destacat que la Seu Vella és la referència de Lleida motiu pel qual «ha de servir per recordar el passat mirant al futur».

L'alcalde de Lleida ha assegurat que tot i disposar del nou espai, la ciutat de Lleida continuarà celebrant la tradicional ofrena floral al Roser l'11 de Setembre tal com preveu el conveni per la construcció a l'edifici d'un parador de turisme de l'Estat. Tot i això, no ha descartat que el nou espai pugui acollir alguns dels actes de la Diada.

El president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, ha declarat que l'espai tindrà una visió general pel conjunt de comarques de Lleida i no estrictament local per la ciutat de Lleida, de la mateixa manera que no només ha de servir per una data concreta com l'11 de Setembre si no per homenatjar persones i fer-hi celebracions.

Ros i Gilabert han fet aquestes afirmacions en el marc de l'acte de commemoració de la caiguda de Lleida al 1707 en mans de les tropes felipistes que ha tingut lloc a la Canonja de la Seu Vella.

Durant la commemoració dels fets, el delegat del Govern a Lleida, Miquel Pueyo, ha recordat que des del 2007, any del 300 aniversari de la caiguda de Lleida, Diputació, Generalitat i Ajuntament de Lleida van institucionalitzar la commemoració de l'11 de novembre. Mentre l'any passat l'acte es va vincular amb el 800 aniversari de Jaume I, enguany s'ha lligat al 150è aniversari del naixement de qui fou president de la Generalitat de Catalunya, Francesc Macià, polític català molt vinculat amb les comarques de Lleida.

Durant l'acte, Gilabert, Ros i Pueyo han ressaltat la figura de Macià i la seva tasca en favor de les llibertats democràtiques i de la del poble de Catalunya i han recordat la seva relacxió amb les comarques de Lleida. L'any vinent l'acte institucional de l'11 de novembre es vincularà amb l'any Màrius Torres, coincidint amb la celebració dels cent anys del naixement del poeta.

Abans de l'acte institucional s'ha descobert a la rampa que dóna accés a la Canonja de la Seu Vella un plafó informatiu sobre la Ruta del 1714, que convida a visitar alguns dels escenaris protagonistes de la guerra de Successió (1705-1714), tant per la seva importància en els fets bèl·lics, com per la seva dimensió social i cultural.

A més de la Seu Vella, aquesta ruta promoguda pel Museu d'Història de Catalunya (MHCAT), inclou la Universitat de Cervera, la torre de la Manresana dels Prats de Rei, el castell de Cardona i la casa Rafael Casanova de Moià. La inauguració del plafó ha comptat amb la presència director del MHCAT, Agustí Alcoberro.

També s'ha aprofitat la jornada per inaugurar a la sala gran de la Canonja l'exposició 'Francesc Macià 1859-1933' en motiu de l'aniversari del naixement del de qui fou president de la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La Champions ja és aquí!

Girona

Les quatre finques on hi ha la llavor de l’agricultura del futur

Pacs del Penedès
SOCIETAT

Amplien a tot Catalunya el voluntariat de suport a la reinserció d’agressors sexuals

BARCELONA
Equipaments

Badalona inverteix 245.000 euros per millorar l’històric edifici del conservatori

Badalona
Sant Jaume de Llierca

Memòria del maqui Joan Platé Vergés

Sant Jaume de Llierca
SERVEIS

Malgrat de Mar s’estrena en la zona verda amb una prova pilot

MALGRAT DE MAR
SERVEIS

Calella pagarà la neteja de grafits en parets i façanes de particulars

CALELLA

L’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles: fiscalitat verda per lluitar contra el canvi climàtic

la crònica
La crònica

Jugar no és només cosa de nens