Societat

Un grup de voluntaris ajuden refugiats a integrar-se a la Garrotxa

Una part dels 24 asilats que hi ha a la comarca disposen des d’ahir del suport de 17 homes i dones del país, que els acompanyaran en el procés

La integració de les persones refugiades que han arribat a la Garrotxa va entrar ahir en una segona fase, després dels primers mesos d’estada dels nouvinguts al país. A partir d’ara, una part d’aquests 24 asilats rebran el suport de 17 voluntaris, que els acompanyaran en el procés de fer-se un lloc en la societat catalana, que inclou, per exemple, la recerca d’un habitatge propi i d’un lloc de treball. Una trobada entre ells, feta ahir a la tarda a l’ajuntament d’Olot, va escenificar l’inici de l’acompanyament, o mentoria, com s’anomena oficialment.

Els mentors s’han seleccionat entre 33 aspirants. Aquests voluntaris, formats de manera específica, s’han compromès a dedicar als nouvinguts un mínim d’hores setmanals, però, a diferència del que passa en altres països, no hi han de posar diners. “La part econòmica l’assumim nosaltres”, va aclarir a la premsa el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, que va aprofitar per fer una crida perquè més gent col·labori en la iniciativa. A tot Catalunya ara mateix hi ha 332 voluntaris acompanyant uns 200 refugiats.

A la Garrotxa hi han arribat 24 asilats, de nou nuclis familiars diferents, set dels quals amb menors. Procedeixen de Rússia, Geòrgia, Síria, Veneçuela, El Salvador i Hondures, d’on van haver de marxar o bé arran d’una guerra o bé per una persecució política. En la seva primera etapa d’estada aquí, han viscut agrupats en habitatges d’Olot i de la Vall de Bianya. De la gestió se’n cuida la fundació Cepaim, mentre que el finançament es fa a través d’uns fons europeus que gestiona el govern estatal. L’ajuda pot durar un màxim de 18 mesos (excepte en casos concrets), un període de temps que, en opinió de la Generalitat, és insuficient. Sobre això, Amorós va fer notar que la Generalitat ha creat un segon programa d’acollida per aplicar a continuació de l’inicial que inclou el dret a la renda mínima garantida i a l’accés a l’habitatge, “com qualsevol ciutadà de Catalunya”.

En l’acte d’ahir hi van participar, a més d’Amorós, el regidor d’Olot Pep Berga; l’alcalde de la Vall de Bianya, Santi Reixac, i el tècnic de Cepaim Amadou Bocar Sam.

LA XIFRA

33
persones
es van oferir per ser mentors de refugiats a la Garrotxa, dels quals se’n van seleccionar 17

“No tenia ni idea d’on era Olot”

El veneçolà Jorge, una de les persones refugiades a la Garrotxa, va arribar l’any passat a l’Estat espanyol en avió, amb la seva dona i les dues filles. “Va ser dur deixar la resta de la família i els amics allà”, rememorava ahir. Per pagar els bitllets d’avió van haver de vendre tot el que tenien. L’entrada a l’Estat la van fer com a turistes, però passada la duana de Barajas es van adreçar a la policia de l’aeroport i van demanar asil. Un cop acceptada la seva condició de refugiats, els van dir que els havia tocat anar a Olot. “Olot? No tenia ni idea d’on era, vaig haver de buscar-ho a internet.” El que li va estranyar més –va admetre– és que s’hi parlés un altre idioma, i la temperatura. “Els 23 graus d’avui és la mínima que teníem a Veneçuela”, va dir, rient.De mica en mica es van adaptant, per exemple jugant al rugbi, la seva passió, al club Garrotxa-Banyoles. Assegura que ara són feliços: “Això és el paradís.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ADMINISTRACIONS

Un paquet de projectes socials seran finançats amb 11,1 milions de la taxa turística a Barcelona

bARCELONA

La Setmana de l’Activitat Física i la Salut acaba amb més de 6000 participants

salt

Acaben les obres de substitució del col·lector a la riera d’Arbúcies

arbúcies
societat

Funcionaris de presons protesten per l’acord laboral amb quatre sindicats

Barcelona
societat

Activada l’alerta per pluges intenses a Barcelona i Tarragona

Barcelona

Nova iniciativa a la Garrotxa per garantir el relleu agrari

olot

Cristóban Colon i Carina Sild, honoris causa de la UdG

girona
societat

Condemnada una advocada per enganyar l’Associació d’Avis del Bon Pastor

Barcelona
Infraestructures i Serveis

La millora de la C-37 entre Valls i Pont d’Armentera, aquesta tardor

Valls