El temporal deixa les reserves de sang al mínim

El temporal de fred i neu dels últims dies ha impedit als bancs mòbils de donació de sang desplaçar-se en algunes de les poblacions previstes, de manera que s'han anul·lat diverses col·lectes. Tot i que la coordinadora de campanyes a la demarcació, Victòria Sànchez, matisava ahir que a Tarragona van poder seguir amb el calendari previst, també està afectada per la disminució de les donacions, ja que els productes sanguinis se centralitzen per després ser distribuïts als centres sanitaris de tot Catalunya que els necessiten.

Ara, el Banc de Sang i Teixits alerta de la situació en què es troben les reserves de sang: tenen un estoc de 5.200 concentrats d'hematies, 2.000 bosses per sota de la situació normal, i això fa que sis dels vuit tipus de sang estiguin en un nivell baix o molt baix. Per aquest motiu, el Banc de Sang es proposa remuntar les donacions en més del 20%, que és el que ha davallat en l'última setmana, i es marca la fita de recollir 2.000 bosses de sang a tot Catalunya en deu dies. Adverteixen, però, que no es tracta d'una crida massiva, ja que necessiten que la recollida sigui progressiva i contínua perquè els punts de donaciófixos i mòbils puguin assumir-la i pretenen fer incrementar les donacions en 200 bosses cada dia. Es calcula que una de cada deu persones que entra en un hospital necessitarà una transfusió i que cada tres segons algú necessita sang a Catalunya.

Esfondrament a l'abadia d'Ulldemolins

L'acumulació de neu sobre l'església d'Ulldemolins va provocar ahir una allau a la teulada de l'abadia, on viu el capellà, i es van esfondrar 3 m² del sostre del menjador de la casa. L'incident no va afectar cap persona, tot i que els bombers van haver-hi d'intervenir amb tres dotacions, i després d'apuntalar el sostre, el tècnic municipal ha determinat que no hi ha perill.

El Neucat, desactivat

Protecció Civil va desactivar ahir la fase d'alerta del pla Neucat activada el dia 6 de gener per la situació de risc de neu. No obstant això, ahir encara seguien afectats cinc trams de carreteres al matí, que ja al vespre van reduir-se a tres: la carretera T-700 de Prades a Vimbodí continua tallada, mentre que a la TV-3531 entre Gandesa i Bot i a la TV-7042 entre Montblanc i Rojals calia utilitzar les cadenes. D'altra banda, la Diputació de Tarragona va rebutjar ahir les crítiques a les tasques de neteja de les carreteres i la falta de mitjans. Des de l'ens supracomarcal asseguren que, a més de les dues màquines llevaneu de què disposen habitualment, els últims dies han tingut cinc equips lleugers integrats cadascun per una pala carregadora amb un camió per a la sal i un per al transport de material i personal, i dos equips més que consten d'una furgoneta amb quatre persones amb equips de talar i esporgar. Aquesta maquinària i personal han intervingut en 90 carreteres i un total de 650 quilòmetres, i han hagut d'actuar més d'una vegada en diverses carreteres, com ara la d'accés a la Fatarella, on s'ha actuat fins a sis vegades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El Govern inverteix 685.000 euros en l’abocador clausurat

LES LLOSES

Regalen 2.000 banderes de la ciutat perquè es pengin per les Fires

figueres

Dotze serveis municipals ja han fet el trasllat temporal a la FACT

TERRASSA

Augmenten les peticions voluntàries per ser atesos a Support-Girona

girona
societat

L’erosió d’un barranc genera esquerdes a edificis de Salàs de Pallars

SALÀS DE PALLARS
Moda

Creixen els compradors del Regne Unit que venen a la Barcelona Bridal Fashion Week

Barcelona

Iniciativa pionera de gestió de boscos per tal d’adaptar-los al canvi climàtic

la vall de bianya
PATRIMONI

El festival de recreació històrica Tàrraco Viva es dedicarà enguany al Mediterrani

Tarragona

Roses i Castelló celebren les dessalinitzadores

roses / castelló d’empúries