Societat

L'Estat se situa a la mitjana d'Europa en permís paternal

Des de l'1 de gener el pare té dret a quatre setmanes pagades

La UE fracassa en l'intent d'allargar el permís

L'Estat espanyol s'ha situat en una posició mitjana dins del rànquing europeu de permisos maternals i paternals. Des de l'1 de gener d'aquest any, els homes tenen dret a quatre setmanes de baixa remunerada. I les dones, segons la legislació vigent, tenen setze setmanes de baixa, de les quals sis són obligatòries i la resta les poden compartir amb el pare.

Molt per sobre d'aquesta situació se situen els països nòrdics, pioners en polítiques d'igualtat, especialment Suècia, on, a banda de setze mesos de baixa, que es poden compartir, els homes estan obligats a agafar-se seixanta dies per a la cura del fill. A Noruega, els pares tenen dret a setanta dies amb un ajut del 100% del salari. Alemanya és també al capdavant, ja que després del part tant el pare com la mare tenen dret a un any de baixa amb un 67% d'ajut.

A l'extrem inferior del rànquing hi ha països com Malta, Itàlia i Grècia, on l'home només té un o dos dies de permís, però també Suïssa, Bèlgica i Holanda. “Ara a l'Estat espanyol, amb l'ampliació fins a les quatre setmanes, ens hem situat molt en la mitjana europea”, explica Núria Pumar, directora de l'Institut Interuniversitari d'Estudis de Dones i Gènere i professora de la Universitat de Barcelona.

A Europa hi ha hagut diversos intents d'ampliar els permisos de maternitat, però fins ara no han prosperat. L'últim va ser el 2015, quan l'eurocambra va demanar al Consell d'Europa que ampliés el permís a un mínim de vint setmanes, una proposta que havia presentat sense èxit l'octubre del 2010. Un dels motius del bloqueig, segons explica Pumar, “és que als diferents països hi ha molta diversitat tant pel que fa a la durada com pel que fa a la remuneració dels permisos”.

Les reticències tenen una causa eminentment econòmica. A Alemanya el cost no recau sobre la Seguretat Social sinó que l'assumeix l'empresa. “Aquest és un factor que cal tenir en compte”, assenyala Pumar, que entén que una de les mesures per aconseguir la plena igualtat és que el permís dels homes sigui intransferible, ja que s'ha vist que quan és així “el 80% dels pares el sol·liciten”. Al contrari, quan no s'especifica que el permís l'ha d'agafar l'home o es perd, les que agafen majoritàriament la baixa, fins i tot als països més avançats, són les dones.

LA XIFRA

4
setmanes
de permís per paternitat és el que poden demanar els pares des de l'1 de gener de l'any 2017

LA FRASE

A Europa hi ha molta diversitat, tant pel que fa a la durada com pel que fa a la remuneració dels permisos
Núria Pumar
institut interuniversitari d'estudis de dones i gènere


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES