Societat
Voluntariat social contra la desigualtat
BarcelonActua: la xarxa d’acció social horitzontal
La fundació pretén crear comunitats en els barris més desfavorits per cobrir les necessitats més bàsiques
BAC no diferencia entre voluntaris i usuaris per crear lligams de germanor
Permet que les empreses s’impliquin en tasques socials
“Amb la crisi,un nou model de ciutat solidària i sensible és tan necessari com possible”
“Persones implicades i compromeses que ens connectem per ajudar a cobrir necessitats socials del nostre entorn més proper.” Així és com es defineixen els BAC, els membres de BarcelonActua, una fundació que va néixer al desembre del 2011 arran de la forta crisi econòmica que, com asseguren en la plataforma, va suposar “una crida d’atenció perquè la societat civil assumís la seva parcel·la de responsabilitat social”.
Compromís social
BarcelonActua focalitza les seves línies d’actuació sobre les necessitats i mancances de quatre col·lectius: infants i joves, adults, immigrats i refugiats i gent gran. Per lluitar contra la manca d’hàbits alimentaris i la desigualtat d’oportunitats en l’accés a una educació superior, ha creat menjadors escolars i finança la Universitat a 15 joves d’instituts d’alta complexitat dels barris del Besòs i del Raval, fent un seguiment de l’alumne per vetllar pel seu benestar.
Per combatre la solitud de la gent gran, la plataforma ofereix tallers alimentaris. Quant als immigrats, els ofereix cursos d’alfabetització. Per posar fi a l’exclusió social dels adults i fomentar la seva integració, fomenta activitats de voluntariat i els ofereix cursos de formació per combatre la falta d’oportunitats laborals dignes.
En aquest sentit, la directora de BarcelonaActua, Laia Serrano, assegura que la principal mancança de la societat és la desigualtat, agreujada per la crisi: “Un veí de pedralbes té una renda 7 vegades superior que un de Ciutat Meridiana.”
Empreses amb implicació
BAC (la forma abreujada de BarcelonActua), en la cerca per la creació d’una comunitat pròxima que cobreixi les necessitats bàsiques de l’entorn més proper, busca que les empreses s’impliquin i s’allunyen del model de rebre diners a canvi de fer publicitat d’un logo. Diumenges, Esmorzars al Raval és un dels projectes de voluntariat creats entre la fundació i empreses en què els treballadors participen i donen menjar a 60 persones cada setmana. Serrano assegura que busquen “una relació més enllà del tema econòmic, potenciant la seva responsabilitat social corporativa, ajudant-los a implicar-se en societat”. Aquesta proximitat, per la directora, “és el que engresca a les empreses a ajudar a la gent”.
Mobilització ciutadana
BarcelonActua troba la seva missió en la mobilització de la societat. Per això, ofereix un voluntariat divers perquè cadascú esculli la seva activitat segons les seves aptituds, habilitats, interessos i disponibilitat. L’equip de BAC considera que la plataforma és “un facilitador d’ajuda mútua” basat en la construcció d’una comunitat amb els valors de la generositat, compromís, cooperació, implicació, empatia i solidaritat. En aquest punt, l’horitzontalitat és un objectiu de la plataforma, segons la qual, aquest és el seu tret diferencial respecte de la resta d’entitats de voluntariat. Les activitats de BAC no tenen ni voluntaris ni usuaris, sinó que es vol reduir la distància entre els dos per crear uns lligams forts i de germanor.
La fundació disposa de 134 socis que paguen una quota regular i amb 11.880 BAC registrats que permeten dur a terme les fins ara 1.574 activitats dutes a terme als districtes de Sant Martí, Horta-Guinardó, Gràcia, Raval, Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i Sant Andreu. Ara l’equip vol ampliar la xarxa a Nou Barris i a les Corts, perquè insisteixen que hi ha desigualtat a cada barri de Barcelona.
Per Serrano, “la crisi ha fet que un nou model de ciutat solidària i sensible sigui tan necessari com possible” i considera que “està en les nostres mans”. BAC va comparèixer el passat juliol a la Comissió d’Afers Socials i Famílies del Parlament per demanar a l’administració la realització d’estudis que quantifiquin els problemes més bàsics dels habitants dels barris desfavorits a partir dels quals es pugui actuar.