Societat

NORBERT MIRACLE

RECTOR SEMINARI INTERDIOCESÀ DE CATALUNYA

“Ser capellà no és aprovar els estudis i prou”

“El papa substitueix el pla d'estudis del 1970 i insisteix que un capellà ha de ser pastor”

“Francesc dona molta importància a la maduresa humana dels seminaristes”

Avui és el Dia del Seminari, que l'Església celebra per posar en relleu la importància de la formació dels futurs preveres. A Catalunya hi ha 84 seminaristes: al de les diòcesis de Barcelona i Sant Feliu, 34; al de Terrassa, 23, i a l'Interdiocesà (les altres 7 diòcesis), 27. El rector de l'Interdiocesà és mossèn Norbert Miracle.

Hi ha pocs estudiants als seminaris catalans?
Pocs comparat amb fa anys, sí, però és una xifra que es va mantenint. Els seminaris han canviat molt els darrers vint anys, també per l'edat. Abans majoritàriament els seminaristes tenien menys de 30 anys i avui la tendència és d'entrar més gran. Quan jo vaig fer el pas en tenia 28 i la majoria de companys meus eren més joves. Ara entrar al seminari als 28 és normal. En tenim de fins a 40 anys.
Tots els seminaristes que teniu són catalans?
El normal seria això, que cada diòcesi tingués els seminaristes de les seves parròquies, però a l'hora de la veritat i per diferents circumstàncies en tenim alguns d'altres països. Tenim moltes peticions d'Amèrica del Sud i d'Àfrica. Naturalment si venen aquí primer han de fer un període de discerniment i d'adaptació i moltes vegades accedim a acceptar-los. Però moltes peticions no les acceptem; ens n'arriben constantment, sobretot d'Amèrica. Per Internet és tan fàcil demanar-ho...! Nosaltres els enviem a les seves diòcesis, que és precisament un dels consells que dona el papa en el seu nou pla d'estudis per als seminaris del món.
Un nou pla d'estudis?
Acaba de sortir. L'ha publicat la Congregació del Clergat amb l'aprovació del papa i substitueix el del 1970!
Home, doncs ja tocava!
Sí, tot i que se n'havia fet una revisió el 1985. Però és clar, en aquests anys tot ha canviat molt. En calia un de nou.
I la idea del papa amb aquest nou pla quina és?
No és que modifiqui l'essència però sí que posa èmfasi en algunes coses. Per exemple: dona molta importància a la maduresa humana dels seminaristes. És a dir, no es tracta simplement que un seminarista aprovi els seus estudis i ja està. Per ser capellà s'ha de veure si aquella persona humanament i espiritualment ha assolit la maduresa corresponent. Ser capellà és més que aprovar unes assignatures!
Què més diu Francesc?
També insisteix en la idea que el capellà ha de ser pastor. No hem de ser funcionaris del sagrat sinó pastors del poble de Déu. Estem per servir.
Què estudieu al seminari?
Dos anys de filosofia i tres de teologia. En el nou pla el papa vol que hi hagi obligatòriament un primer any d'adaptació i preparació i un últim any de síntesi pastoral, com si fossin unes “pràctiques” en una parròquia, abans de l'ordenació.
El 2016 es van ordenar 18 capellans. Quants es van jubilar?
Molts. Moltíssims més.
I com s'ha de solucionar això?
Canviant l'estructura d'atenció a les diòcesis i a les parròquies. Hem de trobar una estructura nova, que hi hagi un prevere, alguns laics amb una dedicació més intensa. Podria ser un treball voluntari o, fins i tot, remunerat en alguns casos.
El que diu el papa d'estudiar la possibilitat d'ordenar sacerdots homes casats...
Aquesta és una possibilitat real. A l'Església catòlica de ritus oriental s'ordenen homes casats i no hi ha cap dificultat dogmàtica per poder fer que això passi també a l'Església catòlica llatina. De tota manera el papa també va dir que continuava pensant que el sacerdot cèlibe és molt important. Ara com ara, sincerament, ho veig lluny.

Tres medalles per als veterans del CAI al Campionat de Catalunya

Els 3 atletes Veterans del C.A.Igualada Petromiralles participants, van assolir 3 medalles en les categ. respectives, al 8è Campionat de Catalunya de Proves Combinades i de Pentatló de Llançaments –...

Igualada
 
LA VIDEOTECA

Apareix un tauró durant un recorregut en vaixell

BARCELONA
 

Els examinadors de trànsit mantenen la vaga

girona
 

Talls en 76 carrers pel Dia Sense Cotxes

barcelona
 
badalona

Badalona duplica els nivells permesos de contaminació

badalona
 

Més reusencs consumeixen drogues

reus
 

Blaumut, cap de cartell de les Festes de Tardor

lleida
 

Les empreses municipals de salut de Tortosa es desvinculen de Sagessa

TORTOSA
 

Serveis Funeraris del Penedès recorrerà contra la multa de l’ACCO

barcelona