Societat

GENÍS ROCA

President de RocaSalvatella i conferenciant en transformació digital

GENÍS ROCA “Connectarem els objectes, en l'era que durarà fins al 2025”

  • VÍDEO: ENTREVISTA SENCERA PUNTAVUITV. XANTAL LLAVINA
Connectar empreses, després persones i ara objectes. La internet de les coses és el que tindrem ara
No sé imaginar-me ja cap treball que no impliqui un ús intensiu de tecnologia. Si no la domines, perds competitivitat

Genís Roca és el gran arqueòleg d'internet, expert en la manera com la transformació digital està alterant els entorns personals, professionals i empresarials. Roca afirma: “El fet digital està modificant profundament la societat i el teixit empresarial a un ritme trepidant i d'una manera integral. Som una generació que vivim un canvi històric i ens hem de sentir molt afortunats.” Aquest diumenge, dia 1, a les 22.30 h, hi conversem a Autèntics.cat, a El Punt Avui TV.

“Amb internet les dades són el nou petroli i la lluita social serà per la privacitat”...
Exacte. La informació que pots arribar a reunir de persones, empreses, marques, és motor d'activitat, motor de models de negoci i motor de sociologia, política i de tot el que ens envolta.
I la privacitat? Perquè, segons Mark Zuckerberg, la privacitat desapareixerà de les nostres vides, amb internet...
Zuckerberg diu que la privacitat desapareixerà, però s'ha comprat una casa i totes les del voltant perquè ell sí que vol privacitat. La privacitat serà per als rics.
Només per als rics?
Els que tenen la capacitat intel·lectual o econòmica d'intentar posar el límit a la bogeria que ara ens vindrà al damunt. Hi ha una altra privacitat més preocupant, que és el rastre de dades que estàs generant sense saber-ho, que són els teus moviments bancaris, la informació que té de tu la companyia telefònica... Generes moltíssima informació cada dia sense saber-ho i que no controles.
Estem en un canvi del sistema productiu i del coneixement, i dius que passa cada vint o trenta generacions...
T'imagines el teu fill amb alguna feina que no impliqui l'ús d'alguna cosa informàtica? És que ara ets taxista i has de fer servir un GPS, per exemple. La tecnologia està arribant a tots els llocs de treball. No sé imaginar-me ja cap lloc de treball que no impliqui un ús intensiu de tecnologia. Una persona maldestra en tecnologia perd competitivitat professional. Els entrenadors de futbol tenen vídeos gravats, càlculs de les distàncies, els jugadors porten GPS en els entrenaments... La tecnologia està entrant a tot arreu. I si ho mires amb ulls una mica objectius, aquest canvi tan brutal a tots els llocs de treball que coneixem ha vingut en deu, quinze, vint anys. En termes d'evolució social, això és molt ràpid.
I passaran més coses en vint anys...
Estem en la tercera onada, del 2015 al 2025. Ara es connecten els objectes, la internet de les coses: trens que et diuen quant falta per arribar, carreteres que et diuen si estan molt congestionades de trànsit o no, rodes de tren que t'informen que tenen un nivell de desgast de material molt gran, llits d'hospital que avisen que el malalt ha caigut, sensors que et diuen quantes pulsacions cardíaques tens... Tota una festa d'objectes donant informació i farcint internet d'aquest xup-xup de coses que poden ser informació.
Posa'm més exemples d'objectes connectats...
La tireta del meu pare que a distància em controlarà les seves pulsacions: això és la internet de les coses. El sensor que porta l'etiqueta de la teva roba o de la maleta: sabràs on és la teva maleta sempre. Un dels sectors més afectats serà el sociosanitari. Tindrem un sensor al braç donant dades dues-centes vegades al dia.
Mentrestant, dius: “Google és una cadena i Facebook és un equip compacte.” Qui té més poder?
Ara qui té poder és qui sap més coses de tu, perquè això és el que es pot monetitzar bé. Google sap quins temes t'interessen, què busques, quins vídeos veus i, fins i tot, amb això dels mapes, per on et mous. Facebook sap més coses del teu àmbit relacional, l'entorn, els amics. En canvi Amazon sap més quines coses estàs comprant. Però estan jugant molt fort. És la primera vegada que un sol protagonista té informació tan precisa de milers de milions de persones. Ni la KGB en els seus millors temps tenia tanta informació d'Alemanya. Ara tenen grans volums d'informació, i és molt perillós. Fixa't que els estats també juguen a reunir molta informació. Tot això de l'Snowden, que va destapar tots els casos del nivell d'informació que la intel·ligència americana estava reunint dels ciutadans... Les empreses i els estats recullen muntanyes d'informació de tu amb l'excusa de donar-te un servei millor o més seguretat. Però s'estan passant...
I com es regula?
El govern d'Alemanya ha sigut molt insistent en el marc regulador. Però, perquè vegis la dimensió de la tragèdia, la Unió Europea ha estat vuit anys elaborant el reglament de protecció de dades que ha de servir a Europa. Crec que nosaltres, com a ciutadania, ens haurem de mobilitzar. Totes les revolucions tecnològiques tenen un excés que ha de ser corregit socialment.
També has dit: “El pagament en efectiu desapareixerà.”
Els estats són els principals interessats a matar el diner en efectiu perquè és una font de diner negre. Començarem a veure monedes emeses no per estats, sinó monedes emeses per empreses.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ADMINISTRACIONS

L’Estat bloqueja el conveni i no ha transferit els diners per a la mobilitat del Maresme, segons Territori

EL MASNOU
SOCIETAT

La zona ampliada de Water World, Tornado Land, a punt per a la temporada

lloret de mar
GIRONA

Desenes de famílies enganyades en un viatge a Eurodisney París

GIRONA

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA