Societat

NORBERT MIRACLE

RECTOR SEMINARI INTERDIOCESÀ DE CATALUNYA

“Ser capellà no és aprovar els estudis i prou”

“El papa substitueix el pla d'estudis del 1970 i insisteix que un capellà ha de ser pastor”

“Francesc dona molta importància a la maduresa humana dels seminaristes”

Avui és el Dia del Seminari, que l'Església celebra per posar en relleu la importància de la formació dels futurs preveres. A Catalunya hi ha 84 seminaristes: al de les diòcesis de Barcelona i Sant Feliu, 34; al de Terrassa, 23, i a l'Interdiocesà (les altres 7 diòcesis), 27. El rector de l'Interdiocesà és mossèn Norbert Miracle.

Hi ha pocs estudiants als seminaris catalans?
Pocs comparat amb fa anys, sí, però és una xifra que es va mantenint. Els seminaris han canviat molt els darrers vint anys, també per l'edat. Abans majoritàriament els seminaristes tenien menys de 30 anys i avui la tendència és d'entrar més gran. Quan jo vaig fer el pas en tenia 28 i la majoria de companys meus eren més joves. Ara entrar al seminari als 28 és normal. En tenim de fins a 40 anys.
Tots els seminaristes que teniu són catalans?
El normal seria això, que cada diòcesi tingués els seminaristes de les seves parròquies, però a l'hora de la veritat i per diferents circumstàncies en tenim alguns d'altres països. Tenim moltes peticions d'Amèrica del Sud i d'Àfrica. Naturalment si venen aquí primer han de fer un període de discerniment i d'adaptació i moltes vegades accedim a acceptar-los. Però moltes peticions no les acceptem; ens n'arriben constantment, sobretot d'Amèrica. Per Internet és tan fàcil demanar-ho...! Nosaltres els enviem a les seves diòcesis, que és precisament un dels consells que dona el papa en el seu nou pla d'estudis per als seminaris del món.
Un nou pla d'estudis?
Acaba de sortir. L'ha publicat la Congregació del Clergat amb l'aprovació del papa i substitueix el del 1970!
Home, doncs ja tocava!
Sí, tot i que se n'havia fet una revisió el 1985. Però és clar, en aquests anys tot ha canviat molt. En calia un de nou.
I la idea del papa amb aquest nou pla quina és?
No és que modifiqui l'essència però sí que posa èmfasi en algunes coses. Per exemple: dona molta importància a la maduresa humana dels seminaristes. És a dir, no es tracta simplement que un seminarista aprovi els seus estudis i ja està. Per ser capellà s'ha de veure si aquella persona humanament i espiritualment ha assolit la maduresa corresponent. Ser capellà és més que aprovar unes assignatures!
Què més diu Francesc?
També insisteix en la idea que el capellà ha de ser pastor. No hem de ser funcionaris del sagrat sinó pastors del poble de Déu. Estem per servir.
Què estudieu al seminari?
Dos anys de filosofia i tres de teologia. En el nou pla el papa vol que hi hagi obligatòriament un primer any d'adaptació i preparació i un últim any de síntesi pastoral, com si fossin unes “pràctiques” en una parròquia, abans de l'ordenació.
El 2016 es van ordenar 18 capellans. Quants es van jubilar?
Molts. Moltíssims més.
I com s'ha de solucionar això?
Canviant l'estructura d'atenció a les diòcesis i a les parròquies. Hem de trobar una estructura nova, que hi hagi un prevere, alguns laics amb una dedicació més intensa. Podria ser un treball voluntari o, fins i tot, remunerat en alguns casos.
El que diu el papa d'estudiar la possibilitat d'ordenar sacerdots homes casats...
Aquesta és una possibilitat real. A l'Església catòlica de ritus oriental s'ordenen homes casats i no hi ha cap dificultat dogmàtica per poder fer que això passi també a l'Església catòlica llatina. De tota manera el papa també va dir que continuava pensant que el sacerdot cèlibe és molt important. Ara com ara, sincerament, ho veig lluny.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

En marxa les obres per urbanitzar el nucli de Santa Càndia d’Orpí

El passat mes d´octubre es va iniciar la primera fase de les obres d´urbanització del nucli de Santa Càndia, al municipi d´Orpí. Actualment el nucli de Santa Càndia no està urbanitzat, les edificacions...

Igualada
 

El Consorci Sociosanitari d’Igualada amplia les teràpies amb gossos

Igualada
 

L’Ajuntament de Masquefa i els joves del Maset es trobaran periòdicament

Igualada
 

El Foment treu a concurs la gestió de l’espai gastronòmic

Igualada
 

El Gran Recapte vol més voluntaris tot i arribar als 25.000

barcelona
 

Una temporada d’esquí plena d’aniversaris al Pirineu gironí

Toses
 

El Tarragonès, la comarca catalana amb una major població estacional

tarragona
 

El Palau d’Esports dels Jocs del 2018 s’endarrereix

tarragona
 
La fugida jueva pel Pirineu de Lleida

Fugint de Hitler

Barcelona