Societat

XAVIER MANTÉ I JERONI ESCODA

PRESIDENT HONORIFIC I PRESIDENT DE L’ASSOCIACIÓ GRUP TERCER MÓN DE MATARÓ

“Hi ha més consciència pel que és ecològic que pel comerç just”

Fa vint anys que va obrir a Mataró la botiga Comerç Just a iniciativa del Grup Tercer Món, que manté els projectes de cooperació a Chiapas

Com se us va ocórrer una botiga de comerç just?
[X.M.] Un grup de gent a Mataró sensibilitzada pels problemes del Tercer Món ens trobàvem per fer xerrades. En dèiem els Sopars de la Fam, on menjàvem pa, oli i sal i els comensals aportàvem el cost d’un sopar als projectes que ens venia a explicar el conferenciant. Així vam arrencar, però vam decidir ser compromesos i anar més enllà i fer una botiga.
N’hi havia d’altres?
[X.M.] A Europa sí, però a l’Estat espanyol existia Intermón. A Catalunya, fora de Terrassa i Barcelona, no hi havia res. Amb la botiga es volien impulsar activitats amb comunitats del Tercer Món.
I era fàcil establir el vincle amb les cooperatives d’allà?
[X.M.] Vam entrar en contacte amb les importadores que estan en contacte allà i vetllen pels estàndards que fixa el comerç just per garantir temes ambientals, que no hi hagi explotació infantil i que els beneficis siguin iguals per a homes i dones.
Vau tenir bona acollida?
[X.M.] Molt bona. La prova és que anem renovant els contractes de lloguer amb l’Ajuntament que tenim als locals de la Peixateria. Sempre hi ha hagut bona predisposició i també dels grups de cooperació que hi ha a Mataró.
Des de Comerç Just arribeu a tota la comarca?
[X.M.] Des de l’inici teníem clar que volíem arribar al màxim de pobles i servim moltes botigues a través de voluntaris. Ara anirem a la Fira de la Solidaritat de Calella i ja ens coneixen per “la botiga de Mataró”.
El cafè és el producte més destacat. Fa deu anys vau impulsar el projecte Cafè Ciutat.
[X.M.] Volíem que els productors del Tercer Món anessin més enllà i a través del cafè establissin vincles amb els ajuntaments d’aquí per tirar endavant projectes de cooperació. [J.E.] Aquesta idea surt d’Alemanya. La vam exportar i ja tenim dotze ciutats catalanes amb el seu Cafè Ciutat vinculat amb cooperatives, moltes de la zona de Nicaragua. A la comarca tenim Mataró i Calella. Aviat oferirem a les botigues el mateix Cafè Ciutat amb càpsules biodegradables.
Costa sensibilitzar en consum ecològic i de comerç just?
[J.E.] La gent està més sensibilitzada pel que és ecològic que pel comerç just, i sap greu. Es podria aconseguir una millor relació dels països del Nord i el Sud fomentant aquests projectes de cooperació.
Quin és el projecte de Mataró amb Chiapas?
[J.E.] És amb l’associació de dones de la selva i la cooperativa de producció dels ejidos, que són les comunitats que s’han establert a l’entrada de la selva. Vam iniciar la cooperació amb les dones, que més enllà de portar la família tenen un pes important en la recol·lecció, on tothom hi participa. Amb els anys hem vist com s’han anat apoderant.
Quin suport reben?
[J.E.] S’ha treballat en moltes vessants, des de l’autoestima fins a tallers de planificació familiar. El que va despertar molt d’interès, però, van ser els cursos d’alfabetització, sobretot quan es van adonar que tenien més possibilitats de prosperar.
Les dones són al capdavant.
[X.M.] Treballaven les terres i la seva subsistència depèn dels diners de la collita de cafè. No tenen gaires coneixements agrícoles i elles han agafat la iniciativa de fer horts familiars a darrere de les cases, cosa que permet la diversificació de l’alimentació, que és molt pobra, a base de cafè i blat de moro.
Es pacta amb les cooperatives un preu just abans de la collita?
[J.E.] D’un any per l’altre es fixen els preus i també poden demanar finançament per afrontar la collita, que va del novembre al gener. S’han pogut fer forns que els facilita no haver d’anar fins a la capital. Elles s’encarreguen de fer anar els forns i amb els beneficis han creat una caixa d’estalvis per afrontar situacions d’emergència a la comunitat.
Vint anys i nous projectes?
[J.E.] Coincidint amb l’aniversari volem fer balanç i presentar a l’Ajuntament tota la feina que s’ha fet amb el suport. En un futur ens agradaria posar l’atenció en la generació dels joves. [X.M.] Des de l’inici vam entrar en contacte i continuem amb la banca ètica Oikocredit, on els beneficis eren per a projectes del Tercer Món a qui ningú deixava diners.
Els actes de celebració, quan es faran?
[X.M.] Si tot va bé, seran al maig i al juny, tot i que la botiga es va inaugurar al febrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia