Societat

aeroports

conflicte al prat

La Guàrdia Civil fa invisible la protesta d’Eulen al Prat

Els treballadors de la seguretat recorren a la inspecció de treball perquè creuen que han estat vulnerats els seus drets

Un Consell de Ministres extraordinari posarà en marxa dimecres l’elaboració del laude

El que havia de ser el pitjor dia de l’estiu a l’aeroport del Prat amb la primera jornada de la vaga indefinida dels treballadors d’Eulen va ser el més tranquil. Els accessos de seguretat de l’aeroport del Prat van recuperar ahir els temps normals de pas, amb unes esperes de només 10 minuts, però tot plegat dins d’una situació d’absoluta anormalitat, a causa del desplegament definitiu i intensiu de la Guàrdia Civil al costat dels empleats d’Eulen.

La presència policial va fer invisible la protesta, fet que va provocar una reacció immediata del comitè dels treballadors que va acudir a inspecció de treball per presentar-hi una denúncia, conforme s’està vulnerant el dret a la vaga. Entre els motius de queixa, els treballadors sostenen que l’empresa està citant al seu lloc de treball personal que ahir començava vacances o que està en situació de baixa. En relació amb les baixes, també s’assegura que en almenys el cas d’una treballadora s’ha produït un quadre d’ansietat derivada de la presència dels agents de la Guàrdia Civil.

La denúncia d’aquestes coaccions va ser negada pel ministre de Foment, Íñigo de la Serna. El ministre va subratllar que els agents duen a terme tasques de seguretat, en cap cas suplint la feina dels treballadors, i va justificar la seva presència per l’alerta terrorista i el risc que comporten les aglomeracions en espais públics.

Contra l’ús dels efectius policials per solucionar el conflicte s’hi van pronunciar els sindicats UGT, CGT i l’Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC). El portaveu d’aquesta última organització, Juan Antonio Fernández, en declaracions a Efe va assegurar: “Ens sentim utilitzats pel govern, que volen que els traiem les castanyes del foc.”

Amb les cues sota control, ara tot queda pendent de la segona pota de la pinça que el ministre de Foment va activar la setmana passada per posar fi al conflicte del Prat; el dictat d’un laude d’obligat compliment. Aquesta opció va ser analitzada ahir en una nova reunió del gabinet de crisi organitzat arran del conflicte i que es va reunir a Barcelona sota la presidència del ministre De la Serna i després de la qual aquest va anunciar que un Consell de Ministres extraordinari posarà en marxa demà el mecanisme del laude.

En primer lloc empresa i treballadors poden posar-se d’acord per designar un àrbitre, i si no és així el nomenarà el govern espanyol. No hi ha un temps determinat perquè aquest àrbitre dicti la seva resolució que ha de posar fi al conflicte.

LES FRASES

Els passatgers han de saber que no cal que acudeixin al Prat amb tantes hores d’antelació
Josep Rull
conseller de territori
Amb l’amenaça terrorista que hi ha, les aglomeracions en llocs públics són un factor de risc
Iñigo de la Serna
ministre de foment
Des de l’empresa estan cridant treballadors que estan de vacances o de baixa
Juan Carlos Giménez
assessor comitè vaga eulen

Anunci de vaga dels treballadors d’Aena i Enaire

El conflicte que de fa setmanes afecta l’aeroport del Prat pot quedar en un joc de nens si es concreta l’anunci de vaga fet ahir pels treballadors d’Aena, gestor dels aeroports de l’Estat, i Enaire, gestor de la navegació aèria, prevista a partir del proper 15 de setembre i amb una durada de 25 dies de forma alterna fins al 30 de desembre. Els sindicats registraran aquest dijous la convocatòria d’aturada a la Comissió d’Interpretació, Vigilància, Conciliació i Arbitratge. La mobilització es durà a termes per reivindicar millores laborals i salarials, demandes que fins ara no han estat ateses per les respectives direccions d’aquests ens estatals, segons els sindicats. Els treballadors recorden que han perdut un 8% de poder adquisitiu mentre que les empreses per les quals treballen han incrementat beneficis.

Aquest no és l’únic conflicte obert als aeroports. Arran de la protesta d’Eulen a Barcelona, els treballadors dels controls de seguretat dels aeroports de la Corunya i Santiago Compostel·la tenen convocada una vaga que si ningú hi posa remei començarà diumenge vinent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona