Societat

Un canvi radical en política migratòria

La xarxa d’entitats d’església demana al govern espanyol que demostri amb fets que una altra política migratòria és possible

Els únics acords a què s’ha arribat en matèria de migració i asil són aquells que condueixen a fer més insuportable el trànsit de persones cap al territori de la UE. Aquesta és una de les denúncies incloses en l’últim comunicat de la xarxa Migrants amb Drets, que agrupa entitats d’església d’arreu de l’Estat. La xarxa alerta també de la imatge irresponsable i estigmatitzadora de determinats líders polítics i mitjans de comunicació que presenten com a perilloses i desestabilitzadores les persones que fugen de conflictes i situacions que amenacen la seva vida i posen en perill la seva dignitat. Però aquestes acusacions, afirmen, només serveixen per provocar por i faciliten el terreny a la pitjor tradició racista que ha portat Europa a viure episodis obscurs que encara perduren en la memòria. L’arribada al poder de governs xenòfobs en països de llarga tradició democràtica és un senyal d’alarma que necessita una reacció pública dels líders i dels governs europeus, però també una ciutadania sensible i solidària com l’europea. La xarxa també critica la proposta d’externalitzar els processos de sol·licitud d’asil en centres tancats de migrants finançats amb diners de la UE, un fet que consideren inacceptable. Es tractaria d’una manera d’evadir responsabilitats internacionals, com que l’acord de quotes de reubicació i reassentament es deixi a la voluntat dels estats membres. Migrants amb Drets demana al govern espanyol que, a més de gestos positius com el permís de desembarcar centenars de persones a les quals no se’ls ha permès fer-ho en altres ports, demostri amb fets que és possible una altra política migratòria, que aposti per impulsar processos d’integració a mitjà i a llarg termini que vagin més enllà de la recepció i la primera acollida. També fan una crida a la ciutadania perquè no assumeixi de manera passiva i indiferent gestos i declaracions egoistes i irresponsables que contribueixen dia a dia a minar el substrat democràtic de la UE que hauria de ser referent, afirmen, en matèria de Drets Humans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia