Societat

Festes i tradicions

La pesta bubònica envaeix per un dia Arenys de Mar

La diada arriba a la 7a edició amb molta força, s’hi impliquen més col·laboradors i la representació promet ser més espectacular que mai

Amb la celebració de Sant Roc, el Vot de la Vila

La pesta bubònica està a punt d’envair Arenys de Mar. El 15 d’agost, la vila viatja a finals del segle XVI per convertir-se en la població de Santa Maria d’Arenys, que veurà com, gràcies a Sant Roc, es deslliura de la malura. Aquesta setena edició arriba amb molta força, ja que les diverses escenes que formen la representació prometen ser més espectaculars que mai i hi ha més col·laboradors implicats i més novetats tecnològiques. D’aquesta manera, la Pesta es vol consolidar com un esdeveniment de prestigi i interès cultural i festiu que capti l’atenció de visitants de tota la geografia catalana. La representació s’inscriu dins dels actes de les festes de Sant Roc i té la col·laboració d’unes 300 persones. Començarà a un quart de nou del vespre a la plaça de l’Església. A continuació, s’iniciaran les diverses escenes teatralitzades per diversos punts del nucli antic, com ara el desembarcament dels primers malalts i morts afectats per la Pesta (arribats per mar amb la barca de pesca Odina); com les autoritats es treuen les puces de sobre i busquen enriquir-se amb la desgràcia; metges, apotecaris i remeiers buscant solucions, o també com molts nens queden orfes i han d’anar a l’hospici. També es podrà gaudir del tenebrós ball de les empestades i de com els morbers intenten posar ordre en una població absorbida pel pànic. No té pèrdua l’apoteòsica escena final, a la nit, a la plaça de l’església: Sant Roc arriba caminant per la torre del campanar de l’església de Santa Maria i, un cop a la plaça, s’enfronta en dol a la rata gegant, que representa la malura.

També Sant Roc

Aquests dies, del 14 al 16 d’agost, Arenys de Mar també podrà gaudir dels actes de commemoració del Vot de la Vila a Sant Roc, amb un programa d’actes marcat per tres cites imprescindibles (a més de la representació de la Pesta): la cercavila nocturna dels gegants, que enguany arrenca des del mercat municipal, la diada dels macips i la tradicional dansa d’Arenys. Enguany, el Sant Roc arriba acompanyat d’un llibre dedicat a la festa, que es presentarà demà al vespre als Caputxins (www.arenysdemar.cat).

Empestats també a Malgrat

J.PEÑA

Malgrat de Mar també recorda l’epidèmia de pesta bubònica. I ho fa amb unes visites guiades nocturnes i dramatitzades amb gran èxit de públic per a les quals fa dies que es van exhaurir les entrades. Seran dilluns a les nou de vespre i cada vint minuts s’aniran repetint, fins a 11 cops, amb 50 persones cada grup. “Ens sap molt greu que hi hagi gent que es quedi sense entrada, però prioritzem la qualitat de les visites, i per això hem de mantenir les limitacions per grup”, expliquen des de l’organització, que destaquen que la gràcia del muntatge és que està organitzat per diverses entitats del poble, “que s’uneixen per crear la Festa dels Empastats, amb més d’un centenar de participants”. La vila també celebra la festa de Sant Roc amb tot tipus de propostes. Destaquen els concerts de les barraques, enguany a la platja de Malgrat Centre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona