Societat

Cultura

Nova vida per als gegants

Els gegants d’Igualada s’han sotmès a un profund procés per recuperar el seu estat original, de fa 74 anys

La ciutat els redescobrirà la setmana vinent per la festa major

Durant la restauració s’ha descobertque un dels gegants ja s’havia reparat l’any 1951

Els gegants d’Igualada es mostraran a la ciutat aquesta festa major especialment rejovenits malgrat que l’any vinent compliran 75 anys. L’entitat Dessota, que gestiona la imatgeria festiva de la ciutat, ha volgut iniciar la commemoració d’aquest aniversari amb la restauració de la parella de reis gegants. La seva renovada imatge serà inèdita fins al pròxim 23 d’agost, quan surtin de la Casa de la Festa, situada al Museu de la Pell, per participar en els actes de la festa major igualadina.

Els gegants es trobaven en un estat de conservació força delicat tant pel que fa a la policromia i el cartró com a l’estructura interna, fruit de més de set dècades de festes i balls arreu de Catalunya, Espanya i fins i tot Europa. Fa un any, Dessota i l’Ajuntament van iniciar les gestions per restaurar els gegants, amb l’objectiu de recuperar de nou les fesomies originals, deformades pels cops i les capes de pintura afegides en múltiples reparacions. També es volia aprofitar el procés per aconseguir uns gegants més manejables i lleugers, i s’han construït uns nous cossos i braços, més proporcionats, lleugers i resistents.

Mig any de feina a Navarra

Seguint els consells i criteris dels membres de la junta de Dessota, es va encarregar la restauració al taller d’Aitor Calleja, constructor navarrès especialista en imatgeria festiva. El mateix taller va veure sortir l’any passat els gegants vells d’Igualada, una parella de gegants de la segona meitat del segle XIX recuperada per iniciativa de la Federació del Seguici Tradicional Històric d’Igualada (Festhi).

Tornant als reis gegants d’Igualada, durant gairebé sis mesos es van decapar els bustos i les mans tot recuperant les formes originals. Especialment complex ha estat el treball en el rostre del gegant, molt desfigurat arran de les diverses caigudes sofertes al llarg dels anys, que van acabar deformant totalment la seva fesomia i a la vegada malmetent el bust, segons expliquen des de Dessota.

Amb paciència s’han retirat les diverses capes de policromia i materials com ara cartró, massilles, fibres... afegits en les diverses reparacions, fins a arribar al cartró i la imatge original. Durant el procés de decapatge, es va descobrir que el casquet que donava forma als cabells era totalment extraïble, i entre el casquet i la closca del gegant hi havia com a farciment un grapat de fulls de diari de l’any 1951. Aquest fet va permetre deduir que el gegant ja havia patit una caiguda durant aquell estiu i s’havia dut a restaurar al taller barcelonès El Ingenio i per tant el seu rostre, concretament les galtes i els llavis, ja començaven a mostrar signes de deformació. Del mateix taller van sortir desenes de gegants, cosa que explica que hi hagi rostres similars arreu del país, sortits del mateix motlle.

La parella de gegants es va estrenar el 24 de juny del 1943 durant la festivitat de Corpus, i es va comprar per 9.500 pessetes a la sastreria teatral Casa Paquita de Barcelona. Durant tots aquests anys han exercit d’autèntics ambaixadors d’Igualada, des del 2013 amb nou vestuari i des del 2016 amb nou ball. Amb la restauració, Igualada té gegants per dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.