Societat

festes i tradicions

carnaval

Àpats populars per escalfar el carnaval

Localitats com Ponts, Oliana, Peramola, Isona o Rialp elaboren ranxos i calderades el dimarts de carnaval

Els àpats populars del dimarts de carnaval són una vella tradició culinària de Ponent per començar amb forces la Quaresma. Un dels més arrelats a les comarques lleidatanes és el Ranxo de Ponts, una escudella grassa de pagès elaborada amb carn de porc, xai i vedella, col, cigrons, mongetes, arròs, fideus i botifarra. De la festa, en destaquen dos actes: la captació de viandes, dilluns al matí, que s'anomena Lali-lali, i la cocció i el repartiment del ranxo, el mateix dimarts. Més de 60 olles d'aram bullint i fumejant es convertiran en unes 12.000 racions que es beneiran i repartiran a migdia. Inclou un gran mercat de productes alimentaris i artesans de la zona i concerts de sardanes (a les 13 h, a les 18 h i a les 19.30 h), amb la Principal de la Bisbal.

Altres localitats, com Oliana, Peramola, Isona o Rialp, també elaboren dimarts els seus àpats de carnaval. A Oliana, el dimarts de carnaval és festa local i cada any celebra el tradicional ranxo, que consisteix en un dinar popular a base de botifarra negra i blanca, patata escalivada i amanida.

Peramola celebra el dimarts de Carnaval un dinar popular que s'elabora a la plaça del poble a base d'olla barrejada, un menjar típic de l'hivern fet a base d'ingredients molt consistents, com gallina, pastes, verdures, porc, llegums.

El dimarts de carnestoltes, Isona celebra la Guixa, una festa de gran tradició al municipi. Aquesta variant d'escudella es cuina en més de 20 calderes i se serveix ben calenta per fer passar el fred. Els ingredients necessaris es recolliran dissabte casa per casa, durant el que es coneix com la plega.

A Rialp, per la seva banda, tindran calderada al migdia a la plaça de Dalt i ball de tarda, amb Stress Band, al saló.

A Organyà el ranxo se servirà dilluns a la plaça de les Homilies. Aquest dia el Rei Carnestoltes mana que a les 11 del matí es facin les pilotes per a l'escudella i a les 12 una rua amb tot el que pugui fer soroll. Gairebé tots els veïns hi participen donant els aliments necessaris per elaborar el ranxo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses