Societat

Societat

Jugant per la memòria

Una associació de Santa Coloma impulsa la creació de jocs de taula destinats a frenar el deteriorament cognitiu de la gent gran

El projecte l'elaboren persones amb discapacitat intel·lectual a la Fundació Tallers

Jocs per a persones grans fabricats per grans persones. Així resumeix el gerent de la Fundació Tallers, Ricard Matas, l'essència del projecte Mira, pensa, recorda, impulsat per l'Associació Ajudam-Predegent per frenar el deteriorament cognitiu de la gent gran a través d'eines dissenyades específicament amb aquest objectiu. La iniciativa ha nascut a Santa Coloma de Gramenet, s'ha fabricat també en aquest municipi i ara aspira a arribar a molts altres punts del territori català.

La idea la van tenir fa un temps els professionals de l'Associació Ajudam-Predegent, que des del 2007 treballa per millorar la qualitat de vida de les persones amb deteriorament cognitiu lleu. Els jocs de taula s'havien convertit en una eina útil per frenar els efectes del deteriorament cognitiu en persones grans. L'entitat es trobava que el mercat només oferia productes enfocats al públic infantil. En moltes ocasions havien de recórrer a puzles amb personatges com ara Peppa Pig i la Patrulla Canina, que apassionen els més petits però que causen una certa fredor entre les persones grans. És per això que l'entitat va optar per crear la marca social Mira, pensa, recorda per dissenyar jocs de taula adreçats específicament a les persones grans.

El projecte va iniciar la seva trajectòria acompanyat per la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. A més, s'hi va afegir el suport de la Fundació Obra Social La Caixa. Mira, pensa, recorda es va presentar el 2015 a la convocatòria d'emprenedoria social i va aconseguir suport econòmic per desenvolupar la idea i un acompanyament a través de l'escola de negocis Iese per obrir-se al mercat.

Fabricat a Santa Coloma

El projecte va confiar a la Fundació Tallers, amb seu a Santa Coloma, la fabricació dels jocs. D'aquesta manera es tanca el cercle social de tota la iniciativa, ja que la fundació dóna feina a persones amb discapacitat intel·lectual. Els primers jocs que han sortit al mercat són quatre puzles de 12, 24 i 36 peces amb imatges d'oficis i d'eines que es fan servir en aquests oficis. A les imatges es pot veure la Pepita, cosidora; l'Enric, pescador; la Teresa, recol·lectora, i en Joan, pagès. Els puzles es venen a quinze euros la unitat i se n'ha fet una primera tirada de 500 exemplars.

També s'ha iniciat la comercialització del joc El Tast del Record, que permet treballar la memòria a través dels aliments i les receptes. Es tracta d'una idea sorgida a partir de la col·laboració entre l'associació i el Campus de l'Alimentació de Torribera, a Santa Coloma. “És un joc que permet relacionar aliments amb vivències personals”, explica Sònia Pous, psicòloga del programa. S'hi pot jugar de manera individual o en grup; només cal combinar les fitxes per pensar en l'elaboració de plats, explicar receptes tradicionals i costums gastronòmics. D'aquest joc, se n'han fabricat un miler d'unitats i es pot adquirir per 27,90 euros. Els beneficis obtinguts amb la venda dels jocs es destinaran a la creació de nous programes d'estimulació cognitiva.

Susanna Abelló, una de les impulsores del projecte, assegura que ja treballen en noves idees de jocs de taula amb utilitat terapèutica que tenen previst treure al mercat en el futur.

Venda en línia i en botigues
Els jocs de taula es poden adquirir per internet a través del web www.mirapensarecorda.com i també en una desena de botigues de Santa Coloma. L'objectiu és arribar a més punts de venda i donar-lo a conèixer entre terapeutes i entitats que treballen amb el col·lectiu de persones grans.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La concessió de l’espai d’esquí i parc lúdic de FCG a la Vall de Núria acaba el dia 30

QUERALBS
enogastronomia

La DO Cava permetrà comprar raïm de vinyes dins de la seva DO encara que no estiguin registrades

vilafranca del penedès

Planoles detecta les fuites que eleven el consum d’aigua al municipi

PLANOLES

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró