Societat

La Fogardera transforma la Ràpita en orgia de foc i dansa

El primer diumenge d’agost, coincidint amb la festa major, el grup de Ball de Diables de la Ràpita representa a la plaça Ramon Cabré l’acte sacramental, que culmina amb la Fogardera

La Ràpita està de festa major. Des de dimarts i fins dilluns que ve, el nucli de Santa Margarida i els Monjos celebra la seva festa grossa, amb motiu la festivitat de Sant Domènech. D’entre les propostes, destaquen la cercavila folklòrica (demà dissabte, 19.30 h), amb la participació del Ball de Diables de la Ràpita, el ball de diables Les Espurnes de la Ràpita, el ball de Panderetes, el ball de Gegants, el Drac Senabrot de la Ràpita i els balls populars dels Monjos, i l’acte sacramental representat pel Ball de Diables de la Ràpita amb la culminació de l’espectacular Fogardera, diumenge.

Com cada any, coincidint amb el primer diumenge d’agost, arriba la Fogardera. A dos quarts de nou del vespre a la plaça Ramon Cabré tindrà lloc la representació de l’acte sacramental del Ball de Diables de la Ràpita. Seguidament, a la mateixa plaça, donarà inici la lectura de les sàtires i l’encesa de l’esperada Fogardera.

Segons explica Armand Coca, president del Ball de Diables de la Ràpita, “l’acte sacramental és un ball parlat de tradició centenària en el qual es representa la lluita entre el Bé (sant Miquel Arcàngel) i el Mal (Llucifer, la Diablessa i Diables que representen els 7 pecats capitals). Les sàtires són composicions poètiques, de vers poca-solta, irònic i punyent més o menys ben rimades, que critiquen els esdeveniments socials i polítics d’actualitat de diversos àmbits. La Fogardera és un acte que vol representar el judici final”. El jurat, després d’escoltar les sàtires –que acaben amb el “Diables cridaners, foc per sempre més!” i el crit de “Fooooc!”– decideix les ànimes pecadores que s’ha d’emportar a l’infern. “Els fills de Llucifer es disposen i porten a terme la feina encomanada. Aleshores comença una barreja de foc, disbauxa, tradició i gatzara amb diferents muntatges pirotècnics, on els diables ballen en rodona fins al so de l’últim tro de les carretilles d’en Llucifer”, continuen. La plaça, aleshores, agafa un aspecte únic i irrepetible.

La gresca segueix dilluns, amb la gran festa de l’escuma al migdia, el ball de tarda i el concert de nit, a càrrec, tots dos, de l’orquestra Nova Blanes. En acabar el ball, una traca posarà el fi de festa.

Festa major

De l’1 al 7 d’agost

Acte sacramental i Fogardera, diumenge, des de les 20.30 h



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La meitat dels diagnòstics per demència a la comarca són d’Alzheimer

GIRONA
Societat

Reus prestarà serveis funeraris a Salou, Vila-seca i Constantí

Reus
Societat

Troben evidències de l’estada del primer Homo sapiens al Pallars

Senterada
Infraestructures i serveis

Invertiran 9,2 milions en la millora de les carreteres a Lleida

Lleida
societat

El govern impulsarà un nou servei d’atenció a víctimes de ciberviolència masclista

barcelona
urbanisme

Manresa inicia les obres per convertir el principal eix comercial en una illa de vianants

Manresa

Inici del pla pilot d’infraestructura verda a Palafrugell

Palafrugell
societat

Batlle defensa que Barcelona és “segura” i crida a gaudir de la Mercè

Barcelona
Societat

Cultivar cafè sota roures i alzines a Sant Vicenç de Torelló

Sant Vicenç de Torelló