Societat

Aràbia Saudita

L’obertura que proposa el príncep hereu

El projecte saudita de les mil i una nits

Es construiran tres estadis on podran anar les dones

El príncep hereu es proposa tornar a un “islam moderat i obert al món i a les religions”

Presenta un megaprojecte anomenat NEOM

Bin Salman projecta una gran ciutat nova al costat de les fronteres d’Egipte i Jordània

L’Aràbia Saudita construirà tres estadis esportius amb zones específiques perquè hi vagin les dones acompanyades dels seus marits, segons ha anunciat el director de l’autoritat de l’Esport, Turki al Sheij, una circumstància que fins ara estava prohibida en aquell país àrab. Els estadis es construiran a les ciutats d’Al-Riyad, Jiddah i Dammam, preveuen acabar-los el 2018 i tindran centres d’entrenament, zones d’oci, restaurants i cafeteries, segons Al Sheij. A l’Aràbia Saudita regeix una estricta separació dels sexes en els llocs públics, les dones no poden compartir amb els homes el mateix espai en restaurants i en altres locals d’oci, i fins ara tenien vedat l’accés als estadis esportius. El 23 de setembre passat, les dones van poder assistir per primer cop a les celebracions del Dia Nacional de l’Aràbia Saudita, a l’estadi internacional del rei Fahd, a Al-Riyad, en una zona acotada per a les famílies. El mes passat, un decret reial autoritzava també per primer cop les dones saudites a conduir automòbils, un dret que podran exercir a partir de l’any que ve. Aquestes mesures s’emmarquen en el conjunt de reformes promogudes pel rei Salman bin Abd-al-Aziz des que va arribar al tron el 2015, i que han suposat petites millores per a les dones que, malgrat tot, continuen subjectes a un estricte sistema de tutoria per part dels homes.

Aquestes predisposicions recents, divulgades per fer pública una voluntat d’obertura social i religiosa, són la punta de l’iceberg d’un programa més global i molt ambiciós de reformes, propugnades pel príncep hereu saudita, Mohamed bin Salman, designat el 21 de juny com a tal. El príncep va assegurar el 24 d’octubre passat que en el seu país ha començat un procés per tornar a un “islam moderat i obert al món i a les religions”. En una al·locució a Al-Riyad en el marc d’una conferència econòmica amb 2.500 inversors nacionals i estrangers, el príncep va prometre també acabar amb l’extremisme. “No perdrem 30 anys més en tractar les idees extremistes, volem conviure amb el món i posar fi a les restes de l’extremisme”, va argumentar. El jove príncep, de 32 anys, va fer al·lusió a l’assalt que grups extremistes van cometre el 1979 a la Gran Mesquita de la Meca, un fet que es considera el motiu pel qual l’Aràbia Saudita va abandonar l’islam “moderat” com a autodefensa de la proliferació de corrents religiosos. Paradoxalment, el príncep retorna als anys setanta per avançar, un temps en què l’ús de la túnica negra tradicional no era obligatori per a les dones i que, entre altres esdeveniments, estaven permesos els concerts musicals.

I amb aquesta filosofia, Bin Salman va llançar als assistents en aquella conferència el megaprojecte per a la construcció d’una ciutat al costat de les fronteres d’Egipte i Jordània, batejat amb el nom de NEOM. Es preveu que el complex tindrà un finançament de 500.000 milions de dòlars, provinents del Regne de l’Aràbia Saudita, el Fons d’Inversió Pública d’aquest país i inversors locals i internacionals. “Construirem una cosa més gran que la Gran Muralla Xina, però amb plaques solars. Hi haurà més robots que persones”, va afirmar l’hereu.

NEOM s’estendrà en una àrea de 26.500 quilòmetres quadrats, al costat del mar Roig i el golf d’Aqaba, i serà el punt des d’on parteixi el futur pont Rei Salman, que té previst unir l’Aràbia Saudita amb la península egípcia del Sinaí. El megaprojecte s’inspira en el model de Singapur, que fa dècades era una illa “desèrtica i endarrerida” i ara “és un exemple d’avenç i prosperitat”, assenyalen els seus promotors.

El país saudita “s’interessa per invertir en els talents mundials i l’economia mundial, per igual”, va indicar el príncep, que va afegir que el regne “està avançant amb confiança en un enorme programa, que té com a objectiu el desenvolupament i el canvi”, va assegurar Bin Salman. NEOM convertirà aquest regne “en un país del primer món”, va afegir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona