Societat

Història

Quan ‘Doña Nati’ va agafar el fusell

L’Arxiu Comarcal de l’Anoia ha rebut una fotografia de la primera alcaldessa de l’Estat, una mestra que va marxar al front republicà als seus 63 anys

El municipi anoienc li ret homenatge cada any des del 2009

Natividad Yarza va néixer a Valladolid el 1872, però al cap de pocs mesos la feina del seu pare –sabater de l’exèrcit– els va fer traslladar a Saragossa i poc després a Barcelona. Després de cursar estudis de mestra, el 1906 va començar a exercir a diferents pobles i ciutats de Catalunya i Aragó. El juny de 1930 va ser nomenada mestra en propietat de l’escola de Bellprat i allà, el 1934, es va convertir en la primera dona de tot l’Estat que arribava a ser alcaldessa.

El següent curs el va fer a l’escola de la Pobla de Claramunt, poble on va residir fins a l’inici de la Guerra Civil. Teresa Marcual va ser una de les seves alumnes a la Pobla. No van descobrir fins molt més tard que Doña Nati, que era com la coneixien, havia marxat al front. Arran de l’amistat amb els pares de Marcual, Natividad Yarza va enviar des de l’exili una carta que explicava les seves experiències i una fotografia que la mostrava en algun lloc indeterminat a punt per servir els seus ideals republicans al front d’Aragó.

Els seus 63 anys no van ser cap impediment per allistar-se i lluitar al front d’Aragó. Després es va traslladar a Barcelona per integrar-se com a mestra del Consell de l’Escola Nova Unificada. Acabada la guerra, Yarza es va exiliar a França, on va sobreviure com a planxadora amb ajuda de l’Spanish Refugee Aid. Va morir a Tolosa als 87 anys.

La família de Teresa Marcual va destruir la carta quan va acabar la Guerra Civil, però va conservar la fotografia que ara han donat a l’arxiu anoienc. Una imatge tan única com la seva protagonista, que cada any rep un homenatge del poble del qual va ser alcaldessa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona