Societat

El dolorós testimoni del Pare Melo

Quatre mil cinc-cents hondurenys viuen a Girona fugint, en part, d'un país en el qual la violència contra els treballadors està institucionalitzada

Aquests dies visita Girona Ismael Moreno Coto, un jesuïta conegut com el Pare Melo que s'ha convertit en un dels principals líders opositors d'Hondures, el país més violent d'Amèrica. És periodista en un dels països més perillosos per a aquest ofici: des del cop d'estat del 2009, 26 reporters han estat assassinats. El Pare Melo s'ha convertit en una figura antagònica del president Juan Orlando Hernández.

Melo, de 59 anys, és el director de Radio Progreso, un dels pocs mitjans crítics amb el govern. També és el cap de l'Equip de Reflexió, Investigació i Comunicació (ERIC) de la Companyia de Jesús, un col·lectiu que té influència política en els moviments socials que s'oposen als megaprojectes miners, turístics i hidroelèctrics. En la possible reelecció de l'actual president del país, Melo hi veu la continuïtat d'un “model que ha multiplicat el luxe d'unes poques famílies i ha radicalitzat la misèria i l'atur de milions d'altres (...) impedint un reordenament agrari destinat a frenar la migració i l'empobriment”. “En comptes d'inversió perquè hi hagi feina digna i permanent (...) es fan despeses banals en armes, militars i policies. Repressió és actualment el més sagrat substantiu neoliberal”, denuncia.

Com a Càritas estem implicats en aquesta visita, ja que moltes de les persones que participen en els nostres projectes són originàries d'Hondures. A Girona hi ha 4.495 persones d'aquell país. Per això ens ha semblat important fer conèixer la realitat que es viu allà, escoltant el testimoniatge del Pare Melo, per entendre millor el que viuen i senten aquestes persones que, tot i que no en tinguin l'estatut, també són persones que busquen refugi, protagonistes de migracions forçades per viure amb pau i dignitat.

Convidem els professionals de l'acció social el dilluns 22 (9 h) al Centre Cultural la Mercè per poder dialogar amb el Pare Melo, i la ciutadania en general el mateix dilluns a una taula rodona (20 h) a la Casa de Cultura, per escoltar la veu d'aquest jesuïta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat Francès

Esclaten violentes protestes a Martinica per l’augment del cost de la vida

Barcelona
Successos

Justícia convoca una reunió d’urgència arran del suïcidi d’un pres a Lledoners

Barcelona

La Taula de Mobilitat i Ús Públic de la Garrotxa reivindica el bus Rumbus

LA GARROTXA
la crònica

Les delícies de la cuina d’aprofitament

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona

L’Ajuntament fomentarà la salut i la mobilitat sostenible a la Sea Otter

GIRONA

Reparen el passadís i el vestíbul d’entrada de l’Escola Montjuïc

GIRONA