Societat

La por de les vagues no frena els viatgers

Les agències han venut un 10% més de viatges, un 10% més dels viatgers aposten per visitar altres continents i gastaran un 5% més que l’any passat

Creix la demanda de creuers, sobretot pel fet que el port de Barcelona és puntal

El Japó està de moda i es recuperen Egipte i Tunísia

La recuperació d’Egipte com a destinació farà mal al turisme català

L’amenaça de vaga feta per diferents col·lectius de companyies aèries i del personal de terra d’Iberia de l’aeroport del Prat de Barcelona coincidint amb l’operació sortida de les vacances d’estiu ha condicionat els plans de molta gent, sobretot la que ho planifica més a última hora. “Jo volia anar a Croàcia amb la meva dona però finalment no hi vaig. Prefereixo esperar a última hora i agafaré un bitllet de tren o de vaixell i ja veurem on anem”, explica en Rubén. El mateix han decidit altres persones, preocupades perquè si compren el bitllet per a un vol després no els passi que no puguin agafar-lo i perdin part de les vacances.

“L’any passat és veritat que les vagues van frenar les vendes d’última hora i aquest any podria passar el mateix”, explica Joan Maria Saperas, responsable de l’Agència de Viatges d’El Corte Inglés de Catalunya i les Illes Balears, que, no obstant això, calcula només entre un 10% i un 14% dels seus clients els que “reserven a última hora”. La immensa majoria de gent que encarrega el viatge a una agència, sobretot per fer llargs recorreguts i circuits, ja tenen el peix al cove perquè la majoria l’han encarregat amb mesos d’antelació. Davant el panorama de les possibles vagues, només els queda esperar i creuar els dits, i informar-se per si han de reclamar.

Però ni les amenaces de vaga han pogut fer res contra les ganes de molta gent. Aquest estiu les agències han venut un 10% més de viatges; a més, un 10% més dels viatgers catalans han apostat per visitar altres continents i preveuen gastar un 5% més que l’any passat. Ho explica Martí Sarrate, president de l’Associació Catalana d’Agències Especialitzades (Acave), que agrupa més de 500 agències de tot l’Estat.

Un model que cada any es consolida entre els catalans és el creuer. “En els últims anys els creuers han estat un dels productes més demanats, tant a l’estiu com a l’hivern, però ara a l’estiu és quan se sol·licita més. I quin tipus de creuer es fa aquest estiu?, doncs l’estrella és el que surt del port de Barcelona i fa el Mediterrani oriental, una volta circular que va de Barcelona a Itàlia i torna després de visitar diversos ports”, assegura Joan Maria Saperas, d’El Corte Inglés. Els altres creuers estel·lars són els que van a l’Adriàtic, que surten de Venècia, i al Bàltic, que, en aquest cas, surten de Copenhaguen. “El creuer és un negoci molt arrelat a la ciutat de Barcelona”, explica Saperas, que recorda la seva “comoditat”. “Alguns d’aquests grans vaixells són autèntics parcs temàtics on el relax i la diversió, i també la cultura, perquè hi ha espectacles de tot tipus, alguns fins i tot dels que es fan als grans teatres, hi estan assegurats”, explica. I un altre parc temàtic, però aquest de terra i que any rere any és una de les destinacions familiars més demanades, és Eurodisney, a París.

Àsia, Indonèsia, Tailàndia, Vietnam i, sobretot, el Japó, els EUA, Mèxic, el Perú o el Canadà són algunes de les destinacions preferides, juntament amb països del Carib, Cuba i la República Dominicana, i l’estrella de l’Àfrica, Kenya. Però aquest any el fenomen és la recuperació del nord d’Àfrica com a lloc de destí, que des de fa uns anys, i per culpa del terrorisme internacional, havien perdut pistonada. Torna, per tant, l’interès per Egipte, Tunísia i el Marroc.

Competència

Alhora, però, el fet que aquestes destinacions s’hagin recuperat tan i tan bé també provoca que facin competència a casa nostra. Això vol dir que molts estrangers que els últims anys havien triat Catalunya per venir a passar uns dies de vacances, sobretot britànics i alemanys, aquest any vagin a l’Àfrica per, sobretot, la competitivitat dels preus. Egipte reneix amb més força que mai.

Pel que fa a les destinacions europees, París, Londres o Viena i altres grans capitals tornaran a rebre la visita de milers de catalans. Un destí emergent és, sens dubte, Polònia. “El cas és que avui amb Vueling totes les ciutats d’Europa, algunes que mai ens havíem ni imaginat per fer turisme, estan a l’abast”, explica el director de l’Agència de Viatges d’El Corte Inglés de Catalunya i les Balears. Aquest estiu, diu el president d’Acave, s’ha notat un repunt en el turisme a Rússia a causa del mundial de futbol, tot i que ha assegurat que ja era un país amb una demanda creixent. També creix l’interès per Noruega.

A Catalunya totes les zones turístiques practicament hauran de penjar el cartell de complet. A la costa, a la muntanya i a les ciutats, malgrat que, en general, es preveu un petit descens de turistes estrangers. Pel que fa al turisme interior, les previsions són que creixi tant a prop de mar com a la muntanya. Als càmpings, on hi ha molt de turisme familiar, les reserves pràcticament estan completes. També omplirà Port Aventura.

El sector hoteler i dels càmpings espera un bon estiu, tot i que potser no se superaran les pernoctacions i estades de l’any passat, que van ser de rècord. En part en tindrà la culpa la recuperació de les destinacions del sud d’Àfrica, però igualment els hotelers insten a aclarir l’oferta d’allotjament turístic, que qualifiquen de “confusa”, per l’augment de plataformes que posen a la venda pisos particulars i denuncien la competència “il·legal” cosa que, diuen, dona molt mala imatge al país i promociona turisme de baixa qualitat. També fan una crida a combatre la creixent turismofòbia.

Algunes ciutats, com ara Tarragona, potencien els seus recursos. Des de la setmana passada, als vespres, per exemple, es pot veure a la ciutat l’espectacle de gran format Amfiteatrvm, una proposta que reformula el que fins ara es presentava sota el títol Tarragona història viva.

Prevenir per no tenir maldecaps un cop fora

L’any passat, 15 milions de ciutadans de l’Estat espanyol van viatjar a l’estranger, dels quals mig milió van haver de demanar assistència per diferents motius, sobretot problemes mèdics i jurídics, repatriació o la pèrdua de la documentació. El ministeri d’Afers Estrangers ha llançat la campanya Viatja informat, viatja segur, que es pot buscar per internet i col·locar al mòbil una aplicació per enviar i rebre missatges a temps real amb recomanacions i avisos del país de destí i que permet consultar telèfons d’emergències i adreces d’interès en qualsevol moment. Segons el ministeri, els Estats Units va ser el país on hi va haver més incidències, la meitat de les quals relacionades amb l’assistència mèdica. Per això recomanen anar amb una assegurança des d’aquí perquè et pots trobar que t’hagin d’atendre mèdicament i que t’ho facin pagar amb factures en general elevadíssimes. També recorden normes de comportament. El govern recorda que han passat casos com ara el d’un turista que va haver de pagar 80.000 euros per una factura d’hospitalització als EUA o d’un altre que va acabar un mes a la presó per haver-se endut una pedra d’unes ruïnes. També recorden extremar la precaució pel que fa a la tinença de drogues a l’estranger i als aeroports.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona