Societat

infraestructures

presons

Nou acord pel trasllat de la Model, sense data

L'Ajuntament cedirà dos solars a la Zona Franca perquè la Generalitat hi faci dos nous centres penitenciaris

El govern li vendrà el terreny on hi ha el centre obert de la Trinitat i el consistori hi construirà habitatge social

La Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona van formalitzar ahir un altre acord –l'enèsim– per fer possible el tancament de la Model, i també l'anhelada transformació de les dues illes de l'Eixample que ocupa la històrica presó. “Amb aquest conveni comença el compte enrere per al tancament de la Model; és un acord llargament esperat, que no té marxa enrere i quedarà culminat”, va assegurar el conseller de Justícia, Carles Mundó. Malgrat tot, ni ell ni l'alcaldessa, Ada Colau, es van atrevir a fixar cap data per al tancament d'aquest penal centenari, conscients que el projecte de substitució de la Model té una llarga història plena d'incompliments. L'actual conveni, de fet, converteix en paper mullat l'últim protocol signat sobre el tema, que es va formalitzar el 2014 –en el mandat de l'exalcalde Xavier Trias– i situava el tancament de la presó aquest any.

La signatura del conveni es va fer a l'interior de la Model i després d'una visita al penal, on hi ha 669 presos preventius –en espera de judici– i 236 condemnats. El van rubricar Mundó i Colau, però també el vicepresident del govern, Oriol Junqueras, i la tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz. D'acord amb el document, el consistori cedirà a la Generalitat la propietat de dos solars a la Zona Franca perquè Justícia hi construeixi una nova presó i un nou centre per a interns en règim obert, és a dir, els que només hi van a dormir. Els dos equipaments faran possible el trasllat del centre de preventius de la Model i, alhora, el tancament del centre obert d'homes de la Trinitat Vella, un pas necessari perquè aquest barri recuperi també l'espai que ocupa la presó. Els nous centres penitenciaris tindran un cost total aproximat de 110 milions i la superfície construïda sumarà 68.000 m².

Pel que fa als terminis, la previsió és que els dos solars de la Zona Franca s'hagin requalificat per a usos penitenciaris abans d'acabar el 2017, de manera que l'any 2018 s'hagin enllestit tots els tràmits perquè el govern hi pugui construir els nous centres i organitzar també el trasllat dels reclusos. “Ens comprometem a fer tot el que ens pertoca perquè la Generalitat pugui començar les obres al més aviat possible; no hem vingut aquí a fer la foto, sinó a adquirir un compromís real i concret perquè això definitivament es desencalli”, va afirmar Colau.

Pisos socials a la Trinitat

El conveni signat ahir inclou una altra operació relacionada amb el solar que ocupa el centre obert de la Trinitat Vella. La propietat és compartida entre les dues administracions implicades i, ara, l'Ajuntament comprarà a la Generalitat la seva part del terreny per 5,5 milions. El consistori hi vol construir 265 habitatges socials, 110 dels quals es destinaran a reallotjar veïns de l'entorn que viuen en edificis en mal estat. Justícia hi podrà mantenir el centre obert mentre calgui, però l'Ajuntament disposarà de la part alliberada del terreny per iniciar tan aviat com sigui possible la construcció de la primera promoció d'habitatge.

L'acord implica canvis significatius pel que fa al protocol signat el 2014, en virtut del qual la Generalitat ja va cedir al consistori la titularitat del solar que ocupa la Model. Cal tenir en compte que aquell pacte va ser rebutjat durant el mandat passat per la majoria de l'oposició municipal –el PP, el PSC i ICV-EUiA– i que, per això, el govern d'Ada Colau no el considerava vàlid. El protocol establia, entre altres coses, que l'Ajuntament havia d'assumir una competència de la Generalitat i construir el centre obert. El cost de l'equipament s'estimava en uns 30 milions i Barcelona no veia amb bons ulls aquesta condició. Ara la construcció dels dos nous centres penitenciaris anirà a càrrec de Justícia. La Generalitat i el consistori van insistir ahir que la firma d'un conveni –a diferència del protocol– obliga les dues administracions a assolir els seus compromisos, independentment de qui les governi, i que qualsevol de les parts pot exigir el seu compliment.

I, els veïns, com ho veuen tot plegat? “El conveni és una bona notícia, creiem que serà el pas definitiu per al trasllat de la Model”, explica el president de l'associació de veïns de l'Esquerra de l'Eixample, Toni Colomina. L'entitat es va reunir fa uns mesos amb Mundó –“ens va dir que una de les prioritats del seu mandat era que la presó marxés del barri”– i manté que una de les principals diferències amb anteriors acords és que, “per primer cop, hi ha diners sobre la taula”. “Després d'anys de lluita i mobilització veïnal, creiem que ara s'arribarà a bon port”, hi afegeix Colomina.

Al solar de la Model –un cop alliberat– s'hi faran equipaments per al barri, molt necessaris. El 2009, de fet, les entitats implicades ja van consensuar-ne una llista amb el govern de Jordi Hereu, que incloïa –entre d'altres– un casal de joves, una escola i una residència per a gent gran. Colau va explicar que tindran en compte la feina prèvia i que es trobaran amb el moviment veïnal per veure quines són ara les seves necessitats. Va donar per fet també que hi haurà un espai destinat a la memòria històrica. “No es pot esborrar el que significa la Model per a la ciutat”, va dir, després de recordar la vinculació del penal amb “la repressió, la dictadura i els anys més foscos de Barcelona”.

Primer enderroc, en precampanya

El tret de sortida de la reivindicada transformació de la Model va ser, almenys mediàticament, l'enderroc del centre obert. El març del 2015, en plena precampanya per les municipals, va ser l'alcalde Xavier Trias qui es va fer la foto amb l'excavadora. Aquí, ara, hi ha una petita plaça. El tancament definitiu del penal, però, haurà d'esperar. Els sindicats dubtaven ahir que la nova presó de la Zona Franca es faci. “La informació que tenim ens indica que no es construirà. Poden trigar cinc anys a acabar-la i altres centres poden assumir els interns; els reubicaran i, llavors, ja no la faran”, deia el responsable de presons de la UGT, Xavier Martínez. El trasllat de la Model ha estat una de les condicions que ERC ha posat sobre la taula per negociar el pressupost amb Colau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA