Societat

Societat

Trencant les diferències

Les Dissantes, la festa que promou la Fundació Maresme dins la festa major de Mataró, és un dels actes solidaris més grans de Catalunya

El grup Canteca de Macao signen la cançó ‘Jo soc com tu’, que es ballarà a la ‘flashmob’

Les Dissantes, la festa solidària que promou la Fundació Maresme dins del programa de la festa major de Mataró, han suposat un punt d’inflexió en la visibilitat de les persones amb discapacitat. Des del 2013, quan es va organitzar la primera edició, la ciutat ha respost sempre massivament a totes les crides fetes en un aposta clara per reivindicar la inclusió social. El director gerent de l’entitat que treballa amb persones amb discapacitat intel·lectual, Albert Vidal, no amaga que les Dissantes ja s’han consolidat, amb només cinc anys d’història, com un dels actes solidaris més grans de Catalunya i que diversos centres del país s’han interessat per intentar repetir una experiència semblant en altres llocs.

Un dels elements diferenciadors de la trobada mataronina són, sens dubte, les versions que diferents grups han fet de la cançó Jo soc com tu, que més enllà d’un títol es presenta com una clara declaració d’intencions amb la voluntat de trencar la barrera de les diferències. Després de fer-ho D’callaos, La Pegatina, El Niño de la Hipoteca i Buhos o Els Catarres, enguany els que signen la peça són Canteca de Macao, un conjunt madrileny que també són els caps de cartell de la festa que tindrà lloc el 22 de juliol. Una proposta musical que també serà especial, perquè la banda ha anunciat que s’acomiada com a banda i, per tant, serà una de les últimes vegades que se’ls podrà veure junts. Segons explica Javi Ávila, dinamitzador cultural de la Fundació Maresme, la composició de Canteca de Macao trenca, d’alguna manera, la línia de cançons que s’havien fet del Jo soc com tu. “És molt més rumbera i més tranquil·la que la de propostes anteriors”, manté.

Tot i això, la versió no s’escaparà de la coreografia, que ha anat a càrrec de Dani Sánchez i que, com en les altres ocasions, combina el llenguatge de signes. Un ball que l’entitat ja ha presentat en societat i que ara donarà a conèixer arreu de la ciutat a les escoles, els esplais i les festes de barri perquè milers de persones la tornin a ballar al mateix temps en una altra immensa mobilització espontània. Encara falta un mes i mig perquè arribi el dia, però la fundació ja hi treballa per oferir més de 12 hores d’activitats per a totes les edats. Si el tret de sortida els donaran els jocs infantils instal·lats a l’espai firal del nou parc Central, la nit musical i solidària començarà amb un sopar amb en Santi, la icona de les Dissantes, amb l’acompanyament de les cançons de Jo Jet i Maria Ribot. A partir d’aquí, la nit anirà guanyant intensitat per anar veient, un rere l’altre, grans grups de l’escena catalana i estatal, com ara Animal, Exceso, The Cabrians o el duo de discjòqueis Bipolar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia