Societat

Premiar el treball, no la riquesa

Ha presentat un informe sobre la desigualtat en què denuncia que una franja molt petita de la població acapara la major part de la riquesa mundial

L’informe Premiar el treball, no la riquesa d’Oxfam, presentat en la trobada econòmica de Davos, denuncia que el 82% de la riquesa generada el 2016 va anar a parar a l’1% de la població, mentre que el 50% més pobre (3.700 milions) no es va beneficiar d’aquest creixement. A l’Estat, l’1% va acaparar el 40% de la riquesa mentre que el 50% més pobre es va repartir el 7%.

El sistema econòmic mundial fomenta que els rics incrementin les fortunes mentre que centenars de milions de persones lluiten a diari per la pura supervivència. L’element fonamental de la persistència de la desigualtat es troba en la precarització del mercat laboral, amb condicions i salaris cada vegada pitjors per als treballadors. Els beneficis empresarials van créixer un 200,7% a Espanya el 2016, però bona part van passar a dividends mentre el cost laboral per treballador es troba estancat. L’atur i la reducció de la negociació col·lectiva han permès als empresaris abaixar un 15% els salaris més baixos mentre que els alts s’han incrementat el mateix percentatge entre 2008 i 2016. La tendència a externalitzar serveis amenaça de precaritzar encara més el mercat de treball ja que aquestes companyies paguen molt per sota del salari marcat en el conveni col·lectiu. Actualment el 13,7% de la població ocupada a l’Estat són treballadors pobres.

En un altre aspecte destacat de l’informe es denuncia que les dones i els joves són els que més pateixen aquesta situació. Elles són les que es troben en la franja més baixa de salaris i les principals afectades pels contractes a temps parcial i la precarietat. L’informe identifica un altre element que alimenta la desigualtat: el sistema fiscal. Hi ha una tendència mundial a reduir la fiscalitat de les grans companyies i les grans fortunes a canvi de mantenir les polítiques públiques amb les aportacions dels treballadors. L’entitat demana al govern espanyol un pla per a la reducció de la desigualtat que estableixi salaris dignes i una fiscalitat progressiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia