Societat

Societat

“Una casa de tots”

La comunitat musulmana de les comarques gironines s’està preparant per al Ramadà, que comença entre el 15 i el 16 de maig

En una mesquita de Salt es faran sopars per a la gent que viu al carrer o que no té família

“El Ramadà és una festivitat bonica, que vivim amb alegria i d’una manera especial dins del calendari de l’any. Realment, estem esperant que comenci amb molta il·lusió.” Són les entusiastes paraules d’una veïna de Girona de nacionalitat marroquina que de dilluns a dijous acudeix a l’associació cultural Al-Hilal, situada a la travessera de Santa Eugènia de Salt. Juntament amb un grup de dones, assisteix als matins al local de l’entitat, on aprèn a llegir i a escriure en llengua àrab mitjançant un sistema basat principalment en la memorització i la recitació en veu alta. Explica que, enguany, el Ramadà començarà entre el 15 i el 16 de maig. En el seu cas, quan falten tres o quatre dies per al tret de sortida, és quan inicia els preparatius a casa. Es tracta d’una festa sobretot familiar, en què també es fan regals a la mainada. És un mes per trobar-se, rebre visites de la família o aprofitar per anar a veure parents que viuen en altres municipis. I, de portes enfora, diu que “se socialitza l’oració”, ja que hi ha persones que la resta de l’any van un dia a la setmana a resar a la mesquita i, en canvi, durant el Ramadà hi acudeixen cada dia. Ella mateixa preveu anar tots els dijous, divendres i dissabtes a la mesquita que hi ha al polígon industrial Torre Mirona de Salt, amb capacitat per a 750 fidels.

El responsable de manteniment d’aquest centre de culte relata que diversos membres de la comunitat han realitzat donatius econòmics per tal que, durant el Ramadà, es facin sopars a la mesquita, adreçats sobretot a la gent que viu al carrer o que no té família. Remarca que la instal·lació està oberta a tothom i la defineix com “la casa de tots”. Precisa, de fet, que hi va gent de nacionalitats diverses, i molts empleats de les empreses del costat són clients de la cafeteria de la mesquita.

La comunitat musulmana a Salt és molt nombrosa i hi ha uns 8.000 veïns i veïnes al municipi que, potencialment, celebren el Ramadà. Ell hi afegeix que, al llarg del mes que dura la festivitat religiosa, hi ha rutines personals que no modifica, com ara “aixecar-se d’hora per anar a treballar”. Un dels canvis notoris és que, com molts dels practicants, fa dejuni des de l’alba fins que es pon el sol. Sopa a les 21.30 h i després va a la mesquita a resar i a aprendre més a fons passatges de l’Alcorà.

En altres punts, la comunitat musulmana resident a Lloret de Mar, per exemple, ha sol·licitat un espai públic amb motiu de la festivitat. Durant el Ramadà es trobaran diàriament a la pista coberta de l’escola Pere Torrent per fer l’oració nocturna. I, per a la festa final, l’Ajuntament els cedirà el pavelló municipal. Pel que fa al Baix Empordà, a Torroella hi ha un oratori propi construït expressament per a la comunitat i estrenat el 2013, i a Calonge tenen un equipament cedit pel municipi que han arranjat. A Palafrugell, fa anys que disposen d’un oratori i, en paral·lel, ultimen l’edificació de la nova mesquita en un terreny adquirit pels fidels, on les obres les sufraga la mateixa comunitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

religió

Montserrat vol que el seu ‘Mil·lenari’ sigui obert a tota la societat

Montserrat
societat

Estudien un projecte per crear pisos amb serveis per a gent gran que faciliti l’accés al lloguer als joves

Manresa
Campdevànol

Punt d’autoreparació de bicicletes a la font del Tòtil

Campdevànol
GIRONA

Els pagesos gironins protesten per una nova baixada del preu de la llet

GIRONA
Societat

Acord per ampliar el festival Roses de Reus

Reus
FIGUERES

Restauraran la façana i els elements patrimonials del Teatre el Jardí

FIGUERES
Urbanisme

Rebategen carrers de Sarrià per denunciar la destrucció dels jardins de Can Raventós

Barcelona
societat

Barcelona vol limitar l’horari d’obertura a l’entorn del carrer Tuset

barcelona
BADALONA

Els usuaris de Can Bofí Vell, condemnats a viure de nou al carrer

BADALONA