Societat

Municipal

El govern anuncia ara que tancarà la Model aquest any

El conseller de Justícia detalla que els 430 treballadors i els prop de mil reclusos es traslladaran a la resta de presons, amb places lliures

Mundó afirma que “no perilla en absolut cap lloc de treball”

La Model tancarà definitivament aquest any. La data la va fixar ahir el conseller de Justícia, Carles Mundó, en declaracions a TV3. Fa tot just una setmana que la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona van formalitzar un nou acord –l'enèsim– per fer possible el trasllat de la històrica presó, i també la reivindicada transformació de les dues illes de l'Eixample que ocupa. El conveni es va signar dins del penal –enmig d'una gran expectació mediàtica– i va esdevenir un nou capítol del llarg serial sobre el tancament de la Model, que està ja molt degradada i té una llarga història plena d'incompliments.

D'acord amb el conveni, el consistori cedirà dos solars a la Zona Franca perquè la Generalitat hi construeixi una nova presó i un nou centre per a interns en règim obert, és a dir, els que només hi van a dormir. Els dos equipaments faran possible el trasllat de la Model i, alhora, la clausura del centre obert d'homes de la Trinitat Vella, un pas necessari perquè aquest barri recuperi també l'espai que ocupa la presó. La previsió és que els dos solars –que ara pertanyen al Consorci de la Zona Franca– s'hagin requalificat per a usos penitenciaris abans d'acabar l'any i que, el 2018, s'hagin enllestit tots els tràmits perquè la Generalitat hi pugui fer els nous centres.

La Model, per tant, tancarà sense que s'hagi construït la presó que l'ha de substituir, i això no agrada als sindicats. Justícia haurà de negociar ara amb ells el trasllat dels empleats que treballen a la Model –407 funcionaris i 26 interins– i els sindicats denuncien que això implicarà l'acomiadament de treballadors penitenciaris interins. Mundó, però, ho va negar ahir de manera categòrica. “He de dir amb tota claredat que no perilla en absolut cap lloc de treball”, va assegurar.

La Generalitat, d'altra banda, haurà d'organitzar el trasllat dels reclusos a altres presons. A la Model hi ha ara 678 presos preventius –en espera de judici– i 240 condemnats. Està previst que primer es traslladin els interns preventius i, en una segona fase, la resta de reclusos. El responsable de presons de la UGT, Xavier Martínez, apuntava la setmana passada que els presos serien traslladats a Brians 1 –a Sant Esteve Sesrovires– i que una part dels reclusos d'aquest centre penitenciari anirien cap a la resta de presons catalanes, on actualment hi ha places lliures. Els sindicats, de fet, dubten que la nova presó de la Zona Franca s'acabi fent un cop tothom estigui ja ressituat.

El tancament de la Model –situada a l'Esquerra de l'Eixample– és una reivindicació històrica dels veïns de l'entorn. Al solar que ocupa el penal –un cop alliberat– s'hi faran equipaments per al barri, que són molt necessaris. El 2009, de fet, les entitats implicades ja van consensuar-ne una llista amb el govern de Jordi Hereu, que ara s'haurà d'actualitzar i que incloïa –entre d'altres– un casal de joves, una escola i una residència per a gent gran. També es preveu que hi hagi un espai destinat a la memòria històrica.

LA XIFRA

918
reclusos
hi ha actualment a la presó Model de Barcelona, dels quals 678 són preventius i 240 han estat condemnats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia