Societat

Ultimàtum de Tordera als bancs perquè cedeixin pisos

L'Ajuntament els dóna 30 dies perquè comencin el procés per incorporar els seus habitatges a la borsa de lloguer social

El municipi té més de 300 pisos buits i una llista amb més de 200 persones que busquen casa

La reclamació als bancs pretén en part frenar l'ocupació il·legal

“Hem estat un any i mig negociant amb els pocs bancs que han volgut parlar amb nosaltres i perseguint els altres que ni tan sols ens han escoltat. És hora de fer un pas endavant.” Són paraules del segon tinent d'alcalde i regidor adjunt a l'alcaldia de Tordera, Josep Llorens (CiU), que defensa la decisió que ha pres l'Ajuntament de donar un termini de 30 dies a les entitats bancàries perquè posin a disposició del consistori els pisos buits que tinguin a la població perquè puguin ser destinats a lloguer social.

Emparats per la llei d'habitatge vigent, el govern de Tordera recorda que hi ha una necessitat “urgent” de resoldre un problema que ha anat creixent en els darrers anys. “Hem pogut quantificar gràcies a la Generalitat que a la població hi ha més de 300 pisos buits, la majoria propietat dels bancs, que no tenen cap possibilitat a curt termini de vendre'ls”, afirma el regidor. Per Llorens, un parc tan ampli d'habitatges buits hauria de cobrir amb escreix la demanda de sostre social de lloguer, que es tradueix en una llista d'espera d'unes 200 sol·licituds.

“No demanem el 100% dels pisos buits, però sí el gest generós dels bancs d'oferir bona part dels habitatges que en el dia d'avui estan tancats i que, malauradament, en més d'una ocasió afavoreixen l'ocupació il·legal i són font de conflictes”, assenyala. Precisament, a Tordera hi va haver fins a una vuitantena de pisos ocupats el 2014, molts dels quals per famílies que havien perdut la casa per una execució hipotecària. “Aquesta mateixa gent estaria disposada a pagar un lloguer social i a reconduir la seva situació”, insisteix Josep Llorens.

De fet, la reclamació als bancs pretén, en part, frenar l'ocupació il·legal, una de les més altes del Maresme. “Fa molt temps que apliquem mesures per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i de la pobresa energètica, però necessitem una major col·laboració dels propietaris, en especial dels bancs”, destaca Llorens, que hi afegeix que l'Ajuntament “està disposat a debatre tots els aspectes que es vulguin posar sobre la taula amb la voluntat d'arribar a un acord”.

En aquest sentit, el regidor enumera les garanties que assumeix el consistori amb els propietaris de pisos que els cedeixen per a la borsa social, com ara el cobrament del lloguer, el pagament dels desperfectes que hi facin els llogaters i el descompte del 50% de l'IBI de l'immoble al propietari. L'actuació anunciada per l'Ajuntament té el suport de la Mesa de l'Habitatge, creada fa tres anys i en què participen els grups polítics i entitats com ara la PAH, Càritas i la Creu Roja.

Sancions a punt

Un cop transcorreguts els 30 dies de marge i en cas que les entitats bancàries no hagin respost a la crida, el consistori ja té preparades les sancions recollides en la llei del dret a l'habitatge. Es tramitarà una primera multa de 2.500 euros per pis més la taxa corresponent pels tràmits, que puja a uns 700 euros més, i es donarà un segon termini. “La sanció pujarà a 3.000 euros més taxes en una segona volta i arribarà a 3.500 euros més taxes en la tercera i definitiva”, explica Josep Llorens, que remarca que, tot i que es tracta de quantitats significatives, la seva prioritat és aconseguir els pisos.

LA FRASE

La majoria dels pisos buits de Tordera no tenen cap possibilitat de ser venuts a curt termini
Josep Llorens (CiU)
segon tinent d'alcalde i regidor adjunt a l'alcaldia de Tordera

LA XIFRA

3.500
euros,
més les taxes del tràmit corresponent, és la màxima quantitat a què pot arribar la sanció als bancs.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El fiscal demana presó per a tres directius de Dictesa per l’incendi de la planta de Montornès

BARCELONA
educació

Niubó promet abordar l’“infrafinançament” de la pública però també de la concertada

barcelona
societat

Martínez promet 6.000 noves places a centres de dia

barcelona
llengua

Recurs al TC de les famílies de l’escola de Canet reclamant que se’ls garanteixi l’immersió

barcelona
salut

Salut incorpora la prova de detecció del virus del papil·loma humà al Barcelonès Nord i Maresme i al Vallès Oriental

BARCELONA
infraestructures

L’estació del Nord de Barcelona es remodela i queda tota a planta baixa

barcelona
Serveis

Reforcen la cobertura 5G al litoral de Barcelona coincidint amb la Copa Amèrica

BARCELONA

Un marcador diferencia entre celiaquia i sensibilitat al gluten

Terrassa
SOCIETAT

L’ACA estudiarà com reduir el risc d’inundació del Monestir de Montserrat

Monistrol de Montserrat