Societat

Xavier Serrano

Autor de la nadala de la campanya de Nadal de Manresa

“Sabia que si la nadala funcionava bé, el ‘ding-dong’ enganxaria molt”

Nascut a Manresa el 1969, és locutor de ràdio des dels 14 anys, músic i fotògraf. És la veu corporativa del 3/24 i de Ràdio Flaixbac. I fa doblatge: el darrer, el capità Peavey de ‘Star Wars’

Com li arriba l’encàrrec de fer una nadala per Manresa? I com l’entoma?
És un encàrrec de la regidoria de Festes i Projecció de Ciutat, que lidera la regidora Neus Comellas. En un principi em van proposar fer una cançó per tota la campanya d’hivern, que va des de la Fira de Sant Andreu fins a l’Aixada i el carnestoltes, al febrer, però després la regidora va proposar acotar-ho i fer una cançó només per Nadal. I si era així havia de ser una nadala, una nadala que els nens poguessin cantar i que fos fàcil.
És molt manresana: hi apareixen els Pastorets dels Carlins, el príncep Assuan, la Fira de Santa Llúcia, la de Sant Andreu, la noia de la Plana de l’Om...
La intenció ja era aquesta. I, per exemple, a la gent dels Pastorets dels Carlins els ha encantat. Jo acostumo a fer la música que m’agrada, però també n’he fet molta per encàrrec: per documentals, per publicitat, per campanyes diverses... i, quan és un encàrrec, et poses el vestit de sastre per fer la cançó a mida i t’oblides una mica del que a tu t’agrada, però amb aquesta nadala m’hi he sentit molt còmode. M’agrada molt i la puc defensar amb molta dignitat. I m’agrada molt quan els nens de l’escola dels meus fills em demanen si soc el que ha fet la nadala o quan en el darrer festival 300 nens de primària la van cantar.
Ja ha entrat a les escoles, això va bé...
Sí. I el 29 de desembre la cantarem a les escales de Crist Rei amb més d’un centenar de persones, una barreja de nens i gent gran. Serà molt divertit. Farà molt goig. I tocarem amb una banda: vindrà Jordi Segon, que és company meu al grup Palance; en Pep Torras, que porta moltes corals d’avis; és molt possible que vingui Rosa Maria Ortega amb una coral de nens...
Tot un repte!
Oi tant! Però la cançó és prou fàcil i ho emmerdarem prou poc perquè surti bé.
Quin recorregut li agradaria que tingués la nadala a llarg termini?
M’agradaria que l’any vinent tornés a sonar una altra vegada. Que quedés com la nadala manresana i que cada any els nens la cantessin als festivals de música. Amb la regidora vam deixar molt clar des del primer dia que aquesta cançó no ha vingut a substituir La llum que portes dins, de Gossos, però sí a complementar-la. La de Gossos és la cançó de la campanya gran, la de Manresa Cor de Catalunya, i la nadala és un spin-off, una part petiteta d’aquesta campanya que la complementa.
Quina rebuda està notant?
Està entrant molt bé. Hi ha gent i escoles que m’han demanat els acords i la lletra. He fet una carpeta de Dropbox i l’he penjada a Facebook perquè ho puguin fer servir. N’estic molt content i m’ha fet molta il·lusió, sobretot quan veus la reacció de la gent. Hi ha amics que m’han dit que s’han sorprès a ells mateixos a casa cantant-la sense adonar-se’n.
Sobretot la tornada, el “ding-dong”, és molt enganxosa...
Està fet expressament. És com el fum-fum-fum. Són d’aquelles coses que són un ganxo i que si funcionen saps que ho petaran molt. Sabia que si la nadala funcionava, el “ding-dong” enganxaria molt. I a la canalla els queda de seguida.
Serà una d’aquelles cançons que deixen de ser de l’artista que l’ha fet i passen a ser de la gent?
Ja tenia molt clar que la feia perquè fos de tothom. L’he fet perquè la gent la gaudeixi i la canti, i que en aquest sentit sigui universalment manresana o manresanament universal.
A banda de la cantada del dia 29, l’altre plat fort serà l’arribada dels Reis d’Orient, que enguany serà retransmesa per TV3. També hi sonarà la nadala.
Aquesta és l’altra! Poc o molt ajudarà que tingui una mica més de projecció. Quan l’estava fent no ho sabia. Em van informar que sortiria per TV3 el dia de la presentació.
La regidora va dir que la nadala és un nou element per fomentar el sentiment de pertinença i autoestima. Com ho veu?
Es tracta una mica d’insuflar-se autoestima, però jo crec que no estem tan malament i que val la pena recordar-ho. A Manresa es fan moltes coses. I és un lloc de talent enorme. Prou de dir que a Manresa no s’hi fa res.
És un dels fundadors dels Convidats, abans havia estat a Fàbius Cata i ara a Palance. S’estrena amb una nadala?
No. Al primer disc de Palance en teníem una, una nadala molt suau i de guitarreta. La vam colar perquè em venia de gust. I amb els Convidats també n’havíem fet alguna.
Ha fet molt rock en la seva carrera, és el seu estil?
He fet de tot, com musicar poemes amb música electrònica. Però sóc popero de formació i per tradició, és el que he escoltat sempre, el que escoltava del meu germà. La música electrònica també m’agrada molt, però sóc bàsicament pop.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La Champions ja és aquí!

Girona

Les quatre finques on hi ha la llavor de l’agricultura del futur

Pacs del Penedès
SOCIETAT

Amplien a tot Catalunya el voluntariat de suport a la reinserció d’agressors sexuals

BARCELONA
Equipaments

Badalona inverteix 245.000 euros per millorar l’històric edifici del conservatori

Badalona
Sant Jaume de Llierca

Memòria del maqui Joan Platé Vergés

Sant Jaume de Llierca
SERVEIS

Malgrat de Mar s’estrena en la zona verda amb una prova pilot

MALGRAT DE MAR
SERVEIS

Calella pagarà la neteja de grafits en parets i façanes de particulars

CALELLA

L’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles: fiscalitat verda per lluitar contra el canvi climàtic

la crònica
La crònica

Jugar no és només cosa de nens