Societat

Memòria

Mig segle de l’embassament de Susqueda

Susqueda ‘reneix’ a tocar de la presa

Veïns del municipi instal·len al costat del pantà la reproducció a escala del relleu de la zona i l’emplaçament de l’antic poble, testimoni del passat

El topònim de Susqueda resisteix, mig segle després, donant nom al municipi que integren tres grans veïnats –el Far, el Coll i Sant Martí Sacalm–, però amb el poble principal submergit des de 1968 sota les aigües de l’embassament. Per això, una de les accions més simbòliques per commemorar el 50è aniversari de l’entrada en servei de la presa va culminar ahir, amb la instal·lació de la maqueta a escala que reprodueix fidelment el relleu de les muntanyes i cingles del congost de les Guilleries i situa la petja de l’antic poble, al fons de la vall, avui negada per les aigües. L’alcaldessa, Eva Viñolas, va destacar que servirà per recuperar la memòria del poble entre els nombrosos visitants que s’acosten cada setmana a la presa. A diferència de Sau, on la torre del campanar sovint recorda la presència de l’antic assentament, són pocs els que coneixen el destí paral·lel de Susqueda. Només un cop, des d’aleshores, les restes van arribar a emergir pel baix nivell de l’aigua durant una sequera als anys setanta del segle passat.

Mig centenar de persones, algunes de les quals habitants del desaparegut Susqueda, van assistir a l’estrena de la maqueta, que volien posar al mirador que hi ha alguns centenars de metres riu amunt, però finalment s’ha emplaçat a tocar de la presa, millor protegida del risc de vandalisme per les càmeres de videovigilància. Entre els membres de la comissió del cinquantenari, la maqueta ha ocupat especialment Albert Roura, David Saubí i Gerard Roca, aquest darrer responsable de la pintura amb pigments preparats per a l’emplaçament a la intempèrie. El calaix de protecció és de policarbonat, un material més dur que el vidre, amb l’objectiu que resisteixi bé el pas del temps.

Alguns dels darrers veïns del poble, molts dels quals encara retornen periòdicament a la presa, ahir comprovaven que carrers, ponts i antics masos fossin a lloc en la reproducció. De passada, la jornada va servir per instal·lar una trentena de caixes niu per al refugi d’ocells a la primavera. La pròxima cita serà al març, els dies 16 i 17, quan obriran a visites de grups –de 50 persones i amb inscripció prèvia– la grandiosa sala de columnes a l’interior de la presa.

El vial de la presa roman tancat
En paral·lel, el pas sobre la calçada que corona la presa de l’embassament continua tancat al públic des de finals de l’any passat. La decisió, la va prendre la companyia elèctrica Endesa, titular de les instal·lacions, va decidir impedir-hi l’accés arran de la creixent moda de trobar-s’hi per immortalitzar acrobàcies al capdamunt de les baranes o llançar-se al buit per aterrar amb un parapent a la llera del riu. Són conductes de risc, sobradament documentades a les xarxes socials, però que han contrariat els veïns de la zona o pacífics senderistes que ara han de fer una volta considerable per arribar a l’altra riba del Ter. El consistori també vol una solució menys dràstica al problema i ahir Viñolas va explicar que continuen negociant la reobertura, però que encara no hi ha acord.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia

Societat

L’Ajuntament de Badalona estudia ara com reobrir l’alberg municipal

Badalona
Teresa Prados
Portaveu de No esteu soles, en defensa de les víctimes d’agressió sexual

“Les víctimes senten que han provocat l’agressió sexual”

Badalona
Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA