Societat

municipal

ocupació d'habitatges

Tordera radiografia l'ocupació il·legal

L'oposició força un ple per buscar solucions a un fenomen social que s'ha estès al municipi i que afecta de ple la convivència

L'Ajuntament defensa la feina feta i xifra en 126 els habitatges afectats i 400 les persones que hi viuen

L'Ajuntament de Tordera té comptabilitzats actualment 126 habitatges ocupats de manera il·legal i 400 persones que hi viuen amb situacions diverses. Aquestes són les xifres més representatives que el govern local va facilitar durant el ple monogràfic de dijous passat, forçat per l'oposició i en el qual es van acordar per unanimitat un seguit de mesures per afrontar un fenomen social complex i de difícil solució.

Els grups del PP, el PSC i SOM Tordera van impulsar la sessió i ERC hi va donar suport des del principi. Tot i això, malgrat el debat encès, finalment la petició es va aprovar per unanimitat de totes les forces, tot i que des del PDeCAT, el grup majoritari al govern, es va fer gala de la feina feta des de “la discreció”.

Els acords inclouen, entre altres mesures, la posada en marxa d'un pla d'habitatge “capaç de donar resposta a les demandes de les famílies de Tordera que ho necessitin”; la intervenció immediata i conjunta de la policia local, els serveis socials i els serveis d'habitatge en aquells casos en què l'ocupació generi confrontació veïnal, i la lluita coordinada contra les màfies immobiliàries que actuen en benefici propi i que sovint també estan vinculades a xarxes de distribució de drogues. Durant el ple, des del PSC, Rafael Delgado va incidir que amb el temps els casos d'ocupació il·legal s'han multiplicat al municipi i han “desbordat els serveis socials”, i va culpabilitzar de la situació “l'efecte crida i la permissivitat del govern municipal de CiU amb determinats perfils d'ocupants i les associacions de lloguer il·legal que en fan negoci”.

Salvador Giralt, de SOM Tordera, va posar l'accent en la necessitat de disposar d'uns “protocols que permetin afrontar el problema tot impedint que es produeixin injustícies”. Giralt també va reclamar que es comenci a sancionar les entitats bancàries que no compleixen pel que fa a la cessió de pisos.

Demanda de dades

Des del PP, Xavier Martín va reiterar que l'ocupació il·legal està molt més arrelada a Tordera que no pas a altres municipis i va allargar la mà al govern per dur a terme les mesures que posteriorment es van aprovar.

Per la seva banda, Xavier Pla (ERC) va lamentar que des del PDeCAT s'hagués negat a l'oposició l'accés a les dades concretes i a la informació més àmplia de l'ocupació il·legal. “CiU va desenvolupar un pla urbanístic on es va construir en excés i que ha quedat buit i ha fet de reclam”, va manifestar, i va recordar que les queixes de veïns per problemes amb la convivència vinculats a persones que viuen en pisos de manera il·legal “s'han multiplicat en els últims temps”.

La resposta del govern, format pel PDeCAT i el regidor no adscrit Jose Carlos Villaro, va venir a través d'un informe amb una anàlisi detallada del fenomen de l'ocupació a Tordera. El regidor d'Urbanisme, Josep Llorens (PDeCAT), va posar l'accent en el fet que aquest fenomen no només afecta Tordera i que respon, en bona part, a una mala praxi de les administracions superiors.

Llorens va defensar la feina feta fins ara des de les diferents àrees del consistori “de forma transversal, però també amb la màxima discreció” i va destacar la complexitat per afrontar amb garanties d'èxit el problema. “Hem aconseguit reduir gairebé en dos terços el nombre d'habitatges ocupats que teníem dos anys enrere”, va matisar.

LA XIFRA

474
habitatges buits
té comptabilitzats el govern de Tordera, dels quals 386 són pisos

LA XIFRA

34
per cent de les ocupacions
les fa una única persona i un 25%, dues. La majoria tenen entre 26 i 45 anys

Una població amb 474 habitatges buits

Tordera té, segons l'Ajuntament, 474 habitatges buits, dels quals 368 són pisos. Un 67% són al centre i al barri de Sant Andreu. Tot i això, dels 126 pisos ocupats, la majoria, 93, són al centre urbà. Vint-i-set cases de les urbanitzacions també estan ocupades. La majoria de pisos són propietat de bancs o grans promotores. Un 34% de les ocupacions les fa una única persona i un 25%, dues, i la majoria són d'edats compreses entre els 26 i els 45 anys. S'han atorgat ajudes per valor de 18.000 euros a persones que estan ocupant i es troben en situació de desemparament, i es preveu una actuació en els pròxims sis mesos per tapiar tres-centes portes d'habitatges buits per evitar que les màfies facin negoci.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia