Societat

Les catalanes, les europees més longeves

Les dones viuen 86,1 anys, mentre que els homes (en el sisè lloc) ho fan 80,5 anys

Les dones catalanes són les europees amb més esperança de vida, amb una mitjana d'edat de 86,1 anys, mentre que els homes se situen en el sisè lloc de la UE, amb 80,5 anys, segons l'Informe de Salut 2016 de la conselleria de Salut de la Generalitat, presentat per quart any.

L'esperança de vida amb bona salut va ser de 67,9 anys el 2014 per als homes i de 68,8 anys per a les dones, la qual cosa representa el 84,3% i el 79,9%, respectivament de l'esperança de vida de cada sexe.

Segons el departament català, les dades “reafirmen la necessitat de dur a terme accions dirigides a les poblacions més vulnerables i d'incidir en la reducció de les desigualtats socials que afecten la salut”, tal com proposa el pla de Salut de Catalunya 2016-2020. L'informe recull que un 83,3% dels catalans tenen una percepció positiva de la seva salut (excel·lent, molt bona o bona), més els homes (85,6%) que les dones (81%), si bé empitjora a mesura que avança l'edat. Les persones (sobretot les dones) de grups socioeconòmics desfavorits i les que tenen els nivells d'estudis més baixos en tenen una percepció pitjor.

L'informe reflecteix que un 70,8% de la població de 15 anys i més segueix recomanacions de dieta mediterrània; també que un 74,2% practica una activitat física, mentre que un 20,9% de la població entre 18 i 74 anys és sedentària.

Un 34,4% dels catalans tenen alguna malaltia o problema de llarga durada; un percentatge que és superior en les dones (36,8%). També s'observa que els tumors han estat la primera causa de mort el 2014, seguits de les malalties cardiovasculars i de les del sistema respiratori i nerviós.

L'obesitat afecta per igual homes i dones

L'informe constata que pràcticament la meitat de la població d'entre 18 i 74 anys té excés de pes (hi ha un 34,6% de sobrepès i un 14,7% d'obesitat). El sobrepès afecta més els homes que els dones (41,3% enfront del 27,9%) mentre que l'obesitat és similar en tots dos sexes (14,1% en homes i 15, 3% en dones). Pel que fa a la son, els catalans dormen una mitjana de 7,6 hores diàries. Entre 6 i 8 hores es dormen més entre les classes més benestants i la gent amb carrera.

Un 27,5% de la població fuma diàriament o ocasionalment (31% homes i 20,6% dones), i un 3,8% fan un consum “de risc” de l'alcohol, tenint més prevalença en homes que en dones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia