Societat

Territori

Moments estel·lars de la Costa Brava

El castell dels “russos”

MALA TERRA · Nicholas Woevodski, un rus exiliat, i la seva dona, Dorothy Webster, van adquirir l’any 1927 les primeres propietats de Cap Roig, una “mala terra” vora mar on van edificar el somni d’una vida que havien deixat enrere, un castell d’aires medievals fet amb peces d’aquí i d’allà i un jardí botànic considerat una joia paisatgística. Darrere seu, van venir altres il·lustres que van situar el centre de la Costa Brava en el mapa internacional

Instal·lats a la Costa Brava,el coronel i la seva dona es van convertir en promotors i decoradors
Amb l’establimentdels Woevodski, la costa central va passar a formar part de les rutes internacionals
El novembre del 1969,el matrimoni va concretar un conveni vitalici amb la Diputació de Girona

Nicholas Woevodski era fill d’un almirall de la marina imperial, comandant de l’exèrcit blanc, que durant la revolució del 1917 es va haver de refugiar a l’ambaixada anglesa de Moscou. Fugint de la ira dels soviets, acompanyat de la seva primera esposa i amb tan sols 29 anys, Woevodski va encetar un episodi complicat, d’amors i desamors. Després de fugir de París –on els comtes feien de taxistes i els prínceps, de cambrers dels Camps Elisis–, es va establir a Londres. En aquest món surrealista, es feia anomenar coronel, tot i que en realitat era comandant. Hauria accedit a coronel si la revolució no s’hagués encarregat d’estroncar la seva carrera militar.

Incapaç de superar el rebuig i la malfiança dels anglesos envers els exiliats, ni les primeres dificultats econòmiques, Woevodski va viure un desastrós període d’aclimatació, que es va completar amb el trencament traumàtic del primer matrimoni i l’aparició d’un nou amor. Es va unir amb Dorothy Webster, divorciada decidida i assenyada que havia mantingut un èpic enfrontament contra una societat que vivia tancada en escleròtiques normes basades en la hipocresia i la falsa moralitat. L’escàndol s’hauria arxivat i l’episodi no hauria estat res més que un breu en les revistes dedicades a la crònica social si la senyora no hagués protagonitzat un segon avalot. El 1925, Webster va exigir una pensió econòmica al seu primer marit, l’exoficial de la guàrdia de granaders, el tinent coronel Jan Dennistroun, aleshores casat amb la vídua de Lord Carnarvon, descobridor de la tomba de Tutankamon. Davant la resposta negativa, Webster va portar el cas als tribunals.­

En el judici, l’exsenyora Dennistroun va fer sortir tots els draps bruts i va identificar, amb noms i cognoms, els protagonistes de les seves aventures extramatrimonials. Els relats de les festes, les sortides i els esbojarraments amb personalitats rellevants es van veure magnificats per la certesa de la connivència del marit i els amants per les debilitats de l’exsenyora Carnarvon.

Enmig d’una sensació de vergonya generalitzada, els detalls exposats per Webster al tribunal van esquitxar tants noms importants que, segons recullen els diaris i les revistes angleses de l’època, així com l’advocat de la part demandada, Norman Birkett, en la seva autobiografia, el cas “Dennistroun contra Dennistroun” es va acabar convertint en un judici a la falsa moral victoriana.

Per si encara no hi havia prou morbositat, l’afer es va acabar d’embolicar quan, després d’una guerra de comunicats que ocupava les primeres planes dels diaris, es va descobrir que l’atrevida dama en realitat es deia Dorothy Saymour i havia fet servir el cognom Webster, el del seu pare adoptiu, per introduir-se en la millor societat. Fastiguejada i cansada de tant fariseisme, expulsada dels cercles i dels salons, la decoradora i antiquària va tancar la seva botiga Rufus, situada a Brutton Street i, acompanyada del rus exiliat, va deixar Anglaterra i va anar a buscar aires menys contaminats.

Ell, comandant del tsar Nicolau II, nascut el 29 d’octubre del 1888 a Sant Petersburg, i ella, Dorothy Webster –Page, segons Pla, que alhora deia irònicament que el cognom era del Foreign Office–, nascuda el 10 d’abril del 1888 a Derby, es van casar un cop superats els traumes dels seus divorcis respectius. Alguns cronistes asseguren que va ser el desig d’interposar distància amb les incidències de la vida anterior a Londres l’explicació primera i última que exploressin la costa iugoslava, italiana, portuguesa i espanyola a la recerca d’un nou espai vital per a ells. D’altres parlen de temes de salut. L’aleshores director de l’hotel Ritz de Barcelona, Jacint Montllor, va tenir un paper decisiu en l’establiment del rus i de l’anglesa entre nosaltres.

Instal·lats a la Costa Brava, es van convertir en promotors i decoradors. Compraven i venien finques, totes properes al lloc triat per establir-se de manera definitiva, i d’aquí van sortir les misses per bastir Cap Roig de castell i de jardins. Va ser relativament fàcil convèncer els propietaris per vendre, ja que aquelles finques properes al mar eren considerades “males terres”, i també l’Ajuntament d’aleshores, que amb escepticisme els va concedir el permís d’obres corresponent. Personatges il·lustres de tot Europa es deixaven veure per les seves propietats. El vescomte de Güell en va escriure, l’any 1933, un elogiós reportatge i des d’aleshores l’alta societat catalana va adoptar els Woevodski, tot i que sempre van portar, es diu, una vida reservada, gens luxosa i poc amiga d’alternar. 

Cap Roig va ser vida espiritual i també material per al matrimoni Woevodski, però també la seva tomba, per desig exprés de tots dos i respectat per tothom. Les pedres vermelles van actuar com a trinxera contra els fantasmes, les crítiques i les humiliacions. Reclosos i allunyats de l’exterior, es van capficar a transformar les pinedes en paratges amb personalitat. Cap Roig va néixer perquè el mar i els penya-segats van actuar de catalitzadors i com a decorat fantasiós on el coronel i la seva esposa van muntar la pel·lícula de la seva vida, un viatge infatigable cap a la recuperació del món idíl·lic d’abans del 1917, quan tot Moscou assitia a les recepcions de Nicholas Woevodski i a la cort es parlava francès.

Van iniciar el projecte amb la construcció de les cases destinades al servei i als jardiners. Un poblet presidit per una petita església, amb porxos i colomar, i el tombant mediterrani, situat a l’entrada de la finca, conjunt que es va batejar com El Village.

Es van trobar un país amb un fort subdesenvolupament on la primera línia de la costa era considerada terra dolenta. El cost ridícul de la mà d’obra i l’amistat amb funcionaris i autoritats van facilitar la transformació de la muntanya en un jardí. Alhora, generaven una font inesgotable de notícies i van esdevenir protagonistes de la mitologia popular de la zona. Es van consolidar nous topònims com ara “la banyera de la russa”, a la cala Massoni, i el “castell del rus”, com es començava a conèixer Cap Roig.

Eren anys de dictadura. Primo de Rivera governava el país amb mà de ferro i els Woevodski es dedicaven a comprar erms i penya-segats a baix preu per convertir-los en possessions d’una colònia d’anglesos rics, com les que van construir el 1929 per a John Dikinson a la Musclera i la que van aixecar el 1933 per a la vídua Elisabeth Walker. Si a principis de segle Picasso, Dalí i Pitxot havien posat de moda Cadaqués i més tard Marc Chagall i les persecucions de Hitler van catapultar la Tossa crepuscular, amb l’establiment dels Woevodski, la costa entre Tamariu i Calonge va passar a formar part de les rutes internacionals.

El rus blanc no va tenir cap inconvenient a comprar peces i materials d’altres cases per incorporar-les al castell que estava aixecant. Fidel a la idea medievalista i romàntica que imperava, va lliurar 21.000 pessetes de paga i senyal per adquirir la portalada gòtica de Vulpellac. El fracàs de les negociacions amb els Sarriera no el va espantar i se les va enginyar per adossar a la façana principal una porta gòtica del segle XVI que feia joc amb altres elements.

La Guerra Civil va suposar una aturada per a Cap Roig. Novament desterrats, el rus blanc i la seva dona van entrar en una mala ratxa. Amb la pau de Franco, van recuperar terrenys, però van perdre el nucli social que havien format. La fugida d’amics va anar acompanyada de la falta d’encàrrecs i la reducció d’ingressos. Els dos somiadors ho van passar molt malament veient com s’esquerdava el petit imperi. El 10 de novembre del 1969, el matrimoni va concretar un conveni vitalici amb la Diputació de Girona, encapçalada per Pere Ordis, pel qual Caixa de Girona rebia en donació el castell i el parc de Cap Roig. A canvi, es respectava el dret d’usdefruit dels propietaris i se’ls pagaven uns cinc milions de pessetes anuals per assumir les despeses. Amb aquests diners, es van concentrar a culminar el somni. Després de molts anys amb les obres aturades, Woevodski va acabar les tres quartes parts del castell que quedaven pendents.

Amb la mort del coronel, el 1975, ella es va sentir perduda i desemparada. Els dos darrers anys de la seva vida, i després d’una caiguda en què es va trencar la cama, va quedar pràcticament impedida, i ningú, excepte el majordom, podia entrar a la seva habitació. Cinc anys després de la mort d’en Nicholas, la Dorothy el va seguir, i van complir el desig de ser enterrats sota una creu ortodoxa i mirant cap a Crimea.

Cap Roig El somni d’una vida

3

5

2

4

1

El Treumal i la mort de John F. Kennedy

L’activitat constructora del coronel Woevodski el va portar a dissenyar i a aixecar moltes residències nobles entre els penya-segats i els erms de la Costa Brava central. La seva construcció més coneguda és probablement l’anomenat castell Madeleine, un edifici que imitava l’estil gòtic Tudor i que, a mitjan anys trenta del segle passat, un exoficial anglès, Philip Reginal Atley, va regalar a la seva dona, la popular actriu Madeleine Carroll.

Situat a la muntanya del Treumal, sobre la cala de Roques Planes, té unes excel·lents vistes a la badia de Calonge. El castell de la protagonista de 39 escalones i Policía montada del Canadà va ajudar notablement a rellançar el nom de Calonge en l’àmbit mundial.

Lluny dels focus i dels platós, la Carrol es va entusiasmar amb el paisatge i les platges immaculades, i es va amarar de país fins al punt de calçar-se unes espardenyes de vetes i envoltar-se d’un grup d’amics de la zona, entre els quals hi havia un exalcalde com Grich i Joan Reig, el contractista que li havia aixecat la casa, a banda, és clar, dels catalitzadors de tot plegat, la parella de “russos”.

Cobejada per gran part de la societat, la fama de l’actriu va portar a Treumal les grans famílies europees i americanes. L’ambaixador francès a Washington, el general Rouad, hi va convidar un estiu la princesa de Radziwill, germana de Jacqueline Bouvier, l’esposa de John F. Kennedy, president dels Estats Units. La tardor del 1963, la casa es va preparar per rebre la visita de l’il·lustre president. La CIA, l’FBI, el Ministeri de Defensa..., tot era un batibull per garantir la seguretat del més il·lustre dels personatges. Quan tot estava a punt, Kennedy va ser assassinat a Dallas. Amb ell va morir un mite i es va frustrar, en bona part, la recuperació de la Costa Brava com a receptora de turisme d’elit mundial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diversos municipis del Gironès i la Selva superen els 50 litres de pluja

girona
judicial

Condemnats quatre mossos per detenir il·legalment, vexar i agredir un jove pel toc de queda

BARCELONA

La Generalitat adjudica les obres de construcció del tercer CAP

Castelldefels
VIDRERES

Comencen les obres de millora de la seguretat viària a la C-63

VIDRERES
medi ambient

Catalunya té 122.460 cobertes i teulades de fibrociment, que equivalen a 40 km²

Barcelona
GIRONA

Presenten una edició de Temps de flors adaptada a l’estat de sequera

GIRONA
INSTITUCIONS

Accessos oberts al port de Barcelona per primer cop, durant tres dies

BARCELONA
ADMINISTRACIONS

Un paquet de projectes socials seran finançats amb 11,1 milions de la taxa turística a Barcelona

bARCELONA

La Setmana de l’Activitat Física i la Salut acaba amb més de 6000 participants

salt